Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

7X Fantastische schrijfsters uit de jaren 80

op 07 maart 2022 door

Op 8 maart is het Internationale vrouwendag, hoog tijd om in de 7x van deze maand kennis te maken met zeven Fantastische schrijfsters. In 2017 hielden we op de spot al eens een ode aan de vrouw en in 2019 benoemden we onze sterke vrouwelijke personages.  Als fijne bijkomstigheid zijn dit schrijfsters die boeken publiceerden in de jaren 80. (Dan kun je meteen een categorie van je Reading Challenge afstrepen)


Katharine Kerr 
is geboren in Cleveland, Ohio in 1944 en verhuisde tijdens haar jeugd naar Californië. Ze brak haar studie aan de Stanford University in de zestiger jaren af. Haar brood verdiende ze met laagbetaalde baantjes en ze bracht haar vrije tijd door met het intensief lezen van boeken over archeologie, oude en middeleeuwse geschiedenis en literatuur.

In 1979 kreeg ze haar eerste fantasy–roleplaying game cadeau. Ze raakte zo verslingerd aan spelletjes en de fantasywereld, dat ze artikelen begon te schrijven voor gaming-tijdschriften. Een tijdlang was ze ook meeschrijvend redacteur van het magazine DRAGON. Haar fascinatie voor fantasy bleef groeien en leidde tot het schrijven van fantasyboeken. Met de zeer succesvolle Deverry-cyclus bereikte ze een wereldwijd publiek. In haar boeken speelt tijdloze liefde, magie en reïncarnatie een grote rol. Met de onvergetelijke magiër Nevyn en het Natuurvolk in de hoofdrol, neemt de schrijfster ons mee op ontdekkingsreis door de wereld van Deverry. https://www.hebban.nl/boek/deverry-1-zilverdolk-katharine-kerr

Julian May  (1931-2017) was schrijfster van fantasie en sciencefiction. Ze schreef ook vele kinderboeken, horrorverhalen en non-fictie onder allerlei pseudoniemen. Ze werd het meest bekend met haar quadrologie over het Veelkleurige Land, die zich in het Plioceen afspeelt. Nadien volgde nog de vijf boeken van het Galactisch Bestel, die voorafgaan aan het Veelkleurige Land. Veder schreef Julian May nog een fantasie trilogie (De Boeken van Boreal) en een sciencefiction trilogie (De Kronieken van Rampart) Graag vermelde we ook fantasie-reeks rond de Trillium bloemen en de prinsessen Haramis, Anigel & Kayda . Dit was een samenwerkingsproject met Andre Norton en Marion Zimmer Bradley, waarbij ze zowel elk apart als tezamen, de vijf boeken schreven. Hoewel Julian May voor enkel prijzen werd genomineerd, is er nooit veel aandacht aan haar werk geschonken. Tot ze in 2015 de ‘First Fandom Hall of Fame award’ kreeg. Een jaarlijkse prijs voor personen die substantieel hebben bijgedragen aan sciencefiction en die uitgereikt wordt sinds 1963.  https://www.hebban.nl/boek/het-veelkleurig-land-1-het-veelkleurig-land-julian-may

Ursula K le Guin Eén van de eerste vrouwelijke schrijfsters van high fantasy is Ursula Le Guin. Haar Aardzee-boekenreeks was een zeer invloedrijke serie in de jaren 70. In de jaren 50 en 60 schreef ze vijf boeken die keer op keer werden afgewezen door uitgevers, mede omdat ze ontoegankelijk zouden zijn. Opvallend is dat Ursula vaak mannelijke hoofdpersonages beschrijft. Haar eigen moeder vroeg haar wel eens: "Waarom schrijf je alleen maar over mannen?" Ursula gaf als antwoord: "Stel me eens een vraag die ik wel makkelijk kan beantwoorden."
De Aardzee-serie is een vierdelige reeks over een eilandenarchipel met in de hoofdrol tovenaarsleerling Ged en zijn strijd om de balans tussen Goed en Kwaad te behouden. Op de SF&Fantasy spot schreven wij een In de ban van over haar. 

Anne McCaffrey (1926-2011) was een sciencefiction- en fantasyschrijfster. Ze werd geboren in Cambridge, Verenigde Staten. Ze slaagde cum laude voor haar studie Slavische talen en literatuur. In 1970 emigreerde ze naar Ierland, waar ze haar huis de Dragonhold betrok.
Met haar verhalen over De drakenrijders van Pern behaalde ze direct grote successen. In 1968 won ze als eerste vrouw de Hugo Award en het jaar erop de Nebula Award voor de beste novelles. De Drakenrijders van Pern groeide uit tot een omvangrijke serie waar ruim 18 miljoen exemplaren van werden verkocht. Daarnaast schreef McCaffrey vele series, zoals The ship who sang en de Crystal Universe.
Op de SF&Fantasy spot schreven wij een Magic Monday over haar.

Diana Wynne Jones
(Londen, 16 augustus 1934 – Bristol, 26 maart 2011) was een Brits schrijfster die vooral bekend was vanwege haar kinderboeken in het fantasy-genre. Zij schreef ook enkele romans voor volwassenen en non-fictie. Een voorbeeld hiervan is 'De onbekende reiziger'. De boeken van Jones kenmerken zich door een spel met fantasie en werkelijkheid, waardoor ze absurde situaties voor de lezer geloofwaardig weet neer te zetten. Zo spelen haar verhalen zich nogal eens af in andere werelden, die wel lijken op de werkelijkheid, maar er net iets van afwijken. Een voorbeeld is het boek De Negen Levens (Charmed Life), dat zich afspeelt in een soort aangepaste negentiende eeuw. Bovennatuurlijke krachten spelen bijna altijd een belangrijke rol. In Nederland zijn haar boeken uit de Chrestomanci-serie het bekendst. Deze boeken, die aanvankelijk werden uitgegeven in de jaren tachtig, werden opnieuw populair nadat kinderboeken over tovenaars en aanverwante onderwerpen in de mode kwamen naar aanleiding van J.K. Rowlings Harry Potter-serie.

Tanith Lee (Londen, 19 september 1947 – 24 mei 2015) werd wel de kroonprinses van de fantastische roman genoemd. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw was zij een van de meest invloedrijke auteurs van de fantasy. Ze schreef sciencefiction, fantasy, horror en crime, maar was vooral gespecialiseerd in Dark Fantasy. Zij werd in Nederland bekend met onder andere de Geboortegraf-trilogie, de Stormgebieder-trilogie, De Boeken van de Heren der Duisternis en meer recent de Leowulf-serie, naast vele losse romans.  

Margaret Weis (Independence, Missouri, 1948)
Als studente aan de Universiteit van Missouri werd Weis al geïnspireerd door de werken van J.R.R. Tolkien.
Samen met Tracy Hickman (1955) vormen ze het zeer succesvolle Amerikaanse schrijversteam van tientallen epische fantasyboeken. Hun zevendelige cyclus De Poort des Doods en De Doodszwaard-serie worden over de hele wereld verslonden. Weis schreef tevens kinderboeken, waaronder een biografie over de bandieten Jesse en Frank James.

Welke schrijfsters horen nog meer in deze lijst thuis?



Reacties op: 7X Fantastische schrijfsters uit de jaren 80

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Margaret Weis

Margaret Weis

Margaret Weis (Independence, Missouri, 1948) en Tracy Hickman (1955) v...

Diana Wynne Jones

Diana Wynne Jones

Diana Wynne Jones (Londen, 16 augustus 1934 – Bristol, 26 maart 2011) was ...

Anne McCaffrey

Anne McCaffrey

Anne Inez McCaffrey (1926-2011) was een sciencefiction- en fantasyschrijfster. Z...

Julian May

Julian May

Julian May (1931-2017) was schrijfster van fantasie en sciencefiction. Ze schree...

Katharine Kerr

Katharine Kerr

Katharine Kerr is geboren in Cleveland, Ohio in 1944 en verhuisde tijdens haar j...