Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Recensieboek: Eerste reserve - Rijan van Leest

op 29 juli 2018 door

Op Hebban kwam ik bij Boekenblogger gezocht het boek van Rijan van Leest tegen. Ze zocht lezers voor haar debuutroman Eerste reserve. Met de grote Aalscholver op de voorkant en door het lezen van de korte samenvatting was mijn aandacht gewekt en ik reageerde op haar oproep.

999325f75a395f70cbeea2cfeedcb34a.jpg

Rijan van Leest

Rijan van Leest (1980) is freelance journalist voor o.a. BN DeStem (De Persgroep). Ze schrijft ook regelmatig mee aan sportperiodieken, zoals Sport Leeft! en Helden – wielersport in Brabant. 'Eerste reserve' (2018) is haar debuutroman.

Eerste reserve

Eerste reserve is de debuutroman van Rijan van Leest, welke zich afspeelt in een visserdorpje V.... . 

Korte samenvatting:
Een rustig, overzichtelijk leven in een dorp waar het draait om vis, kerk en voetbal. Simon van Wijk is er tevreden mee, ook al had hij vroeger andere plannen. Maar dan keert na zestien jaar zijn jeugdliefde Neva terug naar het besloten vissersdorp. Haar komst zet zijn eenvoudige leven op zijn kop. Ook het dorp raakt ontregeld door haar aanwezigheid en geeft stukje bij beetje de geheimen prijs die het zo lang heeft weten te bewaren. Waarom nam de rivier het leven van een jonge voetballer? Wie verraadde in de oorlog zijn grote liefde? Met elke nieuwe ontdekking storten de fundamenten van Simons leven een voor een in. Een leven dat niet het zijne is.

De cover

Als het boek bij me in de brievenbus valt, zie ik direct hoeveel aandacht er is besteed aan het verzenden van het boek. In bubbeltjes folie en in een brievenbusdoosje, heeft het de reis bij de post vlekkeloos overleefd. Het boek is gesigneerd en daar ben ik ook erg blij mee, het geeft een boek net ietjes meer en krijgt later ook een plekje op de bovenste boekenplank bij de andere gesigneerde boeken.

Wat me opvalt is de mooie glanzende cover met een grote Aalscholver.  Dat het een Aalscholver is heb ik niet gelijk in de gaten, maar die vogels spelen een rol in het boek, dus valt tijdens het lezen als snel het kwartje dat de cover daarom zo is gekozen.

Het lezen

De toon is gelijk gezet aan het begin van het boek met en eerste zin die alles opengooit: "Die ochtend leek niets er op dat de leugen die Simon leefde op instorten stond". We stappen in het leven van Simon, die tijdens zijn werk (fileren van vis, waar hij de beste in is) een ongeluk krijgt door het horen van een naam. Neva.
Er borrelen gelijk vragen op: Wie is Neva, en waarom is Simon er zo door van slag? Het nodigt direct uit om verder te lezen, maar als lezer wordt geduld wel op de proef gesteld.

In korte hoofdsstukken, waar de jaren worden afgewisseld tussen 2014 en 1998, krijgen we steeds kleine stukjes informatie over het verleden van Simon en het opgroeien in een klein dorpje, waar het draait om de visserij en het voetbal.

Het leest prettig, juist door die afwisseling van hoofdstukken. Het is een debuut, maar dat is me geen moment opgevallen. De schrijfstijl is helder en duidelijk en de dialogen zijn goed beschreven. Het dorp leeft als je het leest en je ziet het voor je hoe het er moet zijn. Ook de delen over de boot, de inrichting ervan en het vissen zijn zo beschreven dat het allemaal duidelijk is.

Er zitten meerdere verhalen in het boek. Het gaat over Simon en zijn opgroeien, zijn relatie met Neva, het overlijden van Tijs en de gevolgen daarvan en de rivaliteit tussen twee voetbalclubs. Maar ook de opa van Simon speelt een rol, zijn verhaal is opgeschreven in een soort dagboeken en ook dat verleden speelt een grote rol. Alles valt aan het einde van het boek op zijn plaats.

Erg leuk vind ik dat ook een boekhandel een belangrijke rol heeft in dit boek. Een rustig dorpje en dan toch voorzien van een boekwinkel, ook al is die niet meer helemaal up to date. De magische aantrekkingskracht van een kelder vol boeken waar Simon veel tijd doorbrengt is zo herkenbaar. Dat het dan voornamelijk reisboeken zijn die daar staan, doet niets af aan het feit dat het gewoon een geweldige plek is. Zonder iets te willen verklappen kan ik dan ook alleen maar zeggen dat het einde nog een mooie verrassing heeft.

999325f75a395f70cbeea2cfeedcb34a.jpg

Conclusie

Het is een mooi debuut, een verhaal dat prettig leest en waarin veel is te ontdekken. Het laat maar weer eens zien hoe gebeurtenissen uit het verleden tot keuzes heb geleid die in het nu nog doorwerken en invloed hebben. Als eenmaal alles is verteld is het duidelijk hoe knap de verhaallijnen zijn verweven. Met plezier gelezen.

Vier sterren, mijn recensie lees je hier.



Reacties op: Recensieboek: Eerste reserve - Rijan van Leest

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Rijan van Leest

Rijan van Leest

Rijan van Leest (1980) is freelance journalist voor o.a. BN DeStem (De Persgroep...