Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

"Wil je eens een echt goed boek lezen?"

op 26 februari 2018 door

Deze maand moest ik afscheid nemen van mijn opa. Een van de dingen die ik tijdens mijn toespraak vertelde, was dat opa het zo leuk vond dat ik altijd zoveel las. Dat was iets dat we met elkaar gemeen hadden. Toen ik veertien was zei mijn opa tegen mij: "Wil je nu eens een echt goed boek lezen?" Hoe kun je op zo'n vraag nou nee zeggen? En dus vertrok ik die dag naar huis met een stapel boeken: de drie delen van Gejaagd door de wind.

Gejaagd door de wind gaat over Scarlett O'Hara. Het verhaal speelt zich af ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog in de Verenigde Staten. Dit heeft invloed op de personages uit het verhaal, maar het verhaal draait vooral om persoonlijke verhoudingen. Scarlett is gewend om alle mannen om haar vinger te draaien, maar in Rhett vindt zij haar gelijke en voor het eerst zal ze moeite moeten doen voor een man.

Het verhaal werd voor het eerst uitgegeven in 1936. Uit welk jaartal mijn exemplaren komen is onbekend, omdat er geen jaartal in het boek te bekennen is. Wel staat vermeld dat de vertaling van het boek ontleend is aan de eerste editie van "Gone with the wind". Dat het de oudste boeken zijn die in mijn boekenkast staan, dat is in elk geval een ding dat zeker is.

Een leuk detail is dat de boeken geïllustreerd zijn door Anton Pieck:

7c4ea3950b529d76fe14f06a23725d5d.jpg

Toen ik veertien was, kostte het me moeite om door de eerste hoofdstukken heen te komen. Dat had twee redenen. De eerste was dat ik op die leeftijd een heel ander soort boeken gewend was te lezen. De tweede reden was dat het Nederlands toch ietswat anders was dan ik het kende. Dat begon al met: "Nederlandsche vertaling van". Ook in het verhaal zelf kwam ik de oude spelling volop tegen:

De groene oogen in het beheerschte gezichtje lichtten levendig, koket, levenslustig - geheel in strijd met haar preutsche manier van doen, die haar door haar moeder en haar mammy (zoo worden in het Zuiden de negerinnen genoemd, die van de geboorte af met de zorg van kleine kinderen belast zijn) was opgelegd.

Maar ik zette door, opa had me deze boeken immers aangeraden, en toen ik eenmaal aan het taalgebruik gewend was las ik de boeken achter elkaar uit. Toen ik ze terugbracht naar opa, kon ik ze meteen weer mee naar huis nemen. De boeken waren een gift.

Het is jaren geleden dat ik deze boeken las, maar ze hebben nog steeds een ereplaatsje in mijn boekenkast. En wie weet, ga ik ze binnenkort weer eens een keer lezen.



Reacties op: "Wil je eens een echt goed boek lezen?"

Gerelateerd