Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees mee met de meeleesclub maart

op 23 februari 2023 door

In maart duiken we de wereld van Terry Pratchett's Schijfwereld in. Alhoewel er niet bepaald een volgorde inzit in de vele boeken van de Schijfwereld, worden er toch wat aanbevelingen gedaan. Voor deze maand kun je dan ook kiezen uit een aantal aanbevolen suggesties, maar wees vrij om een eigen keuze aan te geven (het zijn er immers zoveel!). Deze maand zal de coördinator Charisse zijn.

De Schijfwereld bestaat uit een platte schijf, gedragen door vier olifanten die op de rug van een gigantische schildpad genaamd A'Tuin De Grote staan, die door de lege ruimte op weg is. De zon van de Schijfwereld is klein en cirkelt dwars op de zwemrichting van de schildpad om het stelsel heen. Een van de olifanten moet steeds even een poot optillen om het zonnetje ongehinderd zijn baan te kunnen laten vervolgen. Op de Schijfwereld speelt toverkracht een belangrijke rol. De Schijfwereld is niet alleen bevolkt met gewone mensen maar ook met trollen, heksen, tovenaars, dwergen, helden (onder andere Cohen de Barbaar) en vele andere mythologische wezens. De belangrijkste stad is Ankh-Meurbork, die onder het gezag staat van de Patriciër Huigen Ottopedi.

Wat houdt een Meeleesclub in?

Een Klassieker vinden wij een boek dat ouder is dan tien jaar en in zijn tijd een "goed" boek was; een must-read, een bestseller of een bekend boek in het genre. We lezen samen met onze volgers dat boek en delen de ervaringen hier op de Spot. Het is een soort leesclub, maar dan veel laagdrempeliger. We willen gewoon onze ervaringen delen. Wat vinden we goed aan dat boek of juist niet. Het kan ook als een klein stokje achter de deur werken, zodat je die ene grote jongen waar iedereen het altijd over had nog eens kan lezen.

Elke maand houden we een poll alvorens de lancering, waarin we kunnen kiezen uit 3 of 4 boeken uit ofwel fantasy, sf of horror. Jullie kiezen het uiteindelijke boek en dan lezen we allemaal met onze eigen exemplaren mee. De gekozen boeken stellen wij voor, maar er bestaat ook de mogelijkheid om zelf suggesties te doen voor een volgende maand. Denk dus eens na welke boeken je nog allemaal wilt lezen voor je dood gaat (read-before-you-die).

Wat zijn de voorwaarden?

We lezen allemaal binnen een maand het boek en bespreken onze ervaringen in het daarbijbehorende artikel. Je mag ook alleen aan de discussie meedoen als je al eens het boek hebt gelezen. Zowel met de Nederlandse als de Engelse exemplaren kun je meedoen. Gezelligheid staat voorop, dus een beetje respect voor elkaars meningen is belangrijk. Haak je af omdat je het boek echt niet leuk vindt, geen probleem, maar laat het wel even weten waarom je het niks vindt. Vind je dit juist het boek van de eeuw, ook dat willen we weten! Let wel op met spoilers als niet iedereen al zover is.

De leesclub van maart

Waar kun je uit kiezen? Helaas zijn er geen online boeken beschikbaar voor deze meeleesclub.

1) De kleur van toverij (deel 1)

De Schijfwereldreeks, waarin we kennis maken met een wereldschijf die rust op de schouders van vier enorme olifanten die getorst worden door de Grote Schildpad. Ga mee met de hilarische expeditie naar de Velgrand van Rinzwind, die sukkel van een tovenaar. Lees hoe de stad Ankh-Meurbork het voordeel van brandverzekering ontdekt… als je er zelf de brand in steekt. Leef mee met de onnozele toerist Tweebloesem en zijn Bagage: een levende kist op honderden beentjes.

2) Kleingoderij (deel 13)

‘Wat wil die adelaar dan met je?’ vroeg Broeda.
‘Hij wil me opeten.’
‘Maar je bent toch een schildpad!’
‘Ik ben jouw God!’
In den beginne was het Woord. En het Woord was: ‘Hé, jij daar!’
Broeda is Uitverkoren. Zijn god heeft tot hem gesproken, zij het momenteel in de gedaante van een schildpadje.
Broeda is een eenvoudige ziel die dan ook maar een paar dingen wil: Hij wil graag dat ze die wijsgeer niet vervolgen en dat de inquisitie hem niet gaat martelen — ook al beweert die vent dat de wereld plat is en op de rug van een schildpad door de ruimte zeilt. (Dat is wel waar, maar niet volgens het Kerkelijk dogma: de Schijf is een bol!) Waarin veel kleingodjes, grote goden, kibbelende wijsgeren, een stoomtoestel en een hongerige leeuw.
Kort gastoptreden van een orang oetan.

3) Zieltonen (deel 16)

Wat We Deden Met de Vakansie: Ik deed Met vakansie dat ik lozeerde bij opa die heeft een groot Wit paart en een tuin die is Heelemaal zwart. Behalve een wit paard had opa een zeis en zichtbaar gebeente. Normaal opgroeien bij zo’n opa valt niet mee. En nou moet Suzan dus het familiebedrijf overnemen, terwijl iedereen haar verslijt voor een toverfeetje… Intussen wordt de Schijfwereld onverhoeds overvallen door een nieuw soort wilde muziek waardoor mensen zomaar totaal veranderen. Muziek met Rotsen erin. Die muziek heeft een Ziel: hij leeft. En je komt er niet zomaar vanaf.
Voorzien van diverse trollen, Govd en andere dwergen, tovenaars, Snikkel de rasondernemer en een belezen orang-oetan.

4) Pyramides (deel 7)

‘Ben jij dan de zoon van een god?’ fluisterde Artuur.
‘Dat hoort bij koning zijn, waar ik vandaan kom,’ zei Peppink gauw. ‘Mijn vader hoeft er niet veel voor te doen. De priesters doen het eigenlijke regeren. Hij zorgt alleen dat de rivier elk jaar overstroomt, snap je, en hij dekt de Grote Koe van de Hemelboog.’
‘De Grote —’
‘Mijn moeder,’ verduidelijkte Peppink. ‘Erg gênant allemaal, hoor.’
Zijn opleiding bij het Moordenaarsgilde maakt Peppink niet bepaald geschikt voor de taak die het lot hem toebedeelt. Hij erft de troon van het woestijnkoninkrijkje Dwejl-elbab veel eerder dan de bedoeling was. En dat is nog maar het begin van de ellende…
Hij moet ook nog met zijn tante trouwen, die volgens de traditie tevens zijn oom, zijn neef en zijn vader is.
Heilige krokodillen! Een optocht van mummies! Ontploffende pyramides!

Welke kiezen jullie?



Reacties op: Lees mee met de meeleesclub maart

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Terry Pratchett

Terry Pratchett

Terry Pratchett (Beaconsfield, 1948 - Broad Chalke, 2015) was met zijn onovertro...