Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Dit is Celesta’s Hebban

op 09 juni 2022 door

Het is vast niemand ontgaan, Hebban bestaat 8 jaar en dat verdient een momentje van 'Hebban bezinning' met een aantal leuke Hebban gerelateerde vragen waarbij de Hebban Crew, na ze eerst zelf beantwoord te hebben in hun verjaardagsblog, oproept deze vragen óók te bespreken op Spot of Blog. Hartstikke leuk om te doen en Hebban verdient dat ook, aangezien het een bijna dagelijkse plek inneemt in het leven van ons velen. Dus, hier gaan we: dit is mijn Hebban!

15b7991509acc048a2dcffa5a3f5e165.png

1. Waar en hoe begon Hebban voor jou?

Al jaren was ik lid van Hebban's Engelse zusje GoodReads (GR). Aangezien ik echter voornamelijk Nederlands las, kon ik daar mijn ei niet kwijt. Ik was er Librarian maar het toevoegen van alle Nederlandse boeken kostte veel tijd en aangezien er weinig Nederlands werk op stond, werd het een dagtaak. Ik zocht dus een Nederlandse vervanger en werd getipt door een (inmiddels oud) collega over het bestaan van Hebban, ik had er nog nooit van gehoord. Ik maakte een account aan - in oktober 2016 - en ben wel even bezig geweest met het overzetten van mijn GR boeken naar Hebban. Daarna bleef het daar voor even bij, het bijhouden van mijn gelezen boeken en af en toe wat artikelen lezen. Tot ik begin 2017 het Fabulous Feelgood clubcafé en de leesclubs ontdekte, er ging een boekenwereld voor me open! Ik schreef me in voor een leesclub (spannend!) met een eigen exemplaar: mijn eerste heuse leesclub was Café Zon & Zee van Jenny Colgan, gecoördineerd door Helma. De leesclub beviel enorm goed, het café was reuze gezellig en ook Jenny Colgan bleef hangen, zij is inmiddels één van mijn favoriete schrijfsters, dankzij Hebban dus!

Het moge duidelijk zijn: Hebban en ik bleken een match en zijn dat tot op de dag van vandaag gebleven. En GR? Dat account is inmiddels verleden tijd.

2. Wat is voor jou de belangrijkste ontdekking geweest in acht jaar Hebban?

De kracht van Hebban ligt voor mij in het feit dat dit een fijne online plek is, waar iedereen respect heeft voor elkaar en er onderling op een gezellige, vriendelijke en leuke manier met elkaar wordt gesproken over de liefde die we delen, namelijk die van boeken. Internet is door de anonimiteit een heel makkelijke manier om, als je daar behoefte aan hebt, op een heel laagdrempelige manier elkaar af te kraken. Of uit te schelden. Of gewoon allerlei dingen te verkondigen die niet leuk zijn voor een ander om te horen, of je eigen mening op te dringen. Ik hoor dat over fora, ik zie het op Facebook. Maar hier? In al die jaren is me dat hier nog nooit (!!!) gebeurd. Dit is een veilige en fijne plek, een veilig warm boekenthuis met een heleboel aardige gelijkgestemden en inmiddels ook aardig wat online boekenvriendinnen. Het kán dus! Gewoon, online, een fijne plek creëren met elkaar. Iedereen mag er zijn eigen mening hebben en delen maar wordt er niet om veroordeeld. Mooi om te zien en stiekem (ook al is het totaal niet mijn verdienste) ben ik daar best trots op!

3. Welk onderdeel of element van Hebban is bij jou het meest geliefd?

Er is zoveel leuks op Hebban te vinden, maar als ik móet kiezen dan ga ik toch voor de Fabulous Feelgood Spot, mijn favoriete hang-out, met name het maandcafe is erg gezellig en ik heb er al veel leuke online contacten aan overgehouden. De leesclubs zijn een goede tweede. Magisch, om te ontdekken dat je gezamenlijk nóg meer uit een boek kunt halen. Zo heb ik ontdekt dat ook voor lezen geldt: dat is áltijd leuk met meer dan één! :-)

4. Welk verrassend boek, auteur of genre heb je leren kennen op Hebban?

Tja, laat ik maar direct eerlijk zijn: echt verrassend ben ik niet. Elk jaar weer neem ik me voor om ook eens iets buiten mijn comfortzone te lezen (want ik hoor altijd van iedereen dat het zo bevalt) maar het komt er nooit van. Zoveel boeken, zo weinig tijd, ik krijg alles van mijn favorieten niet eens gelezen, laat staan dat ik er iets anders bij kan hebben. Dus verrassend is mijn antwoord niet, maar ze kwam al even voorbij: Jenny Colgan. Ze zal altijd mijn eerste leesclub op Hebban blijven en is inmiddels een 'all time favourite'. Maar natuurlijk leerde ik door de leuke interactie in onder andere het café, heel veel nieuws binnen mijn favorieten genres ontdekken. Zo is Diney Costeloe een favoriet geworden en leerde ik ook Jane Fallon kennen. Binnen de thrillers kwam ik via Hebban op de boeken van Riley Sager en in de Luisterboekhoek werd mij het bijzondere boek De lessen van meneer Picquier aangeraden. Recent ontdekte ik een nieuw genre, Cosy Crime. Genieten van Feelgood met een tikje spanning. Oftewel, twee van mijn favoriete genres gecombineerd tot één, fantastisch toch!

Maar, het beste voor het laatste: De Waarheid over de zaak Harry Quebert lag al jaren te wachten om gelezen te worden, maar het 'kwam er maar niet van'. Tot iemand me hier zei 'echt, snel aan beginnen, hij is geweldig' en toen ging ik overstag. Resultaat? Favoriete boek allertijden én inmiddels zwaar fan van al het werk van deze auteur. Zonder Hebban had dit boek waarschijnlijk nog steeds liggen wachten op mijn aandacht.

5. Wat betekent Hebban voor jou?

Hebban is een heerlijke aanvulling geworden op mijn al bestaande leeshobby. Een plek om over boeken te praten met gelijkgestemden, nieuwe titels in je favoriete genre te ontdekken en samen een boek lezen en bespreken in een leesclub: het maakt het lezen, wat je toch meestal alleen doet, een stuk gezelliger. Het geeft een hele andere dimensie aan onze solitaire hobby en ik vind dat echt een verrijking!

6. Wat zou je heel graag op Hebban terug willen zien?

Ik ben een heel tevreden gebruiker, maar als ik nu dan toch de kans krijg: ik zou een functie waarmee je op Hebban iemand een berichtje kunt sturen wel handig vinden. Nu moet je op iemand z'n profiel hopen op een link naar sociale media, mocht je contact willen leggen met iemand. Een soort van eigen inbox alleen voor Hebban lijkt mij daarvoor ideaal! Daarnaast: luisterboeken zijn inmiddels zo ingeburgerd: een 'wil ik luisteren' of 'geluisterd' als optie zou leuk zijn. Zo kun je zien welke boeken je las en welke je luisterde.

7. Wat heb je op Hebban nog niet gedaan en zou je in de toekomst wel willen doen?

Nou, tot vorige week kon ik zeggen, 'ik wil nog eens een Buddyread met Hebban recensent Marieke', onze leessmaak is in vele opzichten te vergelijken en het leek me leuk met haar eens samen een boek te lezen en bespreken. Maar inmiddels wordt daar aan gewerkt, haha, dus die kan ik van mijn Hebban bucketlist afstrepen. Ooit, op een dag, als ik tijd over heb, hoop ik nog eens als recensent voor Hebban te mogen schrijven. Ik ben naast dol op lezen ook dol op schrijven en het lijkt me fantastisch die twee binnen Hebban te combineren. Voor nu, met een jong gezin en een drukke baan, moet ik realistisch zijn: ik heb er gewoon niet genoeg tijd voor. Maar ooit ... 

Ook al was ik er niet vanaf het heel prille begin bij, twee jaar later begon mijn Hebban avontuur. Ook al zit die eeuwige tijd (lees: het tekort er aan) nog wel eens in de weg en zou ik veel meer tijd willen doorbrengen op deze fijn plek, ik kan Hebban niet meer wegdenken uit mijn dagelijkse rondje internet en hoop dan ook op nog vele mooie Hebban jaren, want: in welk zwart gat zouden wij vallen als wij elkaar hier niet meer zouden kunnen treffen?

Op naar de volgende acht jaar!



Reacties op: Dit is Celesta’s Hebban

Meer informatie