Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekenbloggersklus: Ingelijfd

op 13 april 2018 door

Terwijl er nog een stapel boeken naar me ligt te roepen om gelezen te worden, neem ik ook nog een boekenbloggersklusje aan. In het lijstje met aangeboden boeken staat namelijk een boek van uitgeverij Elikser. Die uitgeverij heeft me al vaker weten te verrassen met bijzondere boeken.

be808151188ea408f0036a3f838e9208.jpg

Het boek Ingelijfd van Piet Allersma spreekt met direct aan. Een redelijk absurdistisch gegeven van een man die ontwaakt uit een coma en in een ander lijf blijkt te zitten. Daarbij heeft hij ineens een vrouw een twee kinderen. Hoe bizar kan het zijn?

Ik word op het verkeerde been gezet als ik zie dat het boek is ingedeeld bij literatuur & romans en chicklit. Dat is al een keer eerder gebeurd bij het boek Het ministerie (zelfde uitgeverij). Ik schreef er een blog over .

Hoe zal het deze keer uitpakken, literatuur of toch chickllit?

Piet Allersma

Piet Allersma is opgeleid tot verpleegkundig in het Harlinger ziekenhuis Oranjeoord en de Sionsberg in Dokkum. Als verpleegkundige heeft hij gewerkt in de acute zorg en als ambulance verpleegkundige. Daarnaast is hij docent verpleegkunde en theologie.

Het mag duidelijk zijn dat hij zijn ervaringen heeft gebruikt om dit boek te schrijven.

Het boek

Allereerst valt de cover op. Een hoofd met een doorzichtige schedel en de hersenen die licht geven. Prachtig om te zien en past zeer goed bij het verhaal.

Het boek is niet dik en bevat slechts vier hoofdstukken. Meteen is de toon gezet als het verhaal begint en de hoofdpersoon ontwaakt uit zijn coma. Iedereen is zeer welwillend om hem heen, maar waarom noemen ze hem meneer Stul?

Het is het begin van een absurdistisch verhaal, waarbij de medische en ethische grenzen worden opgezocht op het gebied van orgaandonatie. Een boek dat uitstekend aansluit bij de discussies van deze tijd over orgaan donatie, wel of niet en hoe ver mag en kan je gaan.

In dit boek gaat de mens de ethische grens ver voorbij, wat zijn de consequenties? Gezien vanuit een persoon die eigenlijk dood had moeten zijn (maar die een donor codicil had waarin hij aangaf alles te willen afstaan) en die daardoor terechtkomt in een lichaam van een persoon die lichamelijk redelijk fit was, maar op mentaal gebied aan het aftakelen was, geeft dat een goed beeld van hoe het niet moet en wat er allemaal mis kan gaan als de medische ethiek nogal wordt opgerekt.

Het is zeer interessant om te lezen hoe Hendrik in het lichaam van meneer Stul zijn leven opnieuw moet zien in te richten. Iedereen kent hem als meneer Stul, maar hij kent niemand. Toch druppelen er karaktereigenschappen van meneer Stul in hem door.

  • Trappistenbier? Hij dronk nooit bier, maar het smaakte hem goed.


Een Wat als verhaal van begin tot het einde. Wat als Hendrik als meneer Stul weer naar het werk gaat, wat als Hendrik als meneers Stul oude kennissen tegenkomt, wat als Hendrik als meneer Stul terug gaat naar zijn oude omgeving. Het levert boeiende, ontroerende en zelfs spannende situaties op.

Conclusie

Een geslaagd en bijzonder debuut. Het is goed en mooi geschreven, de dialogen zijn realistisch en zelfs het verhaal, hoe bizar ook, klopt. Het laat de lezer achter met iets om over na te denken. Een wat als boek… met een zeer interessant thema. En die indeling op chicklit? Laten we het er maar op houden dat het een foutje is.



Reacties op: Boekenbloggersklus: Ingelijfd

Meer informatie

Gerelateerd

Over