Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Bookstore Hunting ronde twee: Maastricht

op 04 juni 2017 door

Opnieuw op jacht

Nadat ik op jacht ging in Brugge en Oostende tijdens een vakantie, bezocht ik Maastricht op een zonnige vrijdag. Ik ken Maastricht goed en ken ook veel van de boekhandels. Ik weet ook welke boekwinkels ik erg leuk vind. Zo zijn De Boekenwurm, met vooral boeken voor kinderen en jeugdigen, en Dominicanen al jaren favoriet. Je zou kunnen denken dat er dan weinig te 'hunten' is in Maastricht. Ik hoef niet alle adresjes langs om de mooiste te vinden. Omdat ik dit keer moeite moest doen om bij de boekwinkel binnen te komen was er voldoende reden om er weer een serieuze Bookstore Hunting dag van te maken.

Samen met mijn dochter

Ik had namelijk gezelschap van mijn dochter tijdens mijn jacht op boekwinkels. Dat is heel praktisch voor het maken van foto's en het uitzoeken van boeken. Ze fotografeert graag en weet heel goed dat ik daar niet erg goed in ben en foto's heb ik nodig om mijn trofeeën, de mooiste boekwinkel, aan jullie te kunnen laten zien. Daarnaast zou ze graag een parallel leven hebben om buiten het lezen van Whatsapp-jes ook weer eens een boek te lezen en roept ze bij elk boek dat ik aanschaf: 'dat wil ik ook lezen'. Ze is dus een ster in het mee helpen kiezen van boeken die ik wil lezen en zij ook, ooit, als dat parallelle leven zich ergens manifesteert. Jammer genoeg heeft ze geen parallel leven en in haar eigen aardse leven wil ze ook schoenen, handtassen en kleding kopen. Daar zit dan direct het pijnpunt. De heerlijke boekwinkel Dominicanen is gesitueerd midden tussen allerlei kledingwinkels, juist die winkels die ze niet voorbij kan lopen zonder ze ook binnen te stappen, alle rekken te bekijken en vooral van alles te passen. Hierdoor bleven we telkens rondjes draaien rondom Dominicanen zonder dat ik naar binnen kon. 

De jacht

De boekenwurm ligt daarentegen iets verder weg en er waren onvoldoende kledingzaakjes op weg daarheen om haar tot bij deze boekhandel te krijgen. Ik moest mij focussen op Dominicanen en proberen mijn slag te slaan als ze net even niet een nieuwe kledingwinkel in het vizier kreeg. Ik was tot het uiterste gespannen en de adrenaline steeg met de minuut. Stap voor stap bracht ik ons dichter bij de Dominicanen. Heel vernuftig leidde ik haar af van de kleding door haar de mooie deur van Dominicanen te laten fotograferen. Als een kat, die een onschuldig, naïef vogeltje in het vizier had, wachtte ik op het juiste moment om die boekwinkel binnen te springen. Ik vroeg haar nog een foto te maken van iets dichterbij en op het noemen dat ze het niet verwachtte sprong ik daar naar binnen waardoor ze genoodzaakt was me te volgen. 

17445654c9458cbcdf40163c40a54d47.jpeg

Zoals altijd bewonderden we het interieur, mijn dochter gewapend met de camera. Zij zette de binnenkant van deze oude, tot boekhandel omgetoverde, kerk op de foto terwijl ik verlekkerd rond keek tussen al die boeken. Woesten! Riep ze op een bepaald moment en rukte mij uit mijn dagdroom waarin ik wel vier grote shoppers gevuld met boeken de winkel uit droeg. Niet alleen ik maar ook andere boekliefhebbers keken haar woest en verstoord aan. Wat stond ze nou toch te gillen. Maar al snel begreep ik haar volkomen. Ik moest een boek kiezen en Woesten had ik de vorige keer niet te pakken gekregen want Corman in Oostende, die alle boeken heeft, had toevallig Woesten van Kris Van Steenberge niet. Met woest enthousiasme, opkijkende andere bezoekers negerend, gingen we samen op zoek naar Woesten en snel kon ik dit boek in mijn armen sluiten. We moesten er allebei even van zuchten maar binnen enkele seconden stonden we weer op scherp. Mijn dochter stond nu net als ik als een kat gebiologeerd naar een van de boekenplanken te staren. Een klein plankje met vogeltjes die zij net zo graag lust als ik. Vogeltjes in prachtige kleuren en een fantastisch handzaam formaat, hun buikjes gevuld met een volledig boek: Colibri's! Samen stonden we op scherp en zochten en meest geschikte vogeltje uit de collectie. Door een blog van Hetty was mijn aandacht getrokken door de schrijfster Annie Proulx waardoor de keuze snel gemaakt was. Scheepsberichten, de roman waarmee Proulx doorbrak in Nederland werd me een dag eerder nog door een collega geadviseerd en nu lag hier de Colibri versie. Ik greep mijn kans, sprong op de boekenplank af en graaide het boekje uit de stapel. Vergenoegzaam spinnend, gelukkig met mijn dubbele vangst liep ik naar de kassa. Onderweg daarheen bleek mijn honger nog niet geheel gestild en vanuit mijn ooghoeken viel mijn blik op een ander boek tussen al die duizenden boeken: Poubelle van Pieter Waterdrinker. Die titel intrigeert mij al meer dan een jaar. Zou ik dat boek laten staan en bewaren tot mijn volgende Bookstore hunt? Geloof me, ik heb het echt geprobeerd.

9743f64e05d9eebc366b4b61a27d72a3.jpeg

Nieuwe prooi

Zeer tevreden liep ik enkele minuten later de deur uit, de boeken feestelijk verpakt als cadeaus, aangevuld met een mooie boekenlegger met een afbeelding van Dominicanen. Een geslaagde hunt, dat moet gezegd worden. Ik kon er weer tegenaan, elk pashokje dat mijn dochter hierna nog bezocht werd omlijst door mij, lezend in een nieuw boek: de Colibri van Annie Proulx.

Dominicanen kan ik toevoegen aan mijn lijstje trofeeën maar natuurlijk wil ik verder op jacht naar andere speciale boekwinkels. Gent (Limmerick) en Damme staan op mijn lijstje voor een volgende vakantie in België. Zwolle wil ik deze zomer bezoeken. Wie heeft een mooie tip voor mij? Aankomende week ben ik in de buurt van Utrecht. Welke boekhandel is meer dan gewoon de moeite waard om te bezoeken?

88a44c2f5c5404a9931cdf3c3ffb9bf6.png

Deze blog werd mede mogelijk gemaakt door Dominicanen, een hele reeks kledingketens en mijn dochter die hielp bij het kiezen en verantwoordelijk is voor de foto's.



Reacties op: Bookstore Hunting ronde twee: Maastricht

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kris Van Steenberge

Kris Van Steenberge

Kris Van Steenberge (1963) is (toneel)schrijver, regisseur en docent. Hij woont ...

Annie Proulx

Annie Proulx

Edna Annie Proulx (uitspraak "proe") (Norwich, Connecticut, 22 augustus 1935) is...

Pieter Waterdrinker

Pieter Waterdrinker

Pieter Waterdrinker (1961) is een van de meest energieke schrijvers uit ons taa...