Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Afrika in mijn boekenkast

op 16 juli 2019 door

Dat ik gek ben op Zuid-Afrika is wellicht wel bekend. Dat ik ook graag boeken lees van, uit en over Zuid-Afrika mag dan een logisch gevolg zijn. Maar eigenlijk trek ik het al jaren breder, ik ben geïnteresseerd in boeken over geheel Afrika. Al ver voordat ik voor het eerst voet op Zuid-Afrikaanse bodem zette las ik al boeken over Afrika.

Inmiddels is mijn Afrika verzameling dan ook best wel groot. Al mijn leesboeken staan in de boekenkast op mijn werkkamer op zolder, behalve mijn Afrika collectie, die neemt een prominente plaats in in de boekenkast in de woonkamer waar ook souvenirs uit Zuid-Afrika de planken vullen. Ik neem je mee op een tocht door mijn verzameling Afrika boeken!

Een van de eerste boeken die ik las die over Afrika gingen was 'Ik droomde van Afrika' van Kuki Gallmann. Daarna las ik haar andere boeken 'Afrikaanse nachten', 'Nacht van de leeuwen' en 'Olifanten in mijn boomgaard'. Natuurlijk las ik ook 'Een lied van Afrika' van Karen Blixen, prachtig verfilmd onder de naam 'Out of Africa' met Meryl Streep. In dezelfde sfeer en stijl is ‘Thee op de blauwe sofa’ een op autobiografische ervaringen gebaseerd verhaal.

82759a4efa832b6dd168fe68e67c5e21.jpg



3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg

Een vriendin wees me op 'Fiela's Child' van Dalene Matthee en mijn bestelling op Amazon was een feit. Zij had mij dit boek getipt omdat het zich afspeelt in de bossen bij Knysna en dat gebied aan de Garden Route in Zuid-Afrika is een van onze favoriete plekjes is. Zeker toen onze dochter nog kleiner was huurden we in dit gebied graag een huis en verbleven hier dan zo'n dag of tien en maakten uitstapjes of genoten gewoon van de rust.

Een andere vriendin tipte me het boek van Peter Moore 'Swahili voor beginners'. Zelf kwam ik de boeken van Alexander McCall Smith op het spoor en ik begon verwoed de hele serie te verzamelen. Maar ook van Zuid-Afrikaanse auteurs ging ik boeken lezen, niet in het Afrikaans, maar in het Nederlands dat dan weer wel, 'Vallei van de Hemel' van Lewis Desoto en 'De betoverde berg' van Etienne van Heerden.

Over Corinne Hofmann las ik ooit ergens een artikel en hup ik ging met haar mee naar Kenya. Haar laatste boek 'Mijn droom van Afrika' heb ik overigens nog niet gelezen.

Ik ontdekte Deon Meyer via de vakantiebieb, al zijn boeken, op het geschenkboekje na, heb ik als e-book. Gezien de dikte van de boeken, eentje leende ik uit de bibliotheek, ben ik wel blij dat ik ze digitaal las. Op dezelfde manier ontdekte ik Irma Joubert, inmiddels was ik zo verknocht aan mijn e-reader dat ik ook deze boeken allemaal als e-book kocht.

Op vakantie nam ik tot twee jaar geleden voor mijn dochter altijd een nieuw voorleesboek mee, natuurlijk hadden deze ook Afrika als thema! Zo las ik ‘Het grote boek van Akimbo in Afrika’ voor en een jaar later ‘Enkeltje Afrika’. Maar ook de boeken van Lauren St. John vielen goed in de smaak: ‘De witte giraf’ en ‘De verdwaalde dolfijn’, er blijken nog drie boeken in de serie verschenen te zijn maar deze worden helaas niet vertaald. Deze drie boeken willen we dus nog een keer kopen in Zuid-Afrika want de verhalen over Lisa zijn erg leuk, ook voor een volwassene! Overigens schreef Lauren ook een boek voor volwassenen, over haar jeugd en leven in Zimbabwe, ‘Rainbow’s End’ deze ligt nog ongelezen in mijn nachtkastje.

Het is vast niet moeilijk te begrijpen dat ik mijn dochter met het Afrika virus heb aangestoken…want wat zijn tot nu toe haar favoriete boeken? De delen een en twee van Bravelands! Deel drie bewaart ze voor het nieuwe schooljaar want, zegt ze, dan moet ik vast en zeker weer een boek lezen en een verslag maken, dan kan ik daar maar beter een leuk boek voor kiezen!

e8d7e31d5c75cdc6f7fc7a5d27807f65.jpg

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgOok non-fictie boeken over Afrika komen in mijn (digitale)boekenkast voor, ‘Een regenboog in de nacht’ en prachtig boek om meer te begrijpen van de complexe historie van de regenboognatie Zuid-Afrika.

Recent las is ‘Tippi, Kind van Afrika’ en ‘Ik zal leven’ beiden ook non-fictie, maar met totaal verschillende onderwerpen. Tippi gaat over het leven van Sylvie en Alain Degré voor en met hun dochtertje Tippi. Ik zal leven is het moedige waargebeurde verhaal van Alison die verkracht werd en voor dood werd achtergelaten op een parkeerplaats buiten Port Elizabeth. Beide bijzondere boeken op hun eigen manier.

Ook zo'n prachtig boek wat ik las, een kroniek over het leven van drie vrouwen in donker Afrika: 'Ten oosten van de zon' van Barbara Bickmore. Ik had het al heel lang in mijn bezit, maar het lezen van het lijvige boek stelde ik steeds uit, dom, want toen ik het eindelijk las kwam het meteen in mijn top 25. Sowieso bevat mijn top 25 heel veel boeken uit en over Afrika!

Ek sien jou!’ van Esther Bootsma, ‘Kralen van hoop’ van Cathy Liggit, ‘Afrika is besmettelijk’ van Steven van de Vijver, 'Het suikervogeltje' van Pauline Vijverberg en 'Neurie als je de woorden niet kent' van Bianca Marais voegde ik recent toe aan mijn digitale verzameling, lezen is er nog alleen niet van gekomen.

Lisa St. Aubin de Terán heeft een huis in Mozambique samen met haar Nederlandse man, ik las haar andere boeken al eens, ze heeft een bijzondere vertelstijl, maar dit boek over haar dorp las ik nog niet, daarom staat het dan ook op de 3e plank aan de rechterkant. Al mijn Afrika boeken staan namelijk op alfabetische volgorde van auteur. Het boek van Pamela Watson is het einde van de gelezen boeken, de boeken daar rechts van moet ik nog lezen. Maar ja dan heb ik ook nog een paar boeken op zolder liggen omdat hier geen ruimte meer is....

Natuurlijk zijn er nog veel meer boeken over Afrika, ik heb daar dan ook altijd mijn ogen en oren voor open, kom ik er nog meer tegen dan voeg ik die ook zeker toe aan mijn speciaal hiervoor aangemaakte boekenplank met boeken over Afrika.

98ca8a15937b90f23f2c04379997e755.jpg

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg

Nog meer liefhebbers van boeken over Afrika? Of heb je tips? Ik hoor ze graag!

PS: Voor de Hebban Debuutprijs 2019 las ik 'Kongokorset' wat een prachtig mooi boek (ik mocht er eerder nog niets over zeggen), een boek wat ik dan ook graag nog in fysieke vorm wil hebben zodat ik het een mooi plekje in mijn Afrika boekenkast kan krijgen!



Reacties op: Afrika in mijn boekenkast

Meer informatie

Lijsten

Afrika in mijn boekenkast

op 16 juli 2019 door Francisca den Otter 106 boeken 0 volgers 0 reacties