Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buzzdiscussie (tijd voor Buzz #3)

op 10 december 2019 door

Gedurende de Hebban Buzz zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder straks een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.

[Optioneel] Deze buzzdiscussie is niet verplicht, alleen de vier social media-berichten zijn verplicht. De buzzdiscussie is voor wie het leuk vindt om samen het boek nog nader te bekijken.

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats reactie'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN

Vraag 1 Even opwarmen

1a) Ik ben wel benieuwd wat je deed besluiten je in te schrijven voor deze (buzz)leesclub na het lezen van de sneak preview?

1b) Wat is is je eerste indruk van het boek nu je het in handen hebt? Wat vind je bijvoorbeeld van de cover? (dus nog niet de inhoud, daar komen we later wel aan toe)

Vraag 2 Personages

2a) Er zijn twee hoofdpersonages in De zilverweg, Lelle en Meja. Wie van de twee sprak je het meeste aan en had je sympathie?

2b) Lelle wordt geïntroduceerd als een ketting rokende en enigszins verwarde man, wanhopig op zoek naar zijn dochter Lina. Vindt je dat hij zich ontwikkelt gedurende het boek? En zo ja, wat vindt je daarvan?

Vraag 3 Svärtsjö

De familie Brandt, de familie van Meja`s vriend Carl-Johan speelt een grote rol in De zilverweg.

3a) Meja neemt de beslissing om bij haar vriend Carl-Johan en zijn familie te gaan wonen. Wat vindt je van haar beslissing?

3b) De familie van Carl-Johan op Svärtsjö leeft volledig geïsoleerd, overtuigt van het einde der tijden. Wat is je mening over vader Birger, moeder Anita en de broers Göran, Pär en Carl-Johan?

3c) Had je door dat een van de familieleden de ontvoering van Lina en Hanna op zijn geweten had?

Vraag 4 Schrijfstijl

4a) Wat vond je in het algemeen van haar schrijfstijl? Las het prettig en makkelijk of moest je er goed je aandacht bij houden? 

4b) Hoe zou je schrijfstijl van Stina Jackson omschrijven?

4c) De zilverweg won de prijs voor beste Scandinavische thriller, maar Stina Jackson woont zelf al sinds 2006 in Denver, Colorado. Vindt je haar schrijfstijl Scandinavisch of heeft het toch al een vleugje Amerika meegekregen? en zo ja, waarom?

Vraag 5 Spanning

5a) In een thriller hoort een goede spanningsboog aanwezig te zijn. Welke soorten spanning ervaar jij in De zilverweg en op welke momenten? Is het Stina Jackson gelukt een goede spanningsboog aan te brengen en in welke scenes piekt de spanning voor jou? 

5b) Wikipedia beschrijft zeven manieren waarop spanning kan worden gecreëerd. Welke manieren zijn aanwezig in De zilverweg en geef aan in welke scene:

  • Informatie achterhouden en die stukje bij beetje vrijgeven. Dit is ook soms retardering genoemd
  • De lezer nieuwsgierig maken naar de afloop door hem te laten vooruitblikken in de toekomst
  • De lezer meer laten weten dan een personage (het Jan Klaassen-syndroom) met centraal de vraag of het personage het gevaar tijdig zal ontdekken
  • De lezer telkens net genoeg nieuwe informatie geven, zodat die zich steeds weer een andere afloop van het verhaal kan voorstellen
  • De lezer opzadelen met nieuwe vragen telkens als hij een vraag oplost
  • Werken met cliffhangers. De schrijver breekt het verhaal op een cruciaal moment af door een nieuw hoofdstuk te beginnen en plotseling een andere verhaallijn begint uit te werken.
  • De lezer informatie geven die hij in feite niet nodig heeft en hem zo op het verkeerde been zetten. In het jargon heet dat een red herring.

Vraag 6 Opbouw/plot

6a) Wat vind je van de opbouw/plot van het verhaal? Is het evenwichtig opgebouwd of misschien te langzaam of te snel? Licht toe waarom je dat vindt.

6b) Heb je hints gevonden in het verhaal die wijzen naar de uiteindelijke ontknoping en dader(s)?  

Vraag 7 Thema

7a) Wat is voor jou het grootste thema in De zilverweg?

7b) Heeft Stina Jackson je kunnen raken? En op welke manier? In positieve of in negatieve zin?

Vraag 8 Mooiste zin of dialoog

Bij het draadje over de schrijfstijl van Stina Jackson werd al een aantal keer vermeldt dat ze zo mooi schreef. Daarom ben ik wel benieuwd:

8a) Wat was voor jou de mooiste, opvallendste zin en/of de bijzonderste dialoog uit De zilverweg en waarom? 

Vraag 9 Sterkste element

Vele facetten van De zilverweg zijn al benoemd in de voorgaande acht vragen, maar ik ben wel nieuwsgierig je antwoord op de volgende vraag:

9) Wat vond je het sterkste element van De zilverweg?

Vraag 10 Verwachting uitgekomen?

De laatste vraag alweer in deze leesclub. 

10a) Wat waren je verwachtingen van De zilverweg en zijn deze uitgekomen? 

10b) Wil je eventueel nog iets kwijt over het boek of heb je nog een vraag aan je mede-lezers, stel hem dan hier!

Bedankt voor jullie deelname aan deze leesclub!

Groetjes Joyce

Buzz #3

aca86ef2fdfa65675071771b45b306c0.png

BUZZ - heb jij al gebuzz'd vandaag?

Het is tijd voor #hebbanbuzz nummer 3 - Vertel hoe spannend het boek is. Vergeet niet de hashtag #hebbanbuzz te gebruiken!

Volgende stap: plaats je recensie op Hebban (buzz #4)



Reacties op: Buzzdiscussie (tijd voor Buzz #3)

Meer informatie

Gerelateerd