Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Verbrande suiker van Avni Doshi

op 08 maart 2021 door

Avni Doshi (1982) studeerde kunstgeschiedenis en werkte, voor ze ging schrijven, als curator en kunstcriticus. Verbrande suiker is haar debuut, waarmee ze direct een internationale sensatie veroorzaakte. Niet alleen kwam het boek op de shortlist terecht van de Booker Prize 2020, ook lezers en collega-auteurs buitelden over elkaar heen om haar diepte, complexe emoties en opmerkzaamheid te prijzen. Doshi moest er wel hard voor werken. Het kostte haar zeven jaar en acht verschillende versies om haar debuut te schrijven.

'Een verontrustend, robuust debuut. Verbluffend venijnig maar ontwapenend vanaf de allereerste zin.' The Guardian

Het boek verscheen in 2019 in India onder de titel Girl in White Cotton, en in 2020 in het Verenigd Koninkrijk als Burnt Sugar. Voor de roman putte Doshi deels uit eigen ervaringen om de toon te zetten; zo speelt het zich af in Pune, waar haar moeders familie woont en ze haar vakanties doorbracht. Ook hoorden veel vrouwen uit haar familie bij de Osho ashram, wat haar verbeelding als kind al aan het werk zette. Toch is het boek zeker niet autobiografisch, vertelt Doshi. De moeder en dochter uit Verbrande suiker lijken in niets op haarzelf en haar eigen moeder.

Verbrande suiker

Antara is als kind volledig aan haar lot overgelaten. Haar moeder Tara leidde een losbandig leven: ze verliet een liefdeloos huwelijk en vertrok naar een ashram, leefde even als bedelaar (vooral om haar ouders te treiteren) en was jarenlang geobsedeerd door een dakloze kunstenaar. Nu Antara volwassen is en Tara begint te dementeren, zoekt ze naar een manier om hun gedeelde verleden een plek te geven – want misschien verschilt ze niet eens zo veel van haar moeder.

Op indrukwekkend luchtige wijze en met bijtende humor beschrijft Doshi de problematische relatie tussen Tara en haar dochter Antara. Ze beantwoordt op messcherpe wijze de complexe vraag: hoe zorg je voor je moeder als zij nooit voor jou heeft gezorgd?

Verbrande suiker is een debuut dat verrast en verwart: een ontdekkingsreis langs vervormde herinneringen, veranderende identiteiten en de subjectiviteit van de waarheid.

Leesfragment

Wil jij kennismaken met Avni Doshi en haar spraakmakende debuut? Schrijf je dan in voor de Hebban Buzz met dit boek. Voor een voorproefje van haar schrijfstijl en het verhaal lees je hieronder alvast het eerste hoofdstuk.

Lees het eerste hoofdstuk



Reacties op: Verbrande suiker van Avni Doshi

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Avni Doshi

Avni Doshi

Avni Doshi werd in 1982 geboren in New Jersey. Ze studeerde Kunstgeschiedenis en...