Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekenblogklus: Het hoofd van de profeet - Willem Bux

op 29 mei 2017 door

Als boekenblogklus koos ik deze keer een bijzonder boekje, Het hoofd van de profeet, waarbij niet heel veel informatie werd gegeven. Bij de omschrijving stond wel: Reacties van eerste lezers: Absurdistisch, spannend en origineel.

Absurdistisch? Dat lijkt me wel wat, een keer wat lezen wat niet zo voor de hand ligt. En zo kwam er een redelijk klein boekje met glanzende kaft met de post.
De cover is nogal somber van kleur, wit, grijs en zwart. Het lijkt een thriller cover, wat zal het me brengen?

De auteur
Over de auteur Willem Bux is niet veel te vinden. Hij is geboren in 1963 en heeft twee andere boeken op zijn naam staan: Het elftal dat de mist inging (2015) en Het meisje dat Het Kanaal over zwom (2016).
Nu is daar het hoofd van de profeet bijgekomen.

Het verhaal
In het hoofd van de profeet staat het toneelstuk Salomé van Oscar Wilde centraal. Het zal worden opgevoerd door een amateur gezelschap onder leiding van Alain, eens een gevierde acteur, maar na een ongeluk gekluisterd aan een rolstoel. Lijkt eerst het enige obstakel het verkrijgen van een hoofd voor het toneelstuk te zijn, een veel groter probleem zijn de acteurs. Ze hebben allemaal een eigen leven met geheimen, en als die door elkaar beginnen te lopen is het einde zoek.

Absurdistisch wordt het boek omschreven, en dat klopt. Er vallen nogal wat dooien, en niet op een manier zoals je zou verwachten. Het is dan ook geen thriller. Het is een verhaal dat loopt als een trein en goed in elkaar zit. De wisselingen van perspectief tussen de acteurs geven steeds een stukje informatie prijs, diverse samenloop van omstandigheden die af en toe behoorlijk extreem zijn, maar geen moment raar of onnatuurlijk over komen.

Het heeft humor, zwarte humor en dat pas uitstekend bij het toneelstuk waar het verhaal naar toe werkt met een voorspelbare puinhoop tot gevolg en een perfecte afsluiting in de epiloog.

Mijn mening
Ik weet niet of ik het boek zou hebben uitgekozen als het niet als boekenblogklus werd aangeboden. Maar het lezen heeft me aangenaam verrast. Het absurde en ook de aparte humor, de bijzondere personages en de setting was samen heel amusant. Het is geen standaard boek, maar  voor wie eens wat totaal anders wil voor tussendoor (het is niet zo dik) is dit zeker aan te raden.



Reacties op: Boekenblogklus: Het hoofd van de profeet - Willem Bux

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Willem Bux

Willem Bux

Auteur van 'Het elftal dat de mist inging' (2015). Ex-sportjournalist. Bezig met...