Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Literaire ontdekking op vakantie

op 04 augustus 2018 door

55279f608e44c1c58fd9193cba263b73.jpgOp vakantie in Ohrid kwamen we tijdens een wandeling langs de kade van het meer een monument tegen. Hé, zou dat een Nederlander zijn? vroegen we ons af toen we de naam erop zagen staan. Het klonk wel heel Nederlands! En ja hoor, in Macedonië staat een monument voor een Nederlandse schrijver, A. den Doolaard genaamd.

A. den Doolaard bleek een pseudoniem te zijn voor Cornelis Johannes George Spoelstra, ook wel Bob genoemd. Hij debuteerde met een gedichtenbundel, maar schreef ook krantenartikelen en romans. Hij reisde veel en heeft een aantal jaar in Ohrid, Macedonië gewoond.

Maar vanwaar dan een monument voor deze schrijver in Macedonië? Dat heeft alles te maken met een van zijn werken. Zijn roman De bruiloft der zeven zigeuners speelt zich namelijk grotendeels rond (het meer van) Ohrid plaats. Toen dit boek in 1939 verscheen, waren veel Nederlanders schijnbaar zo onder de indruk, dat er ineens massa's toeristen naar Ohrid kwamen. Het monument is recenter, dat staat er pas sinds 2006. En ze hopen daarmee opnieuw een stroom toeristen naar Ohrid te trekken.

In Ohrid bevindt zich naast het monument ook een herdenkingskamer voor A. den Doolaard. Hier vind je een aantal krantenartikelen, een lijst van alle werken die deze schrijver geschreven heeft, een aantal foto's en uiteraard een kast vol boeken (in diverse talen) van A. van Doolaard.

362125a41b006ab6e521e3aff1df4111.jpgHier vind ik dus ook het boek waar het allemaal om draait: De bruiloft der zeven zigeuners. Het verhaal gaat over Branko en Doesjka, die ondanks hun verschillen toch verliefd op elkaar worden. Ze besluiten te trouwen en op de vooravond van hun bruiloft is er een feest waarbij zeven zigeuners elk een levenslied komen spelen. Elk lied is voor Branko te koppelen aan een avontuur met een vrouw. Zijn hele wilde leven trekt aan hem voorbij en hij vlucht. Zal de bruiloft tussen Branko en Doesjka er ooit nog van komen?

Ik weet het antwoord op deze vraag nog niet, want ik heb alleen nog maar een beetje kunnen bladeren. Eens kijken of ik ergens een exemplaar op de kop kan tikken, want ik ben toch wel een beetje benieuwd geworden naar dit boek!

Kenden jullie de schrijver A. den Doolaard al?

Doen jullie ook wel eens literaire ontdekkingen tijdens de vakantie?



Reacties op: Literaire ontdekking op vakantie

Gerelateerd

Over