Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

"We are the Cerulean, our blood is magic"

op 10 mei 2019 door

Voor veel ervaren young adult lezers is Amy Ewing geen onbekende. Dit resulteerde ook in een grote hoeveelheid aanmelding om haar nieuwe boek The Cerulean te mogen lezen. Na het selecteren van de 15 gelukkigen sloot ook Roxanne nog aan met een eigen exemplaar.

Sera Lighthaven has always felt as if she didn’t quite belong among her people, the Cerulean, who live in the City Above the Sky. She is curious about everything—especially the planet that her City is magically tethered to—and can’t stop questioning things. Sera has always longed for the day when the tether will finally break and the Cerulean can move to a new planet.

But when Sera is chosen as the sacrifice to break the tether, she feels betrayed by everything in which she’d been taught to trust. In order to save her City, Sera must end her own life.

But something goes wrong, and Sera survives, ending up on the planet below in a country called Kaolin. Sera has heard tales about the dangerous humans who live here, and she quickly learns that these dangers were not just stories.

Meanwhile, back in the City, all is not what it seems, and the life of every Cerulean may be in danger if Sera is not able to find a way home.

Verwachtingen

Het eerste wat de meesten opviel was de prachtige omslag van het boek. De mooie blauwe kleuren springen er direct uit en het zorgt ervoor dat in ieder geval de aandacht getrokken wordt en je snel het boek in wilt duiken. Al snel wordt duidelijk dat heel veel van de dames dit boek al langere tijd op hun ‘wil ik lezen’ lijstje hebben staan en dus ook echt naar het boek uitkijken. Dit zorgt uiteraard ook wel voor hoge verwachtingen.

Merel had op basis van de preview wel hoge verwachtingen over de bijzondere en boeiende wereld waar het zich in zou afspelen. Voor Myriam zat eigenlijk een soort dystopisch boek zoals Divergent in de lijn van verwachtingen. En Marjolein had vooral de verwachting dat een sterke vrouwelijke hoofdpersoon een schop tegen de maatschappij zou uitdelen. Al met al een zeer positieve verwachting.

Personages

Ewing weet een zeer gevarieerde groep aan personages neer te zetten. Zeker door de verschillende werelden waarin het verhaal zich afspeelt. In the City Above the Sky zijn alleen maar vrouwen aanwezig wat de dynamiek heel anders maakt dan wat we gewend zijn in onze eigen wereld. De planeet beneden heeft 2 gebieden die niet meer verschillend zouden kunnen zijn, Koalin, waar het verhaal zich vooral afspeelt, is zeer ouderwets. De vrouwen hebben eigenlijk niet zoveel te vertellen en de personages die we hier tegenkomen zijn dan ook compleet het tegenovergestelde.

Echter maken bijna alle personages wel een persoonlijke groei door. Iets wat mooi geleidelijk gedurende het boek naar voren komt. Volgens Fien ondergaat Leo de grootste evolutie. Dit is echter wel met behulp van Sera. En dankzij haar hulp heeft hij zijn leven volledig omgezwaaid. Hilma vult hierbij nog aan dat ook Leela een grote verandering ondergaat vanaf het moment dat Sera verdwijnt naar de planeet beneden. Ze gaat anders tegen haar wereld aankijken en gelooft niet zomaar meer alles wat haar verteld wordt. Volgens Lotte ondergaan eigenlijk alle personages wel een groei, alleen ieder op hun eigen manier. Ook Sera ondergaat een verandering. Ze is niet langer bang dat ze gefaald heeft, maar is juist vastberaden om te ontdekken wat nu precies aan de hand is.

Typisch young adult

Zoals hierboven al aangegeven valt dit boek echt onder de categorie young adult. De hoofdpersonages voldoen aan de leeftijdscategorie en de schrijfstijl is makkelijk te lezen en goed te volgen.

Zo vonden ook de dames van de leesclub. Shana vond het echt een typisch YA boek. Volgens haar kun je jezelf helemaal verliezen in het verhaal en ook de problemen zijn typisch voor een YA boek. Ook Cheyennececilia is het hier mee eens. Ze vult nog aan dat de wereld goed is uitgelegd en vernieuwend is, maar gelukkig niet al te ingewikkeld. Het ontdekken van je seksualiteit en het belang van vriendschap zijn volgens Anouk ook nog een typisch voorbeeld van echte Ya elementen.

Ons oordeel

De beoordelingen van deze leesclub lezers was overduidelijk een voldoende. Hier een daar zijn wat wisselende meningen, maar dat is logisch. Hilma weet het mooi te zeggen. Zij geeft aan dat het verhaal goed is uitgewerkt. Door de wisseling tussen de werelden blijft het boeiend.

Waar we het wel allemaal over eens zijn, is dat we niet kunnen wachten op het volgende deel in dit tweeluik. Zo zegt ook Merel in haar recensie. Ze is ook van mening dat goed te merken is dat dit een tweeluik betreft. Aan het einde van het verhaal zijn nog veel niet afgeronde verhaallijnen. Door de opgebouwde spanning kijkt ze echter wel reikhalzend uit naar het vervolg.

Dit lijkt me dan ook een mooie samenvatting van onze beoordelingen over dit prachtige nieuwe boek van een schrijfster die je in de wereld van de young adult boeken zeker in de gaten moet houden.

Het gemiddelde van onze beoordelingen voor The Cerulean kwam uit op een mooie 3,9 sterren!Reacties op: "We are the Cerulean, our blood is magic"

Meer informatie

Gerelateerd