Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boeken proeven

op 25 augustus 2017 door

We kennen het waarschijnlijk allemaal wel, dat je verlekkerd kunt kijken naar de boekenplanken van een ander. Dat je direct met je hoofd opzij hangt om de titels te lezen als je bij een ander op bezoek bent. Dat je het liefst even met je vingers over de ruggen wil gaan om ze te voelen. Of nog sterker, dat je het liefst tegen gastheer of gastvrouw zou willen zeggen, laat mij maar even met rust en dat je bekende en minder bekende titels uit de kast wilt rukken om even de eerste bladzijdes te gaan lezen, gewoon even proeven. Toch?

Als je dit gevoel niet herkent dan denk ik dat je niet verder hoeft te lezen. Dan zul je de rest van het verhaal niet interessant vinden. Laat hieronder dan even weten dat je wel begon aan deze blog maar dat je bij alinea twee bent gestopt met lezen. Gewoon even voor de statistieken: wie herkent dit en leest door en wie niet.

Stapelgedicht?

79173dcfbc4e57392bd0eb6635e2578e.jpegNee, dit is geen slecht gelukt stapelgedicht, zelfs geen poging tot een slecht gelukt stapelgedicht. Dit is een stapel boeken die ik moest, zou en vooral ook kon proeven. Afgelopen week was ik enkele dagen in een huisje in Overijssel en daardoor in de gelegenheid om alle boeken uit de boekenkast, die ik nog niet kende van eerdere bezoeken, te bekijken, te besnuffelen en vooral te proeven. Vorig jaar jubelde ik al over de boekenkast in dit huisje. Dit jaar had ik weer gewoon boeken van thuis meegenomen terwijl ik ook daar gewoon in de boekenkast kon graaien. Toch ging ik bij binnenkomst als eerste op zoek naar de boekenkast, die wederom op een andere plek gesitueerd was dan vorig jaar. Direct lag mijn hoofd op mijn linkerschouder om de titels goed te kunnen lezen en de nieuwe aanwinsten te bekijken. Omdat ik wist dat ik te kort daar aanwezig zou zijn om een boek uit te lezen, naast mijn eigen boeken, bedacht ik dat ik toch zeker wel zou boek-proeven!

Op mijn gemak proeven

Op mijn dooie gemak heb ik de boeken bekeken en de eerste bladzijden gelezen. Ik had alle rust, zonder dat er een verkoopster op mijn vingers keek of in mijn nek hijgde, zonder dat een dringend boodschappenlijstje onrust in mijn hoofd bracht, zonder enige tijdsdruk kon ik de boeken op mijn tong warmen, het bouquet door mijn neus laten dwarrelen en de bite mijn hersens laten bereiken. Drie van de vijf getoonde boeken stonden al op mijn NTL lijst en staan daar nu nog. Twee boeken had ik nog niet aangeklikt en daar is uiteindelijk, na het proeven, ook geen verandering in gekomen. De Cirkel en Het bestand staan nog altijd níet op mijn NTL lijst. Poubelle, Congo en Jij zegt het zijn alledrie omhoog geschoven in de ranglijst omdat ze erg goed smaakten.

  • Welke boeken ken jij?
  • Zou jij dezelfde keuze gemaakt hebben?
  • Heb je ook al eens een boekproeverij mogen meemaken?


Reacties op: Boeken proeven

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Connie Palmen

Connie Palmen

Connie Palmen debuteerde in 1991 met haar roman De wetten. Het boek werd bekroon...

Pieter Waterdrinker

Pieter Waterdrinker

Pieter Waterdrinker (1961) is een van de meest energieke schrijvers uit ons taa...

Dave Eggers

Dave Eggers

Dave Eggers is de auteur van vele boeken zoals De cirkel, Het alles, De monnik v...

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (1971) is een gevierde en vaak bekroonde romanschrijver. Zijn deb...

David Van Reybrouck

David Van Reybrouck

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non...