Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Leugens & Lattes

op 30 december 2023 door

De afspraak voor de buddyread maakten we een tijdje geleden al. Celesta had mijn blog bekeken waarin ik buddyreads zoek. Dit boek trok haar wel aan maar ze had het nog niet in haar bezit. Toen ik een rondje bij mijn kringloop deed zag ik het boek staan en na een appje was het gekocht en opgestuurd. Toen werd de datum nog eens verschoven omdat ik met wat andere boeken zat maar eindelijk was het dan toch half november. Beiden begonnen we voortvarend en beiden hadden we na een paar hoofdstukken zoiets van ‘wat een blabla, ze zijn bijna allemaal mooi, rijk en maatje zero, die is zo niet realistisch’. Derhalve bleef het boek bij ons beiden maar liggen. Ik sprak mezelf op een gegeven moment streng toe, maar zelfs dat hielp niet. Wat me erdoorheen geholpen heeft is het boek gaan luisteren, aangezien het enkel in het Engels te beluisteren valt moest het dat dan maar worden. En ik heb tijdens het luisteren gelachen en ervan genoten, dus dit was een prima set om te doen!

Omdat ons kletsen over het boek anders liep dan anders en ik deze leesclubvragen tegenkwam besloten we hier gebruik van te maken. Deze blog is dus niet geheel spoilervrij, hou daar even rekening mee!

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg

1) Ten eerste, heb je ‘De duivel draagt Prada‘ of ‘The Devil Wears Prada’ gelezen of de film gezien? Waarom denk je dat dat verhaal nog steeds zo populair is?

Francisca: Het boek jaren en jaren geleden gelezen en de film meermaals gezien. Voordat ik nu aan die boek begon heb ik de film nog een keer gekeken, hij blijft geweldig! Want ik had dus Emily en Andrea omgedraaid, maar na het zien van de film was het mij weer helemaal duidelijk wie Emily was hoor!

Celesta: Yes, zowel gelezen als de film heb ik gezien. Het boek was één van de eerste boeken die ik las binnen het chicklit genre en de film … ik heb hem nog op dvd, ik ben nog altijd fan van de fantastische acteerprestaties van Meryl Streep als Mi-rán-dah. 

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg2) Heb je het vervolg ‘De wraak van Prada’ ook gelezen?

Francisca: Dat kan ik me niet herinneren, aangezien ik het eerste boek las voordat ik mijn boeken bijhield op Hebban/Goodreads durf ik het niet met zekerheid te zeggen, maar eigenlijk denk ik het niet. Ik las wel een aantal van haar andere boeken, overigens allemaal in het Engels.

Celesta: Ja, al moet ik eerlijk bekennen dat dit tweede deel wel minder is blijven hangen dan het eerste deel.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg3) In het begin van de roman is Emily wanhopig op zoek naar manieren om haar bedrijf in crisis-PR overeind te houden. Ze blijft het afleggen tegen een jongere concurrent, maar ze geeft zich niet zomaar gewonnen. Denk je dat Emily veel veranderd is ten opzichte van toen we haar voor het eerst ontmoetten in Devil Wears Prada? Waarom wel of niet?

Francisca: Toen kwam ze over als een super regelaar en een kleine bitch en dat is niet echt veranderd vind ik.

Celesta: Ik vond haar bescheidener en iets meer timide (herinner ik me) in de Devil Wears Prada. Ze leek me daar iets menselijker, nu vond ik haar hard, bitchy en totaal geen leuk personage. Haar ambitie vind ik top, daar houd ik van, maar verder vond ik het beslist geen plezierig karakter, ondanks haar behulpzaamheid.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg4) Wat vond je van de keuze voor het perspectief van Emily, Miriam en Karolina? Welk personage vind je het leukst van de drie?

Francisca: Ik vond het leuk dat we min of meer afwisselend het verhaal uit een andere persoon meemaakten. Ik vind Miriam het leukste, ze is ook de meest normale van het stel!.

Celesta: De wisseling vond ik leuk, dat gaf enigszins vaart aan het verhaal. En inderdaad, ook ik kies Miriam. Zij was het normaalst, voelde zich ook niet echt op haar gemak tussen de rest van de Greenwich moeders en dat vond ik alleen maar in haar te prijzen!

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg5) Er zijn veel interessante details over het leven in Greenwich, van de over-the-top feestjes tot de vrouwenkliekjes en de discussies over 'mommy makeovers'. Laten we het eens hebben over wat we van al deze beschrijvingen vonden. Zijn het gewoon creatieve beschrijvingen of denk je dat het realistisch is?

Francisca: Nou die over de top feestjes en die mommy makeovers zullen er vast wel zijn bij de mensen die zoveel geld hebben dat ze niet weten waar ze het aan uit moeten geven, maar ik hou me daar verre van moet ik zeggen! Plastische chirurgie op je gezonde (onder)lichaam...nee bedankt!

Celesta: Ik mag hopen dat dit creatief is. Want ook al ben ik zelf echt niet vies van een tikkie glamour in een verhaal, dit was zó overdreven en las té verzonnen en niet realistisch. Als dit daar de realiteit is heb ik vreselijke medelijden met die vrouwen!

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg6) Er was iets raars met Emily, namelijk haar flirt met Alistair. Waarom denk je dat Weisberger dat heeft opgenomen? Wat moest het voorstellen over Emily? Heb je het gevoel dat die verhaallijn is afgehandeld?

Francisca: Ik vond het wel grappig, maar vond het ook leuk hoe ze door Alistair in het restaurant op haar nummer gezet werd!

Celesta: Het voelde als een klein rolletje tussen alle drama. Alsof Weisberger dacht ‘och wacht, laten we Emily nog wat leuks laten beleven’. Snel er tussen gemoffeld voor mijn gevoel.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg7) Wat vind je van de dynamiek tussen de drie vrouwen?

Francisca: Die was leuk. Karolina de bedeesde, wat naieve maar ook lieve vrouw die alleen het beste wilde voor de zoon van haar man die ze als haar eigen zoon beschouwde. Emily de regelante en Miriam de stille kracht op de achtergrond.

Celesta: Ik sluit me hierin helemaal bij je aan. De drie totaal verschillende vrouwen met totaal verschillende karakters die het samen toch goed kunnen vinden en elkaar steunen, die dynamiek was leuk.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg8) Welke karakterlijn van de drie hoofdpersonen is volgens jou het sterkst en het meest geloofwaardig? Wat gebeurt er verder met hen?

Francisca: Die van Miriam vind ik het meest geloofwaardig, of die ook het sterkste is vind ik lastig te zeggen. In elk geval is ze wel de meest down to earth en dat ze soms dingen niet vertrouwt door de praatjes en roddels, van anderen is alleen maar menselijkd vind ik.

Celesta: Ook hierin deel ik jouw mening. Ik vind Miriam ook de leukste omdat zij het minst overdreven is, nuchterder dan de rest en dus ook minder fake overkomt. De twee andere waren zo over the top dat ik ze ook niet geloofwaardig vond. Wat er verder met ze gebeurt? Ik vrees dat ze hun lege leventje verder leven … Karolina gelukkig wel mét haar zoon.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg9) Miranda Priestly maakt haar opwachting. Wat vond je van haar comeback?

Francisca: Het stuk waarin Miranda haar comback maakte luisterde ik en de voorlezer had een beetje geprobeerd om de stem van Meryl Streep, zoals deze in de film was, na te doen en dat was gewoonweg te leuk. Ook was haar gedrag heel herkenbaar uit de film.

Celesta: Dat lijkt me heerlijk, dat luistergedeelte. Ik vond haar kille koele houding met bijbehorende stem in de film zó goed! Miranda had wat mij betreft een grotere rol in dit boek mogen hebben, zeker ook omdat over dit deel gesproken wordt als het derde deel in de Prada serie. Haar invloed blijkt nog altijd groot, maar haar aandeel in het verhaal had meer gemogen!

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg10) In de USA is het boek eerder uitgebracht onder de titel ‘The Wives’ de huidige titel in de USA is ‘When life gives you Lululemons’* de Nederlandse titel is altijd ‘Leugens & Lattes’ geweest. Ook zijn er verschillende covers in omloop. Is er een titel en cover die je voorkeur heeft?

85ff9d4ec6b53208189b724c17dadeef.jpg

*Lululemon is een merk workout kleding

Francisca: Omdat ik niet wist wat Lululemons waren, nou ja het is niet een ding het is dus een merk workout of sportkleding, moet ik zeggen dat ik die titel het minst aansprekend vond. Maar gaandeweg het boek lees je dat veel van de vrouwen die kleding dragen, terwijl ze niet sporten, en wellicht dat die titel daarom toch wel past. The wives vind ik ook geen slechte titel want het zijn de vrouwen die de dienst uitmaken in dit boek. Qua cover vind ik denk ik de Nederlandse cover toch wel het meest opvallende, mijn dochter zei in elk geval meteen bij het zien van het boek, oh is dat van die van Prada? En nee ze had de tekst niet gelezen waar dat staat want daar had ik mijn hand deels overheen toen ik het boek uit mijn kast pakte en ze erbij stond.

Celesta: Ik ken Lululemons als merk dus het kwartje viel bij mij al direct en de VS titel past goed bij de vibe van dit verhaal. Leugens en Lattes? Het bekt lekker, maar er kwam meer alcohol voorbij dan Lattes meen ik, of ik moet er echt overheen gelezen hebben. Qua cover deel ik jouw (en je dochters ;-)) mening. De NL cover sluit qua stijl en sfeer het beste aan bij de eerdere twee delen. En de designerschoenen passen leuk bij het verhaal (maar dan weer niet bij de titel) en ik ben dól op schoenen, dus die cover trok me wel gelijk!

Francisca: Er kwam inderdaad meer alcohol voorbij dan lattes!

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgConclusie:

Francisca: Het lezen ging dus wat moeizaam en er was een boel roddel en achterklap, wat soms wel leuk kan zijn maar hier was het dat niet altijd. Het luisteren ging dus een stuk beter en wat ik eerder al ergens schreef ik heb zelfs moeten lachen. Dus al met al een gemengde leeservaring.

Ik geef het boek 3 sterren

Celesta: Ik had te hoge verwachtingen nadat ik zo genoten heb van de eerdere twee delen. Het bleek een worsteling, ik vond het echt een kwestie van doorzetten en ik heb me vreselijk geërgerd aan dat vreselijke overdreven en over the top gedoe, daardoor miste ik echt plezier in het lezen van dit verhaal. Totaal onrealistisch en op het irritante af, of ben ik dit soort verhalen wellicht inmiddels een tikje ontgroeid? 

Toch heb ik af en toe smakelijk gelachen en het einde maakte het verhaal af, daar houd ik altijd wel van. Mijn 2,5 ster rond ik dan ook af naar een magere 3 sterren. Ik geef Lauren Weisberger het voordeel van de twijfel!



Reacties op: Buddyread: Leugens & Lattes

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lauren Weisberger

Lauren Weisberger

Lauren Weisberger is een Amerikaanse chicklit-schrijfster. Ze werkte als assiste...