Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Avond van het Spannende boek 2023

op 26 mei 2023 door

Vorig jaar hebben we veel plezier gehad, zowel van te voren als tijdens de avond van het Spannende boek dat we na afloop allemaal zeiden, volgend jaar weer! Destijds sloot Chantal zich tijdens de avond bij ons aan en nu was ze er van te voren al gezellig bij, ook Renate was van de partij bij ons voorprogramma. Ze had helaas vergeten een kaartje te regelen voor de avond zelf dus is ze na het borrelen en eten weer huiswaarts gekeerd. Een andere boeken-vriendin van Ellen dan die van vorig jaar, Ellis, sloot ook aan en dus waren we met een clubje van negen.

Van te voren waren er foto’s van de planken van onze mini-biebs cq ruilboeken gedeeld dus bijna iedreen kwam naar Utrecht met boeken in haar tas en ging ook weer huiswaarts met boeken, veel boeken in sommige gevallen. Ook hadden een aantal van te voren nog geshopt bij Broese, ikzelf scoorde een gesigneerd boek bij boekhandel-antiquariaat Aleph Books.

29884ab638301c03255a433d8c68afbe.jpgWe hadden afgesproken om uiterlijk 16:30 bij Meneer Potter te zijn, maar in de app-groep kwam al een uur voor de afgesproken tijd een berichtje van Barbara dat zij en Marije er al waren. Ikzelf was ook al onderweg vanaf het andere einde van de Oudgracht en Jeanet arriveerde net iets voor mij en gevieren gingen we aan de thee en koffie. De boeken kwam op tafel en de monden stonden niet stil.

Marieke schoof aan en even later Ellen en Ellis, toen kwam er een berichtje van Renate die dacht dat wij vast nog bij Broese zouden zijn om boeken te kijken, maar nee dat was niet zo. Als laatste voegde Chantal zich bij ons, die had net de trein voor haar neus zien wegrijden en kon toen op de volgende trein wachten. We dronken nog wat en bestelden, op advies van de serveerster, op tijd iets te eten, onderwijl druk pratend over boeken en nog veel meer.

1a9f67786622318826177157f725a5b5.jpgOm 19uur zou het beginnen en we wilden natuurlijk op tijd in het theater zijn om de opening door Jaap Jongbloed mee te maken. Inmiddels hadden we de meldingen van Hebban gezien over wie de Hebban Thrillerprijs 2023 en wie de NBD Biblion Gouden Strop hadden gewonnen dus ik vroeg me dan ook af wat Jaap ons nog te vertellen zou hebben.

Kennelijk was vlak voor de opening voor het grote publiek een intiem feestje geweest waarin de winnaars bekend werden gemaakt, de meesten van ons vonden dit een beetje raar, hier waren we nu juist voor gekomen, zeker zij die mee hadden gelezen in de Hebban Thrillerprijs 2023. Maar goed, nu had Jaap Jongbloed dus een kort interview met beide winnaars. Zoals inmiddels bij iedereen bekend heeft Gerrit Barendrecht met 'De Ripper connectie' de Hebban Thrillerprijs 2023 gewonnen en de NBD Biblion Gouden Strop 2023 werd gewonnen door thrillerauteur John Kuipers voor zijn debuut ‘Musserts schaduw’.4d85d03b3cac90bfd5496500193c0965.jpg

Hierna was er een pauze van een half uur, veel te lang vonden wij, waarbij je in Noda boeken kon kopen en wat kon drinken. Wie de locatie van Noda kent weet wellicht dat je een trapje af moet, maar voor deze trap bleven mensen staan en je moest je dus een weg duwen om bij het verkooppunt van Broese te komen.

Om 20uur begon ronde 1 waarbij je de keuze had uit vier opties die elk in een verschillende zaal gehouden werden.

  1. Uitreiking Goeken prijs
  2. Waarheid vs. Thriller
  3. De sleutel naar succes
  4. Het recept voor een goede thriller

Het grootste deel van ons koos voor de sleutel naar succes waarbij Michael Berg aan Marion Pauw, Chantal van Mierlo en Lex Noteboom vroeg waarom en hoe zij naast hun hardcover boeken ook gebruik maken van andere vormen van media zoals  het e-book, luisterboek, podcast, tv, Netflix en andere streamingdiensten. Dit was een leuk en interessant gesprek en onze Barbara wilde meteen Lex wel adopteren.

Hierna was wederom een pauze van een half uur, alhoewel ik het gevoel had dat onze sessie langer door was gegaan en deze dus iets korter was dan de vorige pauze. Ook deze ronde was er keuze uit 4 sessies die in de verschillende ruimtes gehouden werden.

  1. Guest of honour, Karin Smirnoff
  2. De grens tussen feit en fictie
  3. Plaats delict Nederland
  4. Uitgever gezocht

De meesten van onze groep kozen voor plaats delict Nederland, ik koos voor de grens tussen feit en fictie en heb me geen moment verveeld. Sander Verheijen, aka Jens Vern, vroeg Bas Haan, Roel Janssen en Carina van Leeuwen het hemd van het lijf over de invloed van hun achtergrond, respectievelijk, journalisten en forensisch specialist, in hun boeken. Carina vertelde dat haar werk haar leven is en het schrijven van boeken een feestje maar dat alles in die boeken wel moet kloppen. De eerste serie boeken die ze schreef hebben forensisch rechercheur Renee Spaan als hoofdpersoon, iets wat dus zeer dicht bij haar eigen beroep ligt.

Ook Roel Janssen wist mooie verhalen te vertellen, onder andere over zijn thriller ‘Fout goud’, een factionthriller over de grootste goudroof uit de Nederlandse geschiedenis, de roof door de nazi’s van het goud van De Nederlandsche Bank tijdens de bezetting. Meer dan de helft hiervan is nooit teruggekomen.

Bas Haan schreef nog maar een thriller, maar wel eentje die vorig jaar meteen de Schaduwprijs, de prijs voor het spannendste (oorspronkelijk) Nederlandstalig debuut won. Doordat hij recent een andere baan heeft, hij werkte jarenlang bij Nieuwsuur en sinds kort bij het NRC, heeft hij nog geen tijd gehad om een vervolg te schrijven, maar een vervolg gaat er zeker komen gaf hij gisteren ook weer aan, dit vervolg wordt ook al min of meer aangekondigd in het epiloog van Lenoir.

8bf352a7e788129867eaad40787f8056.jpgHierna was er nog de mogelijkheid om boeken te kopen, iets te drinken of de boeken te laten signeren. Enkel Chantal maakte gebruik van deze optie de rest ging met gezwinde spoed richting het station om de trein te halen. Voor eentje was het halen ook echt cruciaal omdat dit haar laatste mogelijkheid is om thuis te komen.

We namen afscheid en zeiden tegen elkaar tot volgend jaar! Tot de volgende avond van het spannende boek!

f765de84069546e6afc47d4bdbc87317.jpg



Reacties op: De Avond van het Spannende boek 2023

Meer informatie

Gerelateerd