Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Er was er een jarig, Hoera, Hoera!

op 27 april 2017 door

Voor de jarige Job

Ja natuurlijk, vandaag is de Koning jarig, maar ik was ook jarig. Dat is al weer enige tijd geleden maar toch wil ik dit heugelijke feit nog even met jullie delen.

Zoals velen onder ons vraag ik graag boeken en boekenbonnen voor mijn verjaardag. Zo ook dit keer. Één van de boeken die ik wilde hebben was een tip van Cindy: Onsterfelijke laatste woorden. Zij schreef daar een leuke blog over en ik was direct verkocht. Dit is niet een boek dat je even bij de bibliotheek haalt maar een boek dat zo af en toe, zo tussen de soep en de aardappelen, even wilt inkijken. Dat is dus een boek voor 'de heb' en stond daarom op mijn verlanglijst. Mijn schoonzus geeft het liefst een écht cadeau in plaats van een bon. Daarom tipte ik haar over Onsterfelijke woorden.

Mijn broer vind een 'echt' cadeau vaak minder belangrijk want hij is blij als ik blij ben met mijn cadeau, dus aan mijn broer vroeg ik een boekenbon. Ik ging dus heel strategisch te werk en bedacht telkens wat ik aan wie zou vragen om zoveel mogelijk boeken bij elkaar te krijgen want ik had nogal wat wensen.

Wensen

Halverwege 2016 won ik bij een prijsvraag een elementair deeltje, boekjes barstensvol informatie, geschreven door een deskundige op het betreffende onderwerp. Het boekje dat ik won, ging over taal en dat blijkt zeg maar echt mijn ding (en dus niet alleen van Paulien Cornelisse).
Omdat ik het een leuk en informatief boekje vond en het zo aardig in de kast stond, wilde ik wel meer van deze serie. Er is namelijk een boekje over literatuur! Er is ook een deel over klassieke literatuur! Raad eens wat ik wilde hebben...

Harry Potter is een serie, ik heb het al vaker gezegd, die ik in mijn hart gesloten heb en waar ik telkens opnieuw van geniet. Daarom wilde ik ook graag Harry Potter en het vervloekte kind hebben. Zonder dat boek is mijn HP-rijtje niet compleet.

Maar ook de dichtkunst is in mijn hart gekropen in het afgelopen Hebban-jaar. Daarom stond een boek over poëzie al een tijd op mijn verlanglijst: Olijven moet je leren lezen van Ellen Deckwitz. Ik had nog al wat bonnen nodig om alles bij elkaar te krijgen.

Omdat je van boeken nooit genoeg kunt hebben probeerde ik er nog iets extra’s uit te halen. Enkele weken na mijn verjaardag zou de Boekenweek van start gaan en als je Nederlandstalige boeken aanschaft dan krijg je meer dan alleen het aangeschafte boek. Makkelijk lezen van Herman Koch stond dus ook op mijn verlanglijst. Ik moest dus bonnen hebben om in de Boekenweek boeken aan te schaffen. Boekenbonnen leverden mij naast het krijgen van de bon als cadeau ook nog het plezier op van zelf rondlopen door de boekwinkel en boeken mogen bestellen. Ik zou de boeken feestelijk laten inpakken zodat ik, enige tijd na mijn verjaardag, cadeaus had om uit te pakken. Mijn plan stond helemaal klaar voor mijn verjaardag.

6e4dc75a9d828f7362ba369ee9884450.jpg

En toen was ze jarig

En toen was daar de grote, grote dag. Ik was jarig en in mijn nopjes. Ik had het hele boekenplan uitgestippeld. Ik kon me nog net inhouden om mijn Excel lijst met 'boeken die ik thuis heb' klaar te leggen om die direct aan te vullen. 

Mijn broer kwam als eerste binnen met een mooi cadeau, mooi verpakt, strik er omheen, sticker van de boekhandel erop... Toch klopte er iets niet. Dit cadeau was veel groter en dikker dan een boekenbon? Het had de afmeting van een boek! Een tikkeltje voorzichtig, met lichte argwaan en stress, pakte ik het cadeau uit. Al snel zag ik een prachtige omslag met een doorsnede van een schedel, versierd met bloemen, muzieknoten en een afbeelding van het meisje met de parel: Ons Creatieve Brein van Dick Swaab. Mijn broer had doodleuk heel goed onthouden dat ik dit boek dolgraag wilde hebben. Ik kon opgelucht ademhalen, niet wat ik verwachtte maar wel iets wat ik waar ik heel blij van werd. Een prachtboek om te lezen, om door te bladeren, boordevol heerlijke informatie, feitjes, weetjes en andere zaken.

Mijn schoonzus kwam iets later. Tot mijn verrassing had zij juist een heel klein en dun cadeau bij zich. Het boek met de onsterfelijke laatste woorden was juist een dikker boek. Hhmmm!?! Gelukkig hield ze me niet lang in spanning. Het genoemde boek was in de boekwinkels niet te verkrijgen. Ik kreeg dus een boekenbon om het zelf aan te schaffen. Fantastisch toch? Daarna kwamen nog meer dunne, platte, kleine pakjes, oh ja, en dus ook nog gasten. Het werd een heerlijk verjaardagsfeest.

Napret

Ik kon heerlijk nagenieten en enkele dagen voordat de Boekenweek van start ging, kon ik met mijn lijstje naar de boekwinkel om te bestellen. Het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay werden direct voor mij opzij gelegd. Omdat ik moest werken tijdens de Boekenweek en niet kon wachten tot zaterdag, bood mijn man heel lief aan om de boeken op te halen.
Bij thuiskomst lag er een stapel cadeaus op mij te wachten die ik vol enthousiasme kon openen.

Mijn verjaardagsbuit bestond uit:

  • Ons creatieve breinDick Swaab
  • Makkelijk leven - Herman Koch
  • De zonde van de vrouw - Connie Palmen
  • Elementair deeltje Literatuur – Doreleijn, de Geest, Verstraten
  • Elementair deeltje Klassieke literatuur – Jacqueline Klooster
  • Olijven moet je leren lezen - Ellen Deckwitz
  • Harry Potter en het vervloekte kind - JK Rowling et al

Op dat moment stond mijn hart even stil. Het boek met de onsterfelijke laatste woorden zat namelijk niet bij de pakjes die avond. Met grote verschrikte reeënogen (tenminste zo stel ik me dat voor) keek ik mijn man aan. HET BOEK BLEEK NIET AANWEZIG BIJ DE BOEKHANDEL EN OOK NIET TE BESTELLEN!
Maarrrr, zei mijn man, ik heb daarvoor in de plaats iets anders voor je gekocht en dat ga jij leuk vinden. Nu houd ik er niet van dat mensen tegen mij zeggen 'dat ik iets leuk ga vinden'. Dat wil ik zelf kunnen bepalen. Zo vind ik het ook niet leuk als ik mijn man gelijk moet geven. Toch moest dat! Ik moest hem gelijk geven en ik ging het leuk vinden. Zucht, ik merk dat net nog moeilijker is om het hier op te schrijven...
Wat was nu het geval? Mijn man had tijdens het afrekenen van mijn onvolledige, gemankeerde boekbestelling, vanuit zijn ooghoeken een ander boek zien staan en dat voor mij gekocht. De lieverd! Het was een schot in de roos.

Ik kon aan mijn boekenbuit toevoegen:

  • Mindf*ck - Victor Mids, Oscar Verpoort

Een heerlijk boek met leuke trucs, beschreven met een fijne dosis humor. Ik heb al heel wat trucs geleerd.
Ondanks het feit dat ik dat ene boek niet te pakken kreeg voel ik me, telkens als ik naar mijn stapeltje aanwinsten kijk, nog steeds een beetje jarig.



Reacties op: Er was er een jarig, Hoera, Hoera!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse (1976) is theatermaker, cabaretière en columniste. In ...

Victor Mids

Victor Mids

Victor Mids is illusionist en arts. Met deze combinatie brengt hij illusie en we...

Oscar Verpoort

Oscar Verpoort

Oscar Verpoort en Victor Mids zijn de bedenkers van het tv-progra...

Dick Swaab

Dick Swaab

Dick Frans Swaab (1944) studeerde medicijnen aan de UvA en promoveerde in 1970 o...

Herman Koch

Herman Koch

Herman Koch (Arnhem, 1953) is een Nederlandse televisiemaker (onder meer Ji...