Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kinderboekenweek 2019

op 07 oktober 2019 door

Vanaf dat mijn dochter vier jaar is zijn we in de Kinderboekenweek op de woensdagmiddag naar de boekhandel geweest en mocht zij een boek uitzoeken. Afgelopen jaar, toen ze in de brugklas zat had ze ook een vrije woensdag middag en deden we dat dus ook. Dit jaar liep het even anders…

Vanaf haar geboorte totdat ze naar school ging kreeg ze ook al een boek tijdens de Kinderboekenweek, toen was dat vaak een boek wat ik van tevoren al gekocht had. Vanaf dat ze naar school ging en op school de Kinderboekenweek groots gevierd werd bezochten we dus de lokale boekhandel. De boeken die ze in de beginjaren uitzocht waren altijd haar eigen keuze, soms stuurde ik het iets omdat ze toen ze een klein ukkie was overweldigd was door alle mooie voorkanten. Verschillende leuke en mooie boeken zijn op deze manier ons huis en haar boekenkast binnen gekomen. Een boek uit de Superjuffie serie van Janneke Schotveld, een boek uit de dagboek van een Muts serie van Rachel Renée Russell en vorig jaar het eerste deel van Bravelands van Erin Hunter.

90c488f4e92115e92618b655c7064d70.png

Het duurde een tijdje voordat ze dat laatstgenoemde boek uit had, met Kerst vroeg ze op haar verlanglijst het tweede deel en voor haar rapport voor de zomervakantie kreeg ze het voorlopig laatste derde deel. Echt vaart zette ze niet achter het lezen van deze boeken. Ikzelf wilde ook graag Bravelands lezen maar moest een tijd wachten voordat zij eindelijk het eerste deel uit had.

Tijdens onze vakantie deze zomer veranderde dit ineens. Ze volgde op Instagram de hashtags Harry Potter en Marvel en bij die van Harry Potter volgde ze een fan-fiction verhaal. Een verhaal dat in foto’s geplaatst werd. Ze zocht de eigenaar van de geplaatste foto’s op en kwam op die manier via-via uit bij een foto van het WattPad profiel van de auteur. Of ze WattPad mocht downloaden? Maar natuurlijk! Dat het de indicatie 17+ heeft vond ik totaal niet boeiend in dit geval.

Bij thuiskomst gaf ik haar de extra XXL Chcklist die ik nog had liggen. Ze begon meteen fanatiek te kleuren want ze had al best een flink aantal boeken gelezen. Ik stond verbaasd toen ik het zag, al ruim 20 boeken!

f00173471451891eaf29d47b27f273b6.jpg

Toen ik dan ook vorige week aangaf dat de Kinderboekenweek was begonnen en ze dus een boek mocht uitzoeken keek ze me enigszins vertwijfeld aan. ‘Tja weet je mama, ik lees eigenlijk alleen maar Engelse boeken, bijna geen Nederlandse.’ Nou, stelde deze mama voor, dan gaan we toch naar Amsterdam, naar Waterstones en The American Book Center! Dat plan viel in hele goede aarde. Ondertussen had ze in mijn bol-appje een eigen verlanglijstje aangemaakt zodat ze wist waar ze naar wilde kijken.

Gisteren togen wij dus met de bus en de Noord-Zuid lijn naar Amsterdam. Onze eerste stop was Waterstones, helaas zijn die aan het verbouwen dus het was er nogal een rommeltje. Ze zag wel wat boeken die haar leuk leken, ik zag dat ze de truc die ze haar ooit op de basisschool geleerd hebben nog steeds hanteerde: lees zo’n anderhalve bladzijde in een boek en kijk of het je wat lijkt, ga niet alleen af op de flaptekst.

885ca9f2c0bf8ca2c6c5b2d40ec44689.jpg

We staken na een rondje bij Waterstones het Spui over naar The American Book Center. Daar lag de Amerikaanse versie van het boek wat ze net al gezien had en wat haar wel aantrok. Verder zag ze daar nog heel veel andere boeken. Ze pakte regelmatig een boek op en stond daar dan in te lezen. Ze hield een boek vast en zei dat ze tussen dit boek en het andere boek twijfelde. Ach, ik heb maar één dochter en het is maar één keer per jaar Kinderboekenweek dus ik zei weet je je krijgt ze gewoon allebei. Na onze aankoop bij ABC gingen we dus weer terug naar Waterstones en kochten we het andere boek van haar keuze. Ik zag zelf ook nog twee boeken die mij leuk leken, een van de twee had ook haar interesse dus voorlopig hebben we genoeg leesvoer.

Op de terugweg naar de Metro wipten we ook nog even Scheltema binnen waar ik mijn gewonnen boekenbon uitgaf door ‘Het Zwembad’ te kopen.

Dit jaar dus geen Kinderboekenweekgeschenk maar een absoluut niet minder leuke boeken-shop-trip samen met mijn dochter!

9d104cff5bb897333789415aca6d68b3.jpg

 

8539ae3666a22fd2173392c412108b47.png ecde8003970711bc0ecb8d65a732559b.png



Reacties op: Kinderboekenweek 2019

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Janneke Schotveld

Janneke Schotveld

Janneke Schotveld werkte jarenlang als juf in het basisonderwijs. In 2007 begon ...

Rachel Renée Russell

Rachel Renée Russell

Rachel Renée Russell is advocate, maar vindt het leuker om jeugdboeken te...

Erin Hunter

Erin Hunter

Erin Hunter is een pseudoniem dat gebruikt wordt voor een Brits schrijverscollec...