Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Duorecensie Uitverkoren

op 15 augustus 2020 door

Vanessa van de SF&Fantasy club en Laurie van de Liefde voor YA spot lazen Veronica Roth’s Uitverkoren.
Dit boek is het eerste boek voor volwassenen van de schrijfster, die met de YA-serie Divergent een bestseller auteur werd. Is dit verhaal ook een succes?

Wat is jullie verwachting van dit verhaal?

Vanessa: Ik verwacht een spannend verhaal met veel actie dat lekker weg leest.

Laurie: Ik heb nog nooit een boek van Veronica Roth gelezen, maar de Divergent trilogie was een groot succes. Haar Carve the mark duologie dan weer wat minder, maar de hype rondom Divergent zorgde ervoor dat mijn verwachtingen hooggespannen waren. Te hoog bleek later.

Schrijfstijl

Vanessa: Het boek is makkelijk te lezen, zonder moeilijke woorden en ingewikkelde zinnen, maar toch wil het verhaal niet soepel lezen. Het blijft beschrijvend waardoor je je moeilijk in het verhaal kan inleven.

Laurie: Ik vond de schrijfstijl wel prima, het las makkelijk weg. Ja, de schrijfstijl wel, het verhaal niet.

Verhaal/plot 

Laurie: Het verhaal begon veelbelovend. We maakten kennis met de belangrijkste personages en door middel van flashbacks kwam je er langzaam achter wat er tien jaar geleden is gebeurd. Voor deze flashbacks worden krantenartikelen, brieven, e-mails en politierapporten gebruikt, wat het daardoor meteen weer verwarrender maakte.

Er gebeurde alleen niet veel. Ook niet in het tweede deel van het verhaal. Hierin werd er gebruik gemaakt van iets natuurkundigs, maar van dit trucje houd ik niet. Als zoiets gebeurt ben je mij eigenlijk direct kwijt en dat was precies wat er ook gebeurde. Ik verwachtte actie maar alles bleef erg vlak. Daarnaast mocht ik Sloane niet. Ze was irritant en geen leuk personage om te volgen. Ja, ze heeft PTSS, maar zij deed ook geen moeite om haar trauma te verwerken.

Vanessa: Uitverkoren heeft veel interessante elementen. Een duistere tegenstander, magie, vriendschap, verraad, dimensies, maar weet steeds net niet te boeien. In het eerste deel wordt veel terug gerefereerd aan de gebeurtenissen van 10 jaar terug, maar het wordt hierdoor niet echt spannend. Het tweede deel is iets sterker doordat het verhaallijn wat meer actie bevat en zich meer in het heden afspeelt, maar ook dit deel blijft warrig.

YA of voor volwassenen

Vanessa: Hoewel er in dit verhaal best wat YA elementen zitten, social media gebruik en de soepele schrijfstijl, is dit verhaal meer voor lezers die goed een verhaal lijn vast kunnen houden en open staan voor Science fiction invloeden. Het past hierdoor meer bij een volwassen lezer.

Laurie: Dit boek is absoluut voor volwassenen. Het bevat veel filosofische en ethische vraagstukken - en laat ik nou ook niet echt van filosofie houden - en het bevatte daarnaast ook wat natuurkundige elementen. Het verhaal is te traag voor YA, maar de schrijfstijl is dan wel weer YA. Ook de gedragingen van hoofdpersonage Sloane passen bij YA. Dit gold in zekere mate ook voor Esther, Matt was de meest volwassen van het stel. Hoewel ook hij zich behoorlijk kinderlijk kon gedragen.


Oordeel

Laurie: Uitverkoren heeft mij diep en diep teleurgesteld. Zo erg zelfs dat ik meermaals heb overwogen het boek niet uit te lezen en dat ik het einde scannend heb gelezen. Ik trok het niet meer, ik was erg verveeld. Het verhaal schoot niet op en het was veel minder interessant dan ik verwacht dan wel gehoopt had. Ik wist het boek met pijn en moeite uit te lezen en geef het daardoor slechts 2 sterren.

Vanessa: Het was een lastig boek om te lezen. Het verhaal was het steeds net niet, waardoor het moeite kostte om bij de les te blijven. Ik heb het gevoel dat er veel meer in dit verhaal had gezeten als het anders was opgebouwd. Voor mij twee sterren

Ben jij fan van Veronica Roth? Welke boeken zijn jouw favoriet? Wij zijn natuurlijk ook benieuwd of jij dit verhaal al gelezen hebt?



Reacties op: Duorecensie Uitverkoren

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Veronica Roth

Veronica Roth

Veronica Roth (1988) is de wereldwijde bestsellerauteur van de Divergent-serie. ...