Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

YA-themalijst

op 08 september 2018 door

Op Hebban zag ik deze geweldige winactie. Van alleen de Young Adult-listmania werd ik al helemaal enthousiast en dus ging ik ook zelf aan de slag met het samenstellen van een lijst. Of het echt origineel en uniek is? Dat zal wel loslopen. Maar een leuke lijst is het wel geworden! Vandaag presenteer ik jullie: Mijn star-crossed lovers-lijst.

Als we het hebben over star-crossed lovers, dan gaat het om een verliefd stelletje dat door omstandigheden niet bij elkaar kan zijn, of dat uit elkaar gedreven wordt door die omstandigheden. Ze zitten in een onmogelijke situatie waarin hun liefde geen kans krijgt. De term komt voort uit het geloof dat de stand van de sterren iets zegt over het lot van de mens. Als de sterren slecht staan, heeft dat dus invloed op je leven. In dit geval dus op je relatie.

De term star-crossed lovers is al terug te vinden in Romeo en Juliet:

From forth the fatal loins of these two foes,
A pair of star-cross'd lovers take their life

Maar ook in recenter werk is het een populair thema. Omdat ik het in diverse YA-boeken voorbij heb zien komen, besloot ik mijn lijst over dit thema te doen. Waarom ik dit zo'n leuk thema vind? Ik ben een hopeloze romanticus, maar ben vervolgens ook weer teleurgesteld als het allemaal té makkelijk gaat. Bij star-crossed lovers is het in elk geval duidelijk dat het niet van een leien dakje gaat. Soms komt het alsnog goed, maar lang niet altijd. Het houdt de spanning er net even wat meer in en deze liefdesverhalen voelen ook net even wat realistischer aan.

Dan nu mijn lijst. Voor wie een kijkje wil nemen, mijn lijst staat hier. Mocht je een boek nog niet kennen en bang zijn voor spoilers, lees dan vooral eerst dat boek en daarna pas de rest van mijn verhaal.

Bespreking van de star-crossed lovers uit mijn lijst (SPOILERS!!!)

Doen alsof je star-crossed lovers bent

De eerste keer dat ik de term star-crossed lovers tegenkwam was toen ik The hungergames las. Peeta en Katniss worden al voor ze de arena ingestuurd worden gepresenteerd als star-crossed lovers, om op die manier meer sponsors te kunnen werven. Ook in de arena gaat dit door, maar Peeta beseft niet dat het voor Katniss enkel een manier is om te overleven. Geen echte star-crossed lovers dus, het is vooral doen alsof. Voor Katniss dus.

Hoeveel mag je van een broer of zus houden?

Ik weet niet wat erger is: ondekken dat je meer van je broer of zus houdt dan normaal is, of een relatie beginnen om er vervolgens achter te komen dat je eigenlijk broer en zus bent... In Ik en mijn broer worstelt Amanda met haar gevoelens voor haar halfbroer Ludvig. Ze probeert haar liefde voor hem te onderdrukken, maar tevergeefs. Als blijkt dat hij hetzelfde voor haar voelt, is het hek van de dam. Hun relatie moet geheim blijven, want broer en zus, dat kan natuurlijk niet. Maar hoe hou je zo'n liefde verborgen?

In City of bones verloopt het net even anders. Clary en Jace vallen uiteindelijk als een blok voor elkaar, om er vervolgens (tegen het einde van het boek) achter te komen dat ze broer en zus zijn. Ai. Die ontdekking maakt meteen een eind aan hun prille liefde. Uiteindelijk loopt ook dat weer anders af dan verwacht, maar daarvoor moet je de serie verder lezen. Ik geef al spoilers genoeg nu, dacht ik zo.

Tot de dood ons scheidt

Als Hazel in Een weeffout in onze sterren Gus ontmoet, ontstaat er een enorme aantrekkingskracht tussen hen twee. Maar Hazel wil niemands tijdsbom zijn. Ze heeft namelijk kanker en haar leven wordt nu met medicijnen gerekt. Dat ze dood gaat, is een ding dat zeker is. Wanneer? Dat is de vraag. Haar ziekte zorgt er voor dat, ondanks dat ze ontzettend goed bij elkaar passen, ze star-crossed lovers zijn. Een hartverscheurend verhaal. Heel mooi: de achtergrond achter de term star-crossed komt ook heel goed in de titel van het boek terug.

Wat als je nooit meer samen kan komen, omdat de ander inmiddels al dood is? Het overkomt Clay in 13 reasons why. Clay is een tijd lang in stilte verliefd geweest op Hannah. Ze blijken een klik te hebben en op een feestje zoenen ze. Tot meer komt het nooit. En zal het nooit komen, want Hannah heeft zelfmoord gepleegd. Als alle dingen anders waren gelopen? Wie weet, waren ze dan echt een stel geworden.

Ook in De sprookjesverteller wordt een ontluikende relatie gedwarsboomd door de dood. Anna is verliefd op Abel en ze trekken steeds meer met elkaar op. Ze is gefascineerd door het sprookje dat Abel vertelt, maar het wordt wat luguber als er, net als in het verhaal, ook in de werkelijkheid doden beginnen te vallen. Heeft Abel iets met die doden te maken? Het zit de liefde in elk geval beslist in de weg.

Steeds opnieuw

Lucy uit Fallen wordt verliefd op Daniel, maar hij gaat haar uit de weg. Vreemd genoeg komt hij haar heel bekend voor. Later blijkt dat ze elkaar uit verschillende eerdere levens kennen. Lucy en Daniel zijn voorbestemd om samen te zijn, maar dat is onmogelijk. En zo valt Lucy steeds opnieuw en opnieuw en opnieuw voor Daniel. Nooit kunnen ze echter samen zijn. Hoe dat komt? Lees de serie en je weet het!

De maatschappij laat het niet toe

Tycho wordt verliefd op Oliver in De dagen van de bluegrassliefde, maar echt van een leien dakje gaat het niet. Want twee jongens, daar kijkt nog niet iedereen positief tegenaan. Dit zit hun liefde uiteindelijk in de weg. Want geaccepteerd worden binnen je leefomgeving, dat is belangrijk om je doelen te kunnen bereiken.

Nog extremer is het in Eve of man. Eve wordt verliefd op Bram, maar aangezien ze het enige meisje is, is het niet aan haar om te kiezen met wie ze haar leven zal delen. Er zijn namelijk drie kandidaten voor haar uitgezocht en daar zal ze haar keuze uit moeten maken. De maatschappij bepaalt dus hoe haar liefdesleven er (niet) uit komt te zien.

Dit was mijn lijst. Hebben jullie ook al een YA-themalijst opgesteld?



Reacties op: YA-themalijst