Kick-off & Kick-ass

op 28 juni 2017 door

Vandaag start de Week van het Beeldverhaal bij de Hebban Club van Scifi/Fantasy en dat vieren wij met een speciale Kick-off: Kick-ass, een lijst met onze favoriete vrouwelijke stripheldinnen!

Deze lijst bevat personages uit meerdere decennia, van oude klassiekers zoals Wonder Woman tot aan karakters uit de 21ste-eeuw. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat ze vrouwen met ballen zijn. Elk met hun eigen superkracht; van intens sterk tot aan vloekend en sigaarrokend aan toe. Hier is een lijstje van een paar favoriete superheldinnen:

De eerste vrouwelijke superheldin is volgens het Guinness book of records Sheena, Queen of the Jungle, gepubliceerd in 1942 in de bakermat van de comics: Amerika. Wonder Woman komt er vlak achteraan met ook een publicatie in dat jaar. Wat opvalt aan de lijst van vrouwelijke karakters in stripboeken na deze tijd is dat ze toch bijna altijd gekleed zijn om mannen hun hoofden hun kant uit te laten kijken. De laatste jaren lijkt echter alles mogelijk.

She-ra, princess of Power

aee5b8aaee0e1f3c9cd7e195aec43105.jpgAlias en alterego van Prinses Adora en de tweelingzus van de beroemde He-man. In de jaren 70 kwam er een Swords & Sorcery trend in stripland en He-man en The Masters of the Universe liften daarin mee. She-ra had tijdelijk zelfs haar eigen stripboek, maar ze was niet zo populair als He-man zelf.

Als She-ra is de prinses ontzettend sterk. Ze kan volwassen mannen en robots omhoog gooien. Snelheid en volharding heeft ze ook. Haar magische zwaard kan energie uitschieten en omgetoverd worden tot elk wapen, afhankelijk van haar vijand. Met haar paard Swift Wind heeft ze telepatisch contact en hij kan vliegen als zij dit commandeert.

Wonder woman

8ac6390e756cc96bdf7800217f996886.jpgEchte fans van Wonder Woman zijn natuurlijk allang naar de film gegaan, die onlangs in première ging. Wonder Woman maakte haar debuut in All Star Comics #8 (Dec 1941), de op een na best verkopende stripserie van DC Comics. Net als veel personages van DC Comics zijn Wonder Woman’s achtergrond en geschiedenis in de loop der jaren een paar keer aangepast. In haar oorspronkelijke vorm was Wonder Woman de prinses van een stam Amazonen die op een geheim eiland ver van de rest van de wereld woonden. Tijdens de WOII stortte een Amerikaanse piloot genaamd Steve Trevor neer vlak bij dit eiland. Diana vond hem en wist hem te genezen. Ze werd spontaan verliefd op de man. Rond dezelfde tijd werd aangekondigd dat het tijd was om een Amazonekrijgster te kiezen die naar de “mannenwereld” moest afreizen om het kwaad van de nazi's te bevechten. Hiervoor werd een groot toernooi gehouden waar Diana tegen haar moeders wil aan deelnam.

In de jaren 50 na de Tweede Wereldoorlog begon Wonder Womans' personage te veranderen. Zo werden haar uitspraken minder feministisch. Ook werd onthuld dat ze haar krachten had gekregen van de olympische goden.

In de jaren 60 verloor Wonder Woman haar krachten toen ze besloot in de mannenwereld te blijven in plaats van met de andere Amazonen naar een andere dimensie te vertrekken. Hierna leerde ze van een Chinese mentor de oosterse vechtkunsten. Tevens leerde ze met nieuwe wapens om te gaan. Wonder Woman ging hierna werken als een superspion en vigilante.

In 1973 werd Wonder Woman weer hersteld naar het personage dat ze oorspronkelijk was, en werd ze lid van de Justice League. (Bron: Wikipedia.nl)

Supergirl

ada923b7ecba5dd1b4435fb244425af9.jpgDe eerste Supergirl was Kara Zor-EL. Zij maakte haar debuut in Action Comics #252 (mei 1959). Bij haar introductie was Supergirl een tiener met een kostuum gelijk aan dat van Superman.

Kara Zor-El is net als Superman een overlevende van de planeet Krypton. Ze kwam uit Argo City, een stad op Krypton die de explosie had overleefd en lange tijd door de ruimte zweefde. De andere inwoners werden geveld door kryptoniet en Kara werd door haar vader Zol-El naar de Aarde gestuurd waar haar neef, Kal-El (Superman) reeds was. Bang dat Superman haar niet zou herkennen gaven haar ouders haar een kostuum gelijk aan dat van Superman. Op Aarde kreeg Kara net als Superman superkrachten. Ze nam de Aardse naam Linda Lee aan en werd geadopteerd door Fred en Edna Danvers. Superman leerde haar beter met haar krachten om te gaan, waarna ze de heldin Supergirl werd. Haar vaste metgezel was een huiskat genaamd Streaky, die na blootsteling aan "X-Kryptonite" ook tijdelijk superkrachten kreeg. (bron: wikipedia) Supergirl is naast comic nu ook te zien als Tv-serie op Netflix.

Tankgirl

be0e95fb88939ae5e74bc1814166380f.jpg

Tankgirl, alias van Fonzie Rebecca Buckley, is meer een anti-heldin dan een superheldin, maar een kick-ass is ze wel. Ze is een sigaarrokende, vaak dronken, vloekende, flatulerende outlaw met een miljoenen prijs op haar hoofd in een toekomstige setting. Ze rijdt rond in haar tank en draagt het liefst alleen een beha. Haar vriendje is Booga, een gemuteerde kangoeroe en fan van Dame Edna.

Tankgirl werd in de jaren 90 gelanceerd als een spiegelversie van vrouwen in de punk-rock scene. Tankgirl is een Britse comic en gemaakt door Jamie Hewlett en Alan Martin. In 1995 werd er ook een film van gemaakt. Een leuk feitje is dat Hewlett later de band Gorillaz vormde met Damon Albarn en zijn tekenkunsten daar ook in kwijt kon.

Death

e34347004e933e064f7da01203403826.jpgDeath is een personage uit de DC Comic book serie Sandman (1989–1996) van Neil Gaiman en Mike Dringenberg. In deze verhalen is Death het einde van het leven en een psychopomp (Psychopompos is een benaming voor wezens zoals goden, engelen of demonen, die volgens verschillende mythologieën en religies de pas overleden mensen begeleiden naar het hiernamaals).

In de verhalen duikt ze op als een jonge, knappe, bleke gothic in zwarte kleren. Ze draagt een silveren Ankh ketting om haar nek en een kleine getekende variant naast haar oog. Ze is plezierig, nuchter en een van de populairste personages uit de boeken. Wij houden er wel van, van dat soort perky typetjes.

Hit-Girl

ee377feb72d71f374d826222545ba676.jpgHit-Girl, ook wel gewoon bekend als Mindy, is een superheldin oorspronkelijk uit de Kick-Ass serie van Marvel Comics. Ze is een hele jonge, maar goede heldin die is getraind door haar vader vanaf hele jonge leeftijd. Hit-Girl kreeg later ook haar eigen serie met haar eigen naam. Ze heeft een keiharde persoonlijkheid en is niet vies van bloed en geweld. Bij haar vader is ze echter heel leuk en liefdevol zoals een normaal meisje van haar leeftijd hoort te zijn. Ze is goed in vuistgevechten, maar ook met scherpe wapens en pistolen. Ze is het krachtigste personage in de wereld van Kick-Ass en je moet haar dus vooral niet onderschatten.

Hit-Girl is op het grote doek te zien in de films Kick-Ass en Kick-Ass 2 waarin ze gespeeld wordt door Chloë Grace Moretz.

Harley Quinn

4e0b63e7a90f6c1c910141a6dfce2872.jpgHarley Quinn is niet zozeer een superheldin te noemen, maar meer een supervillain. Wel is ze de laatste tijd ook wel meer bekend als een anti-heldin. Ze was een psychiater die werkte in het Arkham gekkenhuis waar de Joker zat opgesloten. Ze raakte gefascineerd door hem en wilde hem graag nader bestuderen. Naarmate ze de Joker meer leerde kennen ging ze zelfs van hem houden en besloot ze de Jokers handlanger en vriendin te worden. Om meer indruk op hem te maken besloot ze net als hij een criminele clown te worden. Erg vrouwvriendelijk is haar relatie met de Joker niet, aangezien hij haar mishandeld. Zelf weet Harley Quinn ook diep van binnen dat de Joker wellicht niet echt van haar houdt, maar toch blijft ze bij hem. Recentelijk is er wel een verhaallijn geschreven waarin ze een relatie met een andere vrouw, Poison Ivy, lijkt aan te gaan. 

Harley Quinn is te zien in de film Suicide Squad samen met andere supervillains. Ze is nog steeds dol op de Joker, maar in deze film wordt ze wel als een meer zelfstandige, vaardige villain neergezet met het hart redelijk op de goede plaats. Margot Robbie vertolkt de rol.

Phoenix

9d8bab71bdfd14dd828c3c004a92e02b.jpgPhoenix - ook wel gewoon bekend als Jean Grey - is een personage van Marvel Comics en is lid van de X-Men. Ze is een zogeheten mutant geboren met grote telepatische en telekinetische krachten. Daarnaast is ze een Omega-level mutant, een van de sterkste mutanten in het universum. Ze is de belichaming van een kosmisch wezen genaamd de Phoenix en net als dat wezen is ze in staat om uit de dood te herrijzen. Tijdens een bepaalde verhaallijn rommelde een schurk met haar gedachten, waardoor Jean alle controle over zichzelf verloor en ze veranderde in de Dark Phoenix. Ze viel al haar vrienden en teamgenoten aan, verliet de planeet en vernietigde zelfs de zon van een ander bewoond zonnestelsel. Hieruit blijkt hoe krachtig ze is en hoe verwoestend haar krachten kunnen zijn in de verkeerde handen.

Jean Grey is één van de belangrijkste leden van de X-Men en is voor het grootste gedeelte van het bestaan van de X-Men aanwezig geweest in het team. In de populaire X-Men films wordt ze gespeelt door de Nederlandse actrice Famke Janssen.

Zijn deze vrouwen kick-ass genoeg of heb je nog betere kandidaten voor ons?Reacties op: Kick-off & Kick-ass

Meer informatie

Gerelateerd