Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vakantie lezen

op 27 juli 2019 door

Lees jij net als ik tijdens je vakantie minder boeken dan normaal? Of ga je op een echte relax en strandvakantie en lees je juist meer? Wat lees ik zelf zoal op vakantie? En wat las ik tijdens eerdere vakanties? Wellicht zitten er leuke tips voor je tussen. Waar je je vakantie ook viert, thuis, op je balkon, in je achtertuin, op een tropisch strand, veel leesplezier deze zomer!

Een aantal jaar geleden nam ik nog echte boeken mee op vakantie. Ik had ook altijd stickers van Bookcrossing mee en de boeken had ik van tevoren vaak al een uniek nummer gegeven. Loslaten was dan eenvoudig, ik zocht de pc op die voor gasten klaar stond (ik praat hier van de tijd voordat ik een iPad had) logde in op mijn Bookcrossing account en gaf aan waar ik het boek achterliet. Als er geen pc voor gasten gebruik klaar stond liet ik het boek ook vaak zonder sticker en nummer achter. In een boekenkast als die er stond en anders in het nachtkastje naast het bed.

16cc790648c344989c8fd7e73600367c.jpg

Toen kocht ik een iPad, ik downloadde heel veel gratis boeken na wat tips waar dat kon, maar lezen deed ik ze nog niet. Dat kwam eigenlijk pas toen ik in 2016 de VakantieBieb-app installeerde nadat ik een flyer in de bibliotheek had gezien.

Dat jaar gingen we naar Zuid-Afrika op vakantie en ik zag dat er een boek in de selectie zat wat zich in Zuid-Afrika afspeelde, Cobra, dat besloot ik toen als eerste te lezen. De auteur, Deon Meyer, kende ik niet, ik had zelfs nog nooit van de beste man gehoord. Dat boek beviel me erg goed, zo goed dat ik een enthousiast berichtje op facebook deelde en daarop reageerde een collega van me. Hij zei je kan via iBooks boeken kopen, wist je dat niet? Duh nee, dat wist ik dus niet. Maar dat veranderde snel, ik tikte de auteur in en klikte wat boeken aan, mijn creditcard zat altijd al gekoppeld aan mijn Apple ID dus betalen was in een fluitje van een cent geregeld. De rest van die vakantie las ik enkel Deon Meyer, ik meen dat ik nog een boek uit de vakantiebieb heb gelezen, welk boek dat was zou ik echt niet meer weten, want verder was het dus Deon Meyer wat de klok sloeg. Je moet weten het is in de Zuid-Afrikaanse winter, onze zomer, vroeg donker en we zaten een paar dagen in een self-catering huisje. Wanner manlief en dochterlief na het eten en de afwas tv gingen kijken dook ik in mijn boek. 

e607e41533bc8e635617477fc79d652b.jpg

Doordat het digitale lezen me eigenlijk wel goed was bevallen, bij thuiskomst schakelde ik overigens weer over op de vele wachtende fysieke boeken, besloot ik voor de vakantie van 2017 een e-reader te kopen. Iemand tipte de actie van de Vara, een jaar lang de Vara gids en dan een Kobo e-reader. Goeie deal! De Vara gids werd na onze vakantie het hele jaar opgehaald door een vrouwtje die op mijn oproep op Facebook had gereageerd waarin ik had geschreven dat ik de Vara gids had maar er niets mee deed, gratis wekelijks op woensdag op te halen. Voor de vorm downloadde ik nog wel de boeken van de vakantiebieb en ontdekte daar een boek van een Zuid-Afrikaanse auteur: Irma Joubert. De vakantie van 2017 ging wederom naar Zuid-Afrika, dus het boek van deze Zuid-Afrikaanse auteur lezen leek mij dan wel leuk, maar wel op mijn e-reader! Dus kocht ik het boek. Daarna hevelde ik de boeken die ik via iBooks had verzameld over op mijn e-reader en met een goed gevulde bibliotheek ging deze mee op vakantie. Ik las overigens uiteindelijk toch nog wel een boek uit de vakantiebieb die zomer ‘De gouvernante’ van Carrie Turansky het eerste deel van een serie, het boek beviel me prima, maar ik heb nooit meer gezocht naar de vervolgdelen.

Bij thuiskomst bleef ik lezen op mijn e-reader, het scheelde ook zoveel gewicht in mijn tas naar het werk. Niet dat ik geen fysieke boeken meer las, maar het was vele malen minder als eerst.

De vakantie van 2018 ging, erg saai, weer naar Zuid-Afrika. Dit keer las ik oa Kringen in het bos van Dalene Matthee, een zeer bekende Zuid-Afrikaanse auteur. Ook las ik mijn eerste Jenny Colgan ‘Café zon en zee’ omdat ik het zo’n zomerse titel vond hebben. Overigens las ik die vakantie maar drie boeken, tja ik blog ook altijd nog en dat kost ook tijd, dus het klinkt steeds meer dan het is ;-)

a75d483a5950c772c0ab1a5e0865f19f.jpg

De aankomende vakantie in augustus gaat naar Vietnam, ik zocht alvast naar wat boeken en voegde de volgende titels aan mijn e-book collectie toe: ‘Matterhorn’ van Karl Marlantes, ‘Broederbloed’ en ‘Operatie Freeborn’ van Roel Thijssen. Ook bleek ik nog een feelgood welke zich in Vietnam afspeelt te hebben dus ook die heb ik toegevoegd aan de bibliotheek op de e-reader: ‘Verslag uit Vietnam’ van Danielle Steel, ook een al wat ouder boek. Ben erg benieuwd of het me ook daadwerkelijk lukt een van deze vier boeken te lezen…een voordeel in Vietnam is het ook vroeg donker! 

Tijdens onze vakantie zal ik ook dit keer weer bloggen, wil je onze reisavonturen volgen dat vind ik leuk, dat kan via onze blog: https://uhambo.travellerspoint.com/

Of via mijn speciaal daarvoor gemaakte pagina op Facebook: https://www.facebook.com/uhamboZA/

De foto’s op de Travellerspoint pagina willen nog weleens niet zichtbaar zijn, de pagina op facebook is overigens ook te zien voor niet facebook leden.

Waar je ook heen gaat deze zomer: veel leesplezier!

644617a512fb4cef374fd3311bc5928d.jpg

 



Reacties op: Vakantie lezen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Deon Meyer

Deon Meyer

Deon Meyer  (Paarl, Zuid-Afrika, 1958) is de internationale bestsellerauteur van...

Irma Joubert

Irma Joubert

Irma Joubert is een Zuid-Afrikaanse schrijfster van historische fictie. Tot 2004...

Dalene Matthee

Dalene Matthee

Dalene Matthee was een Zuid-Afrikaanse schrijfster. Ze staat vooral bekend om ha...