Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Triviant vraag 4

op 15 maart 2018 door

Het vullen van mijn taartje, dat gaat helaas nog niet zo snel als ik gehoopt had. Ik weet niet hoe jullie de vorige vragen doorgekomen zijn, maar mijn taartje is nog altijd leeg. Afijn, nieuwe ronde, nieuwe kansen. We komen uit op bruin, categorie: Kunst en literatuur. Eens kijken welke vraag er op het kaartje staat:

cc1c08f904d3d08ac156c83308761930.png

Over het boek

Made in Europe is een heerlijk bladerboek. Aan de hand van 104 iconen wordt de Europese cultuur getoond (eigenlijk 208, want in elk hoofdstuk volgt een kader met een subicoon). Elk icoon wordt in een paar bladzijdes beschreven en is voorzien van diverse illustraties. De vele voorbeelden, feitjes en anekdotes maken het aantrekkelijke stukjes om te lezen.

Er worden iconen uit acht verschillende categorieën besproken: architectuur, beeldende kunst, film, strip en fotografie, literatuur, muziek, toneel en dans, vormgeving en mode, varia. Dat maakt dat het boek heel divers is. Enkele voorbeelden van besproken iconen: De sprookjes van Andersen, James Bond, De ijzerconstructies van Eiffel, De Matthäus-Passion, De Rietveldstoel, Versailles. Het is een levendig naslagwerk met voor ieder wat wils.

En het antwoord is...

Een panorama is een 360-graden schilderij. Het werd uitgevonden door de Ierse schilder Robert Parker in 1785. Vooral eind 19de eeuw was het panorama erg populair. Het oudste overgebleven panorama is het Thun-panorama. Dit Panorama verbeeldt de Zwitserse stad Thun en stamt uit 1814. Ons Panorama Mesdag uit Den Haag komt uit 1881. Het beleg van Sebastol is nog een stuk jonger. Dit Oekraïnse panorama stamt uit 1905. Wel staat Het beleg van Sebastol bekend als het bloedigste panorama.

En, had je het antwoord goed? Heb je wel eens een panorama in het echt bezocht?

Tot de volgende vraag!



Reacties op: Triviant vraag 4

Gerelateerd