Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

verliefd verloofd getrouwd gescheiden

op 12 september 2019 door

Op het schoolplein waren we al vroeg met liefde bezig. Touwtje springen deed je op liedjes als tingeling de schoolbel gaat en sitting in a tree, of op het scanderen van verliefd, verloofd, getrouwd, gescheiden. Zodra je missprong, wist je in welke fase van liefde je zou belanden - met de persoon die je voor je begon te springen uitkoos. Het was dus ook al vroeg duidelijk dat lang niet alle liefdes goed zouden aflopen of zelfs maar beantwoord zouden worden. Teleurstellend was dat zelfs goed springen daar geen garantie op gaf ;) Het springen laat ik tegenwoordig aan de jongere generaties over, maar in boeken kijk ik vanaf de zijlijn toe: Nemen de personages de volgende sprong, of struikelen ze voor ze bij het goede einde aankomen al over het touw?

Verliefd

In Zonder liefde ontmoet Paul Ava en al snel ontstaat er een hechte vriendschap. Het lijkt niet meer te zijn dan dat, maar Paul is een onbetrouwbare verteller en daardoor vermoed ik dat hij wel degelijk verliefd is op Ava. Dat hij dat niet toe wil geven snap ik ook wel, want Ava staat er niet voor open om hun vriendschap naar een hoger niveau te trekken. Ook Anna uit Anna's kind heeft het wat dat betreft niet makkelijk. Didrik lijkt vooral ogen te hebben voor haar vriendin Amanda. En Amanda heeft haar verteld verliefd op Didrik te zijn. Maar Anna zelf heeft óók gevoelens:

Wat vreemd, wat vreemd dat Amanda het niet begreep, dat ze niet aan alles kon aflezen dat Anna ziek was, ziek van jaloezie. Het moest toch aan haar te zien zijn, aan haar handen, lijf, gezicht, dat ze verliefd op hem was. Dat Anna verliefd was op Didrik.

Uit: Anna's kind - Unni Lindell

Verloofd/Getrouwd

Er zijn verschillende redenen om je te verloven. Tegenwoordig hoop je natuurlijk dat liefde met stip op nummer 1 staat, maar zeker vroeger was dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Charlotte uit Pride and prejudice van Jane Austen accepteert het aanzoek van de belachelijke Mr Collins zonder twijfel:

Without thinking highly either of men or matrimony, marriage had always been her object; it was the only honourable provision for well-educated young women of small fortune, and however uncertain of giving happiness, must be their pleasantest preservative from want.

Uit: Pride and prejudice - Jane Austen

Charlotte zal in het huwelijk geen liefde ervaren, maar ze heeft in elk geval een eigen huishouden. Een andere reden om te trouwen kan zijn omdat seks voor het huwelijk niet acceptabel is, voor de omgeving of voor de persoon zelf. In Eclips, het derde deel van de Twilight serie van Stephenie Meyer, weet vampier Edward zijn vriendin Bella om die reden tot het huwelijk te verleiden. Ze krijgt een prachtige, sprookjesachtige bruiloft; echt te klagen heeft ze dus niet. En het was toch al haar plan om tot in de eeuwigheid bij Edward te blijven.

Gescheiden

Als je trouwt, beloof je bij elkaar te blijven tot de dood jullie van elkaar scheidt. Dat is mooi als dat lukt, maar wat nou als die dood veel eerder dan verwacht om het hoekje komt kijken? In Doet sneeuw pijn beschrijft Carolien Spaans op een rauwe, eerlijke en toch bij vlagen humoristische manier hoe het voor haar was om haar man te verliezen toen hun zoontje nog maar 7 maanden oud was.

Soms wordt er echter bewust gekozen voor een scheiding. Soms in samenspraak, soms kiest één van de twee daarvoor. Douglas uit Wij van David Nicholls wordt op een nacht medegedeeld dat zijn vrouw bij hem weg wil. Douglas begrijpt er niets van en hoopt dat de laatste vakantie die het gezin nog gepland heeft staan, ervoor zorgt dat zijn vrouw terugkomt op haar beslissing. Gaandeweg gaat hij echter de beslissing van zijn vrouw beter begrijpen en zal hij onder ogen moeten zien dat hun relatie ten einde is.

'Is het Chris?'

'Pardon?'

'Kleine Chris, Chris met het vestje!'

Ze lachte en ik vroeg me af: hoe kan ze in hemelsnaam lachen als er een bijl uit mijn kop steekt?

'Douglas, je hebt Chris ontmoet. Ik ben niet achterlijk. Er is geen ander, en al helemaal Chris niet. Dit gaat alleen om jou en mij.'

Ik wist niet zeker of dat het er beter of erger op maakte.

Uit: Wij - David Nicholls

Ondanks de beste bedoelingen, afspraken en beloftes gaan mensen nu eenmaal soms toch uit elkaar.

'We hadden afgesproken dat we bij elkaar zouden blijven, Winnie. Dat was de afspraak.'

'Over de liefde kun je geen afspraken maken,' zei Winnie alsof ze tegen een kind sprak.

Uit: Eland - Lykele Muus

Aan welke boeken moet jij denken als het om verliefdheden en (beëindigde) relaties gaat?



Reacties op: verliefd verloofd getrouwd gescheiden

Gerelateerd