Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boek zocht boekenblogger #1: Jels De wichelroede

op 25 april 2019 door

Het is voor beginnende (self-pub) auteurs soms erg moeilijk om hun boek onder de aandacht van lezers te krijgen. Via Social Media lukt dat vaak wel, maar het bereiken van het grote publiek blijft lastig. Hebban biedt de auteurs ook een mogelijkheid om in contact te komen met boekbloggers via Boekblogger gezocht. En zo kwam ik in contact met de schrijfster van Jels De wichelroede.

3829c30da1cd03418ecec66825671976.jpg

Boekblogger gezocht

In mijn mailbox kwam een melding dat er bij Boekblogger gezocht op Hebban weer een nieuw boek werd aangeboden. Deze keer een Young Adult met een uitnodigende cover en een interessante korte samenvatting. Vooral het feit dat het om een verhaal over een boek draait trok mijn aandacht. Ik ben voor Boeken over boeken altijd op zoek naar boeken met een boekenthema. De leesafspraak was snel gemaakt en het ebook zat in de email inbox.

Korte samenvatting

Wanneer een opmerkelijke verdwijning in het nieuws een verband meldt met hetzelfde mysterieuze boek – De Bron – dat Jels’ overleden moeder in een brief opschrijft, wil Jels koste wat het kost het boek in handen krijgen. Ze zet haar eigen veiligheid op het spel om de waarheid van haar wereld en de geschiedenis daarvan uit te vinden. Wat ze dan ontdekt had ze nooit voor mogelijk gehouden…
Jels – De Wichelroede is de perfecte wegdromer voor iedereen die van fantasieverhalen houdt. Het is spannend, avontuurlijk, aangrijpend en zelfs een tikkeltje romantisch.  

3829c30da1cd03418ecec66825671976.jpg

Het lezen

Omdat het op e-reader staat las ik het grootste deel voor het slapen gaan en dat beviel prima. Ik viel niet gelijk in slaap, maar kon netjes de hoofdstukken uitlezen en het daarna weglezen.

Ik had wel wat moeite met het begin van het verhaal. Het is een YA, maar de hoofdpersoon Jels is een getrouwde vrouw. Nergens wordt aangegeven hoe oud ze is, maar kennelijk ergens in de 20 (verderop in het boek maakt het personage een opmerking over iemand ander die nog jonger is getrouwd dan zij en die is 21). Het betekende dat ik wel even moest schakelen, omdat in een YA verhaal meestal de personges onder de 20 zijn en vaak wel een vriendje hebben, maar nog niet zo zelfstandig zijn als deze Jels.

Het verhaal begint wat rommelig. Jels is recensent voor films en werkt thuis aan de recensies. Haar man Hero is overdag weg, die werkt bij een data bedrijf (Quantum technologies). Hij draagt haar op handen en laat haar lekker uitslapen. Ze heeft grote moeite met opstaan. Groot is dan ook mijn verwarring als ze tegen haar man zegt de volgende dag vroeg op te moeten en voor 8 uur al op de fiets zit voor een bezoekje aan de bieb en hij dat helemaal niet raar vindt. Het is niet de enige keer in het boek dat ik in verwarring ben.
Door een nieuwsberichtje online dat even later is bewerkt, raakt Jels geintrigeerd door een boek met als titel De Bron en daarna volgen de gebeurtenissen elkaar in een vrij hoog tempo op, waarbij een bibliotheek medewerker haar enorm helpt maar waar in het verhaal helaas niet alles klopt.

Het verhaal is nogal wisselvallig. Er zijn intermezzo's met dromen die nog moeten gebeuren die verwarrend werken, ook omdat het niet gelijk duidelijk is dat het voorspellende dromen zijn. Hero is een wat onduidelijk personage met (zoals verderop zal blijken) twee gezichten. Maar er zijn gelukkig ook delen die wel lekker lezen en de opbouw is goed. Er is veel aandacht besteed aan de opmaak van het boek. Het boek heeft een mooie kleurige cover die een duidelijk beeld geeft van het verhaal en een mooi lettertype per hoofdstuk. Jels maakt een grote groei door en werkt zichzelf behoorlijk in de nesten ondanks waarschuwingen die ze krijgt. Helaas is er te weinig aandacht besteed aan de tekst. Kromme zinnen, inconsequenties en veel fouten zorgen er constant voor dat je als lezer uit het verhaal raakt.

Thema's

Thema's die terug te vinden zijn in het boek zijn: Overheersing door technologie, het leven in de natuur versus leven in de huidige maatschappij met veel beton en weinig groen. In dit boek is ook het afwijzen en onderdrukken van anders zijn en anders denkenden terug te vinden evenals en de strijd tussen goed en kwaad.

Fantasy

Het verhaal veranderd van karakter en gaat over naar fantasy en wordt aan het einde grimmiger en best spannend, waarbij de dosis geweld waar Jels aan wordt blootgesteld bijna buitensporig is. Helaas is niet alles even goed uitgewerkt en moet je geconcentreerd lezen om te begrijpen wat er gebeurt. De dromen krijgen wel een verklaring en enkele vragen krijgen antwoorden, maar andere blijven nog open. Ik ben dan ook niet blij als het einde van het boek geen einde is. De schrijfster stelt aan het einde de vraag of de lezer nog meer wil weten en of ze verder moet gaan schrijven. In de email die ik van de schrijfster kreeg stond wel dat het een eerste deel was, ik was dat vergeten, het was handiger geweest als dat op de cover stond of in de korte omschrijving was aangegeven.

Hoe graag ik het ook zou willen, ik kan geen voldoende geven voor dit boek en blijf hangen op 2 sterren. Jels De wichelroede is een boek met een verhaal dat zeker potentie heeft, maar wat moet worden grondig moet worden geredigeerd vanwege fouten en inconsequenties. De fouten die ik ben tegengekomen zijn in ieder geval doorgegeven aan de schrijfster, die deze aan gaat passen. Een volgende versie zal dus prettiger zijn om te lezen.

3829c30da1cd03418ecec66825671976.jpg



Reacties op: Boek zocht boekenblogger #1: Jels De wichelroede

Meer informatie

Gerelateerd