Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

NetGalley: The Rebel Girls Handbook

op 12 oktober 2022 door

Nadat ik keurig mijn drie recensies van de diverse Rebel Girls boeken had geplaatst kreeg ik dit boek toegewezen als een zogenaamde widget. Natuurlijk ben je niet verplicht het boek te downloaden en te reviewen, maar ik zie het toch wel als een aardige geste als je op deze manier een boek van een uitgever toegestuurd krijgt om te beoordelen.

Het enige nadeel van deze boeken is dat je ze dus via de NetGalley app op je iPad moet bekijken en het boek bekijk je dan op landscape en je ziet dan steeds twee pagina’s. Omdat dit boek straks natuurlijk op een groter formaat wordt afgedrukt moet je soms dingen vergroten om ze goed te bekijken. Zeker als het om stukjes en/of plaatjes gaat met kleine teksten.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgOver de auteurs

Het begon destijds met crowdfunding: auteurs Elena Favilli en Francesca Cavallo haalden meer dan één miljoen dollar op om hun droom te realiseren. Met Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes zorgden ze voor een tegengeluid als het gaat om de stereotyperende rollen die meisjes en jongens vaak spelen in sprookjes en kinderboeken. In Bedtijdverhalen vind je geen meisjes die wachten tot een prins hen komt redden, of (stief-)zussen die elkaar het leven zuur maken. Nee, het gaat over belangrijke vrouwelijke rolmodellen, die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd. 

Inmiddels zijn het niet enkel deze twee dames maar zit er een heel team achter Rebel Girls, naast boeken hebben ze ook een app ontwikkeld, een link om deze te downloaden vind je op hun website, ze verkopen merchandise en ze organiseren events in de USA. De app heb ik natuurlijk even gedownload en ik moet zeggen dat die er top uitziet, gratis is er al genoeg te zien maar met in-app aankopen kan je meer zien en beluisteren. Mij bevielen vooral de soothing sounds, heerlijk lezen in bed met op de achtergrond wat rustgevende geluiden.

377ef620cbce40138d3f32295ae21fb2.jpg

Over het boek

Allemaal rebels, altijd. Het handboek van Rebel Girls is het ultieme boek gevuld met trivia, activiteiten en informatie over meer dan 300 buitengewone vrouwen uit de bestverkopende Good Night Stories for Rebel Girls-serie.

Malala Yousafzai strijdt voor onderwijs voor meisjes over de hele wereld…en er is een asteroïde naar haar vernoemd. Florence Nightingale was een verpleegster die tijdens de Krimoorlog levens heeft gered… en ze had een uil als huisdier genaamd Athena. María Isabel Urrutia is een Colombiaanse gewichtheffer… en de inspiratie voor een personage in de film Encanto.

Het handboek van Rebel Girls bevat verbazingwekkende feiten en prachtige illustraties van Rebel Girls uit het verleden en heden, allemaal samen verpakt in een leuk, gemakkelijk doorbladerbaar formaat. Spotlights op de thuislanden en eigenschappen van baanbrekende vrouwen laten lezers het Rebel-universum verkennen als nooit tevoren, terwijl activiteiten hen aanmoedigen om mee te doen en zich het boek eigen te maken.

Vind bovendien QR-codes die geweldige bonus audioverhalen ontgrendelen in de Rebel Girls-app!

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg

Mijn mening

Dit boek is een beetje anders dan de andere boeken, maar nog steeds erg leuk!

Het behandelt eerst kaarten met delen van de wereld, continenten of landen en benadrukt de bijzonderheden van die regio en vermeldt de vrouwen die opvielen in die regio's/landen. De kaarten tonen pijlen naar de verschillende vrouwen waarvan je kleine tekeningen ziet.

Dit wordt gevolgd door een sectie die door de geschiedenis heen Rebellenmeisjes toont, wat erg leuk is omdat er een mooie tijdlijn is, die belangrijke wereldfeiten belicht, zoals toen de piramides werden gebouwd, en je zult enkele namen zien van vrouwen die deel uitmaakten van deze wereldgeschiedenis. Het eerste gedeelte maakt enkele grote stappen, de latere pagina's veel kleinere stappen, wat betekent meer namen van vrouwen en informatie.

Het volgende gedeelte bestaat uit pagina's vol rebelse meisjes en vrouwen met hun kenmerken en feiten, angsten en dromen. Op deze manier worden er veel vrouwen behandeld. Deze pagina's bestaan uit een mooie tekening en de verschillende feiten van de rebelse vrouw, die hun superkrachten benadrukken. De vrouwen staan alfabetisch op hun voornaam vermeld zoals altijd in de Rebel-boeken.

Enkele van de rebellen of speciale vrouwen in het boek zijn Agatha Christie, Aretha Franklin, Astrid Lindgren, Audrey Hepburn, Beatrix Potter, Diane von Fürstenberg, Florence Nightingale, Frida Kahlo, Golda Meir, Iman, Isabel Allende, Jane Austen, Jane Goodall , Kamala Harris, Madeleine Albright, Malala Yousafzai, Margaret Atwood, Nina Simone en Oprah Winfrey.

Als ik een klein nadeel moet noemen is dat dit boek eigenlijk een verzameling is van zo’n 300 vrouwen die al in de Good Night Stories boeken aan bod zijn gekomen, nu worden ze alleen geportretteerd met enkel een paar van hun kenmerken en hun bio, de illustratie, ook al is deze mooi, is een kleine uitvoering van de normaal paginagrote illustratie in de eerdergenoemde boeken. Een aanvulling op de Good Night stories vind ik dit boek dus niet, het is eerder een mooi naslagwerk met bekende, en minder bekende, vrouwen door de eeuwen heen.

De publicatiedatum van dit boek is 11 of 13 oktober 2022, de diverse websites spreken elkaar tegen. Of het vertaald gaat worden voor de Nederlandse makrt, geen idee. Er staan wel vijf Nederlandse dames in: Audrey Hepburn, Corrie ten Boom, Fleur Jong, Frieda Belinfante en Maria Sibylla Merian.



Reacties op: NetGalley: The Rebel Girls Handbook

Meer informatie

Gerelateerd