Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Review: De terugkomst van de kraanvogels

op 09 maart 2021 door

Op Facebook zocht Sandra Berg twee boekbloggers voor haar nieuwste roman De terugkomst van de kraanvogels. Ik reageerde, samen met nog andere boekbloggers, maar het geluk was weer eens aan mijn kant en het lot viel op mijn naam. Ze stuurde het boek op vanuit Zweden en dat zat verrassend snel in de brievenbus.

d1885014e25511b6a67b1a2d28d18ff6.jpg

Korte samenvatting

Op een dieptepunt in haar leven vindt Nilla, de hoofdpersoon in Sandra Bergs familieroman ‘De terugkomst van de kraanvogels’, een zeer persoonlijke brief die veertig jaar geleden werd geadresseerd aan ene Petter Nilsson. Ze besluit de brief alsnog te bezorgen en treft een norse, oude man aan in een verwaarloosd huis vol troep. Ontdaan gaat Nilla ervandoor, maar vergeten kan ze hem niet. Dus gaat ze terug. Ze houdt zichzelf voor dat ze dat doet om hem te helpen, maar eigenlijk wil ze vooral graag meer weten over de brief en het verhaal erachter – en tegelijkertijd haar eigen problemen vergeten.

Sandra Berg 
Geboren in Roermond, getogen in Horn en nu met gezin en veestapel wonend in Zweden heb ik inmiddels negenentwintig boeken op mijn naam staan, waaronder twee thrillers, een kinderboek, een fantasy en een aantal romans met een vleugje spanning. Het einde is voorlopig nog niet in zicht. Een biografie vind je op www.sandraberg.nl
Sandra Berg neemt je in haar spannende en aangrijpende roman De terugkomst van de kraanvogels mee naar haar Zweden.

d1885014e25511b6a67b1a2d28d18ff6.jpg

Het lezen

Het is geen dik boekje, maar toch leest het niet heel snel. Ik had nog een paar boeken liggen en besloot het in delen te lezen en dat is goed bevallen. Zo kon hetgeen ik had gelezen ook een beetje zinken. Er zitten thema's in als verlies, (onverwerkte) rouw en burn-out, maar ook vertrouwen. En natuurlijk komen de kraanvogels veelvuldig voor in deze roman. Ik heb het met plezier gelezen en vond de beschrijven van het hebben van een burn-out en er niet aan toe willen geven, goed uitgewerkt.

Mijn recensie

Nilla is een succesvol illustratrice, ze heeft een relatie met Elias en droomt van huisje, boompje, beestje en dat lijkt verwezenlijkt te worden wanneer ze hun droomhuis vinden. Bij de aankoop staat Elias erop om het op zijn naam te kopen. Het is een eerste barstje in de droom die Nilla voor ogen heeft en als hij daarna ook nog de relatie verbreekt omdat hij nog gevoelens heeft voor zijn ex, stort Nilla’s leven helemaal in.

Haar werk lukt niet meer en ze is boos en in de war. Na een avond met teveel drank doet ze iets doms, maar ontdekt daardoor wel een nooit verstuurde brief geadresseerd aan ene Petter Nilsson. Als ze de brief opent en leest ziet ze dat het een afscheidsbrief is en besluit in een opwelling om deze te gaan bezorgen. Petter zit helemaal niet op bezoek te wachten, maar laat haar toch binnen. Het is het begin van een bijzondere vriendschap.

De terugkomst van de kraanvogels is niet zo heel dik en toch is het een boek dat langzaam leest. De bladspiegel is goed gevuld en het verhaal bouwt langzaam op. Sandra Berg weet de emoties en twijfels van haar personages goed te beschrijven en het leest erg prettig. Ook weet ze de omgeving, de kou en de natuur mooi te beschrijven, zodat het aanvoelt alsof je zelf aanwezig bent.

Als lezer leef je mee met Nilla en de problemen waarin ze terecht is gekomen. Het is voor de lezer al snel duidelijk dat ze een burn-out heeft, iets waar Nilla niet wil onderkennen en al helemaal niet aan wil toegeven. Ze geeft enkel de relatiebreuk de schuld van haar situatie, maar gedurende het verhaal blijken er veel meer dingen uit haar jeugd mee te spelen, die ze nooit heeft verwerkt. Het contact met Petter en zijn buurman Andreas helpt haar om weer rust te krijgen. Zo krijgt ze de moed om weer eerlijk naar zichzelf te kijken en kan dan onder ogen zien wat haar problemen zijn. Het is een mooi proces. Daar helpen ook de kraanvogels bij, die in grote getale aanwezig zijn in Zweden voor de paring. Het zien van de vogels speelt een belangrijke rol in het herstel van Nilla. Maar ze zijn ook speciaal voor Petter, hij heeft ook dingen uit zijn verleden die niet zijn afgesloten en die hebben met de trek van de kraanvogels te maken. Zelfs Andreas blijkt niet vrij te zijn van een probleemloos verleden en zo zijn de drie op elkaar aangewezen en blijken ze elkaar te kunnen helpen.

De terugkomst van de kraanvogels is een mooie roman over rouw en verdriet, maar ook over vertrouwen en herstel. Op het einde is het dan toch weer de liefde die overwint en dat is een mooie afsluiter. Het is geen zoetsappig verhaal, maar een goed opgebouwde, realistische roman met fijne personages in een prachtige setting van het (wel koude) Zweden.

d1885014e25511b6a67b1a2d28d18ff6.jpg

Conclusie

Ik heb al vaker een boek van Sandra Berg gelezen, maar vind dit wel een van de betere. Het is een serieus verhaal en de gevoelens en emoties zijn goed uitgewerkt. Er is af en toe wel wat herhaling, maar dat past wel in het verhaal. Het is mooi om te zien hoe het hoofdpersoon zichzelf voorbij liep om maar niet te hoeven voelen en onverwerkte problemen te moeten oplossen. Het aanwezig zijn van de kraanvogels heeft me erg nieuwsgierig gemaakt naar deze prachtige vogels.

De terugkomst van kraanvogels heeft me aangenaam verrast.

Heb jij al eens een boek van Sandra Berg gelezen?



Reacties op: Review: De terugkomst van de kraanvogels

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sandra Berg

Sandra Berg

Geboren in Roermond, getogen in Horn en nu met gezin en veestapel wonend in Zwed...