Eindverslag: Geheimen, liefde en een kasteel

op 29 januari 2021 door

Met 50 gelukkigen waren we om te mogen buzzen. Bij een Buzz is er ook steeds een vrijblijvende leesclub. Hierbij het verslag van die leeslcub.

7658a6cd00ed61c6cd4197c2862a2dff.jpg

Over de Ierse Erfenis

De Ierse erfenis speelt zich af aan de stormachtige Ierse kust, waar de ruige kliffen de perfecte achtergrond vormen voor een meeslepende roman. Ottie, Pip en Willow komen na de dood van hun vader samen in het familiekasteel. Daar horen ze tot ieders verrassing en ontsteltenis dat Willow, de jongste dochter, het kasteel erft. Waarom zij? Willow vertrok drie jaar eerder naar Dublin en is vervreemd geraakt van haar familie. Als ze aankondigt het kasteel te verkopen, lijkt dat dan ook de ultieme wraak. Haar beslissing drijft Ottie en Pip tot het uiterste: Pip riskeert alles om haar eigen toekomst veilig te stellen, en Ottie neemt een beslissing die levens kan ruïneren. De zussen moeten hun verleden onder ogen zien als ze elkaar niet voorgoed willen verliezen.

Verwachtingen

De meeste deelnemers verwachten een mooie, vlot lezende roman, die in de stijl van de boeken van Lucinda Riley of Santa Montefiore.
Toen gevraagd werd of de deelnemers al eerder een boek van Karen Swan gelezen hadden, kwam de Noorse Winternacht als meeste uit.

Personages

Het verhaal gaat om over de drie zussen Ottie, Willow en Pip. De deelnemers vonden dat de drie zussen allemaal even goed uitgewerkt zijn. De mannen in het verhaal daar kon dieper op in gegaan worden, we leren ze niet helemaal kennen zoals we de zussen leren kennen. Een favoriete zus kiezen was niet makkelijk omdat ze alle drie tot de verbeelding spraken er sprong geen enkele zus er echt uit.

Schrijfstijl en Plot

Het tempo in het boek komt traag opgang, wat kenmerkend is voor de schrijfstijl van Swan. Ze werkt ieder los eindje mooi af, waardoor je als lezer niet met vragen blijft zitten achteraf. Heel lang blijft ze zinspelen op wat Willow overkomen is en wat de echte reden is van haar vertrek uit het ouderlijke huis, de deelnemers hadden allerlei theorieën maar wanneer het geheim naar boven kwam had niemand deze zien aankomen. Deze onvoorspelbaarheid werd zeker gesmaakt.

Ook waren de deelnemers het met elkaar eens dat het geheim van Willow net op het juiste moment onthuld werd, vroeger of later in het verhaal ging niet gepast geweest zijn, het was de perfecte timing.

Zussen

Zoals al eerder vermeld ging het verhaal vooral over de drie zussen, de deelnemers vonden dat de zussen een echte zussenband hadden met elkaar, ondanks dat ze alle drie hun eigen rugzakje hadden en er afstand was in het begin, merk je dat ze altijd voor elkaar door een vuur zouden gaan. De zussen zijn qua interesses wel zeer verschillend, maar aan de andere kant lijken ze meer op elkaar of ze zelf denken.

Het Kasteel

Willow erft het kasteel als jongste dochter na haar vaders dood, de reacties van de anderen waren niet echt enthousiast, de deelnemers begrepen, Ottie, Pip en de moeder wel. Het moet een harde klap voor hen geweest zijn dat het kasteel gaat naar de verloren dochter, die er geen band meer mee lijkt te hebben.

Zelf hadden de deelnemers als ze Willow waren het kasteel verkocht, het sprak hen niet echt aan om in een kasteel te gaan wonen, door de hoge kosten aan onderhoud alleen al. Een kasteel kan betoverend overkomen en iedereen heeft er wel eens van gedroomd, maar laat het maar gerust bij dromen blijven.

Thema’s

De voornaamste thema’s in dit boek waren, familiegeheimen, vergeving, liefde, leugens, dorpsleven, familie en het gevoel van thuiskomen. Alle ingrediënten voor een goede roman.

Emoties

De deelnemers levenden mee met de zussen en wilden steeds verder lezen om te ontknoping te kennen.  Over her ervaren van emoties zijn de meningen verdeeld, sommigen ervaarden echt emoties zoals kwaadheid, medelijden, vriendschap, romantiek. Anderen leefden wel mee maar vonden dat er qua echte emotie geen sprake was.

 7658a6cd00ed61c6cd4197c2862a2dff.jpg

De deelnemers hebben genoten van het boek, dit boek bevatte alle ingrediënten die nodig zijn. Ik wil de deelnemers aan de leesclub bedanken, voor de fijne discussie.
Hopelijk tot een volgende keer.Reacties op: Eindverslag: Geheimen, liefde en een kasteel

Meer informatie

Gesponsorde boeken