Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Sterrenparade

op 06 november 2022 door

Sterrenparade

Op 5 oktober gingen we van start met de discussie over Het geknetter in de sterren, een roman over een kleine jongen die zijn moeder verliest. Op latere leeftijd kijkt hij terug op zijn leven, direct na dit verlies maar ook op zijn familie geschiedenis. Jon Kalman Stefansson, een gevierd en geëerd auteur uit IJsland, heeft al heel wat boeken op zijn naam staan. Deze roman, oorspronkelijk uit 2003, vol met prachtige metaforen en personificaties, verscheen in 2021 in een voortreffelijke vertaling van Marcel Otten. De combinatie van boek en vertaling, werd genomineerd voor de Europese Literatuurprijs. Juist door die nominatie werden wij in de gelegenheid gesteld om het boek te lezen en te bespreken in de leesclub. 

Dit klein maar enthousiast clubje uitverkozen deelnemers, aangevuld met enkele eveneens enthousiaste deelnemers die met eigen exemplaar meededen, maakten van deze leesclub een leesfeestje. Gezamenlijk gaven we deze roman gemiddeld 4,3 sterren. Naast feestelijke veren voor de roman en voor de vertaling is het nu tijd om veren uit te delen aan de deelnemers van de discussie. Of weet je wat? We geven geen veren maar sterren.

 

* Zo krijgt Kim Ketels een dikke ster omdat zij, ondanks dat het boek haar tegenviel, er een voortreffelijke eerste leesclub van maakte en dat ze vol enthousiasme meedeed in de discussie. 

 

* Natuurlijk is er ook een ster voor Greet die een prachtig overzicht gaf van alle verwijzingen naar sterren in het boek. Veel meer dan de meesten opgemerkt hadden. Het licht van al die sterren die ze noemde maakte de keuze voor de titel van de roman heel helder. 

Greet: De sterren in dit boek geven totaal licht (79) of half licht (47), glinsteren (187) sprankelen (130) glinsteren helder (136). Ze oriënteren (54) of juist niet (138). Ze verdwijnen (172), ze regenen (216), de duisternis gutst er als een waterval tussendoor (161). Ze zijn helder(172), staan aan de gewelfde hemel(126) en ze knetteren(56)...

 

* Ook een ster voor Marja en voor Nancy (La Vida es Bella) voor hun mooie analyse van Stream of consciousness en de Monologue intérieur.

(Als je ooit iets wil weten over literatuuranalyses, vraag het Nancy, zij heeft een bijzonder lexicon boordevol informatie, of Marja, die weet hier sowieso heel veel van)

  

* Een ster voor Catharina die de schaar bij vraag 5 (motieven) in het zonnetje zette en ons wees op de functie en het belang van de schaar in het verhaal.

Sowieso werden er veel mooie thema’s en nog meer, door de auteur gebruikte, motieven genoemd bij deze vraag. Ondanks dat het vaak als een moeilijke vraag gezien wordt geeft het toch vaak een mooie kijk op het verhaal met veel extra inzichten. 

 

* Er is ook een ster voor Mariska, die zelf verrast werd van het feit dat ze bij diverse vragen de taal van de auteur weer kon noemen en roemen. Ze was echt onder de indruk van de bijzondere schrijfstijl, ondanks dat zij er, net als enkele anderen, in het begin wel moeite had. Ze gaf bij de vraag over de schrijfstijl (vraag 3) een aantal prachtige quotes uit het boek. Daarbij verdient zij deze ster ook omdat ze het razend druk had en dat de leesclub voor haar eigenlijk wat snel ging, maar ondanks dat toch voldoende tijd vond om volop met de discussie mee te doen.

Mariska: Voor mij was het begin echt lastig vanwege de schrijfstijl. Het duurde even tot ik erin kwam, maar toen ik er eenmaal in zat genoot ik er wel van.

 

* Ook krijgen Karen en Margot57 ieder een ster omdat zij door hun verwarring over de familieverhoudingen een nieuwe vraag genereerde. Hierdoor namen we met z’n allen die (naamloze) stamboom eens onder de loep.

Margot57: Ik werd zelf niet blij van die verwarrende familielijnen. 

  

* Een ster voor Netty die een prachtige stamboom maakte die zo achter in het boek gepast had. Ook Marja en Catharina maakten een mooi en volledig overzicht. Door het samenvoegen van alle stambomen hadden we niet alleen alle personages binnen de familie maar ook daar buiten beter in beeld. Wat een bijzondere familie was het toch. 

  

Een ster voor Gea voor haar vraag aan de andere deelnemers, die de prachtige dromerige, sprookjesachtige sfeer van het boek weergeeft: 

Gea: Welke naam heeft het jongetje volgens jullie?

We mogen (van Gea en van de auteur) zelf kiezen hoe de hoofdpersoon heet. Hij draagt een hele roman zonder dat hij een naam heeft gekregen van de auteur en toch werd hij ons zo dierbaar. Er kwamen allerlei bijzondere namen naar voren waarbij duidelijk wordt dat iedereen een ander beeld heeft bij deze knul (oftewel, de zoon van de knul).

  

* Margo de Vries, die geregeld de discussie stimuleerde, onder andere met haar vraag over de mogelijk medische achtergrond van grootvader, verdient natuurlijk ook een ster. Wat een bijzondere man was die grootvader toch.

  

* Als laatste nog een (groen)gele ster voor Saskia, die met haar zieke ‘foggy’ hoofd, toch fanatiek deelnam aan deze leesclub. 

  

Met al deze sterren heb ik de leesclub, de discussie, de deelnemers alsook de roman in het schitterende en knetterende licht willen zetten. Een heerlijke leeservaring voor de meesten, een mooie eerste leesclub voor anderen, een genot om te coördineren voor mij. Dank aan Jon Kalman Stefansson en aan jullie allen en tot een volgende leesclub.

 



Reacties op: Sterrenparade

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jón Kalman Stefánsson

Jón Kalman Stefánsson

Jón Kalman Stefánsson (1963) is geboren in Reykjavik. Hij beh...