Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag - Buzz: Gozert

op 14 april 2020 door

Voor deze Buzz mochten 50 enthousiaste deelnemers Gozert lezen. Dit is het nieuwste boek van auteur Pieter Koolwijk en illustrator Linde Faas. In dit artikel gaan we lezen wat het eindoordeel over Gozert is. 

Over Gozert

Ties heeft een probleem. Tenminste… dat vinden de meeste mensen. Ties vindt dat niet: hij heeft een vriend. Gozert. De tofste, leukste, stoerste, coolste vriend die je je kunt voorstellen. Alleen is Ties de enige die Gozert ziet en hoort. En de plannen van Gozert zijn zo fantastisch dat Ties erdoor in moeilijkheden komt… Ties’ ouders willen dat Gozert verdwijnt en nemen een ingrijpende beslissing. Maar Ties wil helemaal niet van Gozert af. Wat moet hij doen?

Hoe verklaren de deelnemers de titel van het boek? 

Ilja: Gozert is de vriend van Ties waar het hele verhaal omheen draait. Als ik puur af ga op de titel vind ik de titel niet per se dekkend voor de inhoud, maar toch ook weer wel. Ik weet niet zo goed hoe ik het uit kan leggen, maar ik dub een beetje op twee gedachten. Ik begrijp de keuze zeer zeker wel en het laat tegelijkertijd nog voldoende ruimte over om open het verhaal in te gaan.

Anoeska: De titel is uiteraard voor de hand liggend aangezien het de naam is van Ties zijn denkbeeldige vriend. Wat de inhoud ook wel weergeeft aangezien Gozert in de beleving van Ties de hele wereld betekent, en voor overige personages net het probleem vormt. 

Denise: De titel gaat in feite helemaal over de inhoud. Het is de naam van de ingebeelde vriend, waar het uiteindelijk allemaal om draait. Hij is altijd al deel geweest van de familie en zal het ook altijd blijven. Zijn fratsen zijn er opdat men hem zou opmerken.

Welke hoofdthema’s zijn er in het verhaal te onderscheiden? 

Sabrina: Voor kinderen zal het vast fantasie zijn. Maar als volwassene bekijk je het verhaal toch anders, voor mij is het thema psychologie. De auteur heeft dit voor iedereen mooi uitgewerkt, maar ook de illustraties waren zeer mooi.

José: In eerste instantie lijkt het boek te gaan over het hebben van een denkbeeldige vriend, wat bij jonge kinderen niet iets heel ongewoons is. De avonturen die Ties en Gozert beleven door Gozerts kijk op de wereld zullen door de meeste kinderen dan ook als belangrijkste thema worden benoemd. Als volwassene vind ik de onderwerp jeugdpsychiatrie en de vraag 'wat is echt?' ook zeer belangrijk in dit boek.

Annemarie: Psychische problemen bij de jeugd. Onbegrip en zorgen van volwassenen.
Deze thema's worden niet alleen door de auteur maar ook door de illustrator uitgewerkt.
Ik vind het goed beschreven en door de tekeningen krijg je meer het idee hoe de gedachtes zijn van Ties.

Hoe ontwikkelen de hoofdpersonages zich gedurende het verhaal? Welke van hen spreekt je het meeste aan en waarom?

Marleen: Ties en Gozert zijn volgens mij de hoofdpersonen. Beiden spreken me evenveel aan ik heb geen voorkeur. In het begin zou ik gezegd hebben Ties. Ik vond het wel zielig dat als je niet volgens de opgelegde regels reageert je dan ook direct de stempel raar en gek meekrijgt. Later krijgt Gozert ook meer betekenis als blijkt dat hij meer is dan de ingebeelde vriend.

Silvia: Er zit een zekere groei in het hoofdpersonage Ties. Hij ziet uiteindelijk toch wel in dat er iets veranderen moet. Hij is ook mijn favoriet.
Gozert maakt minder groei door.

Ilja: Ik vind dat Gozert weinig ontwikkeling doormaakt. Hij blijft gewoon Gozert. Ties maakt voor mij de grootste ontwikkeling door, hij gaat anders kijken naar Gozert en de situatie. Echter, nu ik erover nadenk is het misschien wel zijn moeder die de grootste verandering ondergaat...

Wat vinden de deelnemers van de schrijfstijl? Is deze anders dan je (van deze auteur) gewend bent?

José: Ik kende Pieter Koolwijk nog niet, maar ben nu zeker van plan om zijn eerdere boeken ook te lezen. Zijn schrijfstijl heeft een heel hoog tempo, is zeer beeldend en grijpt je vanaf de eerste zin. Heerlijk om weer eens zoiets te lezen. 

Anoeska: Ik ben niet bekend met de auteur. Zijn schrijfstijl is zeer hedendaags. Je merkte dat hij jongerentaal mee in het boek opnam en daar ook echt mee aan de slag ging. Hier en daar had ik weleens het gevoel dat een tienjarige niet geheel zou begrijpen wat er stond. Maar ik denk dat zulke situaties vooral komen doordat ik de sluier van onschuld niet meer heb zoals kinderen. Als volwassene komen jeugdboeken altijd anders binnen.

Wendy: Ik heb nog niet eerder iets van Pieter Koolwijk gelezen maar ik vind de schrijfstijl en vooral zijn humor erg fijn. Als iemand die geboren is in het 010-gebied is de term Gozert me zeker bekend, ik vind het heerlijke Rotterdamse humor. 

Wat vinde de lezers van de opbouw van het verhaal? Hoe ontwikkelt het plot zich?

Annemarie: Er wordt weinig opgebouwd. Voor mij was het een storm aan gebeurtenissen.
Het plot vond ik onverwacht en niet iedereen heeft iets met het paranormale.

Silvia: Het eerste stuk gaat op dezelfde voet door. Pas later in het boek zie je de verandering wanneer Ties gaat beseffen dat er iets moet gaan veranderen. Een spannend fantasierijk boek. Wel oppassen geblazen dat het niet te langdradig wordt.

Denise: Een mooie opbouw met een mooi onverwacht einde. Het verhaal begint met de dolle en soms gevaarlijke fratsen van beide vriendjes. Er komt een punt waar dit alles niet meer kan en dan moeten Ties en Gozert naar Huize Hoopvol. Daar begint Ties andere kinderen en ideeën te kennen en te aanvaarden tot hij bepaalde dingen ontdekt die zijn ouders ook aan het denken zetten.

Wat is volgens de buzzers het opvallendste element in dit verhaal?

Ilja: Ik vind de illustraties het meest opvallende element in het verhaal. Het geeft het verhaal de kleur die Gozert aan het leven van Ties geeft. Een hele mooie toevoeging!

Sabrina: Het opvallendste element in het boek vind ik de illustraties. Ze geven het verhaal meer kleur, heel mooi samengewerkt! Het opvallendste element in het verhaal is het tot inzicht komen van de mama van Ties.

Marleen: Het opvallenste element is voor mij de moeder van Ties het moment waarop ze tot inzicht komt en beseft dat Ties informatie heeft die hij eigenlijk niet kan weten. Hoe dit gebeurt en dat dit gebeurt snapt ze niet maar ze beseft gelukkig wel dat Ties niet gek of raar is. 

Heeft de auteur de deelnemers kunnen raken? 

Wendy: Ja zeker. Het verhaal laat zien dat dingen anders kunnen zijn dan ze lijken, niet altijd is anders zijn ook raar, er zit een boodschap in waar je over na moet denken.

Ilja: De auteur heeft mijn ogen geopend om op deze manier met kinderen te praten over psychische stoornissen, het is heel toegankelijk en daardoor een mooi boek om in de klas te gebruiken.

Denise: De auteur heeft me zeker kunnen raken. Het was lang geleden dat ik nog een kinderboek las maar dit had mij direct geraakt, door de stijl van de auteur, zijn manier van schrijven en natuurlijk door het verhaal zelf. Hoe de auteur een taal gebruikt dat eigen is aan een kind. Hoe hij de ideeën van een kind naar voor brengt. Hoe het verhaal verloopt. De verschillende elementen die er in verwerkt zijn: eenzaamheid, verlies, nieuwe vrienden ontdekken, de relatie met je ouders...
Ik denk zelfs dat ik het boek nog eens opnieuw zal lezen...

Wat is de boodschap die de schrijver met dit verhaal meegeeft?

Annemarie: Mensen die dingen zien zijn niet vreemd of raar. Ze zijn anders. 

Silvia: Observeer je kind goed. Zijn of haar gedrag is niet voor niks. Er zit een diepere achtergrond achter. Roep hulp in als je het zelf niet meer weet. 

Zijn de verwachtingen over dit boek uitgekomen? 

Denise: Ik verwachtte een mooi kinderboek maar las een prachtig, gevoelig, leerrijk, veelzijdig boek met een wirwar aan gevoelens en met een mooi en zacht einde.

Wendy: Ik hoopte op een mooi, spannend verhaal en het is meer dan dat door de boodschap die er in zit en door de schitterende tekeningen. 

Het eindoordeel - Een greep uit de reacties

Deborah: “Een fantastisch verhaal waar je Ties en Gozert mee in je hart sluit”  ****

Wendy Brokers: "Gozert ramt zich recht in je hart. Wat een prachtig, kleurrijk en ontroerend verhaal heeft de auteur geschreven.
Chapeau, Pieter Koolwijk en Linde Faas, voor dit uitzonderlijke jeugdboek"  *****

Michelle: "Een fantastisch avontuur met een somber randje" ****  

Denise: "Gozert is een boek dat je boeit en een diepe indruk op je maakt en dat je dichtslaat met een warm gevoel. Een boek dat niet alleen geschreven is voor kinderen" *****

Eindoordeel - Hoeveel sterren voor Gozert? 

Alle recensies zijn geplaatst en de stemmen zijn geteld. Hierbij het eindoordeel:

1 x drie sterren

25 x vier sterren

24 x vijf sterren

Het gemiddelde voor Gozert: 4,5 sterren.

Hieruit kunnen we concluderen dat alle deelnemers ontzettend genoten hebben van dit boek.  



Reacties op: Eindverslag - Buzz: Gozert

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Pieter Koolwijk

Pieter Koolwijk

Pieter Koolwijk (1974) is een fantasyfanaat. Zijn korte verhalen zijn in verschi...

Linde Faas

Linde Faas

Linde Faas (1985) studeerde Animatie aan de kunstacademie van Breda. Met haar af...