Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ik word achtervolgd door Shakespeare

op 16 juli 2016 door

Ik word achtervolgd door Shakespeare

Ja heus, die man achtervolgt mij! Al weken, nee maanden, zit hij me op de hielen. Nu is Shakespeare niet de beroerdste om door achtervolgd te worden, niet? Je kunt het slechter treffen. Hoewel, als je bedenkt dat we dit jaar herdenken dat hij 400 jaar geleden overleden is dan wordt ik toch door een geest of zombie achterna gezeten. Dan wordt het toch weer eng...

Ik kom hem gelukkig nog niet op straat tegen maar wel op internet, in boeken, op een boekenmarkt en jawel, zelfs een weekendje in Denenmarken bracht mij op zijn pad.

Shakespeare is Swagg, Shakespeare is hip

Eerlijk is eerlijk, ik surf nogal eens op internet en zo kwam ik Shakespeare ergens in april tegen. Natuurlijk omdat dat juist rond zijn sterfdatum was. Zo las ik een artikeltje over woorden die hij zelf bedacht in zijn toneelstukken. Zo komt het woord swagger voor in A Midsummer Night’s Dream. Elke jongvolwassene en ook alle ouders met pubers zullen het woord swagger herkennen. Het woord betekent zoiets als zelfverzekerdheid uitstralen, een stijl die je uitstraalt. Het woord is hip, erg hip en dus was Shakespeare meer dan 400 jaar geleden al hip. Het woord Manager, een woord dat zo bij onze tijd past, komt uit het zelfde toneelstuk. Wie had dat gedacht? Ook bedacht hij de woorden voor het tegengestelde van Happy en Comfortable door er doodleuk ‘on’ voor te plaatsen. Deze woorden zijn nu zo gewoon maar hij bedacht ze. Leuk toch? Voor andere woorden verwijs ik even naar de site waar ik dit alles las:
http://nos.nl/op3/artikel/2100985-shakespeare-was-de-eerste-met-swagger.html

5c74aa4690b068bb6008f3e137bef72d.jpg

 

 

 

 

 

 Shakespeare in boeken en op de markt

Natuurlijk weten we allemaal dat vaak verwezen wordt naar de beroemde toneelstukken van Shakespeare. De citaten vliegen je geregeld om de oren. Toch miste ik de verwijzingen vaak. Onlangs las ik het boek Zielsveel van Johan Bordewijk (zie mijn andere blog) waarbij de naam van Shakespeare een prominente rol had. Maar ook werd er in het boek verwezen naar Romeo en Julia. Daar leerde ik weer iets, voor velen van jullie misschien een open deur maar voor mij helemaal nieuw. De kreet Oh Romeo, oh Romeo... heb ik altijd afgemaakt met de woorden: ‘Where art thou’ denkende dat Julia, al hangend over haar balkonnetje, kijkend in het donker, zocht naar haar Romeo die verstopt zat achter een struikje (misschien te veel gedacht aan Cyrano de Bergerac?). Maar het blijkt helemaal anders te zijn. Ze roept uit: ‘Where thou art’ en doelt op hun verschillende afkomst die maakt dat ze niet samen kunnen zijn. Dat is toch heel wat anders. Ken je klassiekers, hoor ik ze al roepen. Tja, die ken ik dus onvoldoende, heb ik bemerkt.

Toen ik op een boekenmarkt een boekje zag van Macbeth, dacht ik dan ook dat dit een teken was. Ik heb het boek direct gekocht en op mijn TBR lijst gezet.

Het volgende boek dat ik las was De jaren van onschuld van Edith Wharton. In dit boek wordt op een subtiele manier wederom verwezen naar Romeo en Julia. Maar nu was ik alert door dat Shakespeare al enige tijd achter me aan zat.

Daarna volgde HhhH van Laurent Binet. Deze schrijver maakt in zijn boek veel gebruik van intertekstualiteit om zijn verhaal te onderbouwen, om aan te geven dat de geschiedenis zich herhaalt en omdat taal vraagt om het citeren van anderen. Zo verwijst hij ook naar Macbeth in dit boek. Omdat ik het verhaal van Macbeth niet ken begrijp ik ook de verwijzing niet. Ahaa, weer een vingerwijzing dat ik dit boek moet lezen.

Vandaag begon ik aan een nieuw boek. Ik heb net vanochtend de eerste bladzijdes van De wereld van gisteren van Stefan Zweig gelezen. Het motto, dat je pas echt kunt waarderen als je dit begrijpt en kunt integreren met het boek, is wederom van Shakespeare. ‘And meet the time as it seeks us’ uit Cymbeline. Oeps, weer iets wat ik niet ken van Shakespeare. ‘Shakespeare seeks me’. Ik weet het zeker.

Zelfs in Denemarken zit Shakespeare me op de hielen

Ja, echt waar, zelfs een weekendje in Denenmarken bracht me in contact met Shakespeare. We zouden een bezoek brengen aan het Kronborg slot in Helsingør.

a5c5f25f0ab981a47a866286f2c0be1c.jpg

Tijdens de busrit zag ik plots een aankondiging van een tentoonstelling over Hamlet. Daar was ie weer... Mijn hart sloeg een slag over. Ik hoopte dat die tentoonstelling in de buurt van het slot zou zijn en dat ik ook daar een kijkje kon nemen. Tot mijn grote verrassing bleek de tentoonstelling juist op het slot zelf te zijn. Hoewel het slot op zichzelf zeker de moeite waard is om te bezichtigen kreeg dit voor mij toch een hele andere lading.

Op dat moment, nog altijd te weinig kennis van de klassiekers en van Shakespeare’s oeuvre (zou je mij een Shakespeare-beet kunnen noemen?), had ik nog geen idee wat Hamlet met Kronborg te maken had. Voor de andere Shakespeare-beten, Hamlet gaat over een koning, een Deense koning en dit stuk wordt jaarlijks gespeeld op Kronborg. En niet zomaar even met wat plaatselijke acteurs, nee, met echt grote namen. Richard Burton, Laurence Olivier en ook Christoffer Plummer.

2f35622bbd91188967f6587a937b1ee5.jpgDie laatste naam zei mij zeker iets en ik herkende direct zijn foto, maar wie was die man ook al weer. Gaat er bij jullie al een belletje rinkelen? Pas op het moment dat ik weer terug in de bus zat riep een collega: Captain von Trapp! Juist, The sound of music

85a55a872fe107e88b32805988eccbdf.jpgOok Jude Law speelde Hamlet, niet alleen op Broadway maar ook op Kronborg. Volgens de recensies deed hij dit ook nog heel erg goed. Dat had ik graag willen zien.

 

 

 

Op de weg naar buiten heb ik in het souvenir winkeltje, dat vol lag met schedeltjes en kroontjes in alle vormen en maten en stickers, magneten en keukenschorten met citaten van Shakespeare, nog snel het boek Hamlet gekocht. Ook dat staat nu op mijn TBR lijst. Ik heb genoten van Kronborg en genoten van de tentoonstelling met betrekking tot Shakespeare. Kronborg heeftt allemaal ruimtes met boeken en schrijfmaterialen. Genieten dus.

Shakespeare heeft me geïnspireerd

Mijn voornemen, na al de ze vingerwijzingen, is om een aantal boeken/toneelstukken van Shakespeare te lezen om niet als nitwit over te komen als hij weer voorbij fietst. Maar ook wil ik bij alle boeken die ik lees zeer alert zijn of er niet ergens verborgen, of juist zeer duidelijk, een verwijzing naar deze goede man is. Ik ga ze allemaal noteren.

Zijn jullie in de afgelopen periode nog verwijzingen tegen gekomen? Hebben jullie zijn stukken onlangs nog gelezen? Of zijn jullie dat van plan? Ik ben zeer benieuwd.



Reacties op: Ik word achtervolgd door Shakespeare

Meer informatie

Gerelateerd

Over

William Shakespeare

William Shakespeare

William Shakespeare (1564 - 1616) was een Engelse dichter, schrijver en acteur. ...

Johan Bordewijk

Johan Bordewijk

Johan Bordewijk studeerde natuurkunde en werkte een aantal jaren als wetenschapp...

Laurent Binet

Laurent Binet

Laurent Binet (1972) is docent Frans aan de Université Vincennes-Saint-Denis. In...

Lijsten

Op zoek naar Shakespeare *GL*

op 17 juli 2016 door Gigi Leestgraag 18 boeken 0 volgers 6 reacties 1 like