Scifi/Fantasy en de challenge: Nederlandse en Vlaamse debuten

op 23 november 2018 door

Voor elke auteur is het eerste boek bijzonder, ook als er daarna nog tientallen volgen. Speciaal voor de November Nedermaand zetten we daarom het eerste boek van enkele bekende Nederlandse en Vlaamse auteurs én van een paar debutanten op een rijtje. In de Hebban Reading Challenge kun je er de categorie ‘Nederlands debuut’ of ‘Vlaams debuut’ mee afvinken.


Van deze auteurs heb je misschien al enkele boeken gelezen, maar ken je ook hun (genre)debuut? Met deze boeken begon het allemaal. Lees ze voor je Reading Challenge en ontdek of ze kunnen tippen aan hun latere werk.

 • SchaduwstrijdJaap Boekestein Sinds de tijd van Ware Magie in chaos eindigde, zijn de nakomelingen van de laatste aartsmagiërs verschoppelingen zonder land of eerbaar beroep. De jonge halfmagiër Margen de Magere gaat op zoek naar fortuin en een gemakkelijk leven.
 • Drägan Duma - Zij Die HoortPatty van Delft Jill blijkt door haar bloedlijn van vaders kant voorbestemd te zijn om in Drägan Duma opgeleid te worden tot Drägnnymare.
 • Bloedwetten: VonnisSophia Drenth Volksvertegenwoordiger Roan Storm wil de van bloed afhankelijke Ath’vacii uitroeien. Als ze hem een van hen maken moet hij vechten tegen de bloeddorst die door zijn aderen raast.
 • De val van Nieuw VersaillesPaul Harland Isabelle weet wat haar te doen staat nadat Dordolane, die als tiran over het rijk Thule heerst, alles wat haar lief is heeft vernietigd (beperkt leverbaar).
 • SlangenkuilPepper Kay Dit tweede deel van de Kit Guardner-serie was Kays debuut. Interstellair privédetective Kit Guardner onderzoekt de dood van een vrouw die is aangevallen door vraatzuchtige buitenaardse slangetjes.
 • NeptunusJohan Klein Haneveld In het jaar 2143 vertrekken negen enthousiaste astronauten naar Neptunus om deze mysterieuze blauwe planeet te onderzoeken. Tijdens de reis slaat het noodlot toe.
 • HellevangerJack Lance Na twee bundels met korte verhalen was dit Lance’ eerste boek. Als Rachel ’s nachts wakker wordt in een bos kan ze zich niets meer herinneren, maar ze moet wel iets ongewoons hebben meegemaakt.
 • Meestermagiër - Het eerste zwaard: Sperling W.J. Maryson Om het onnoembare kwaad dat de wereld Aiden bedreigt te keren, begint een reisgezelschap van negen gezellen onder aanvoering van de jonge Jyll aan een speurtocht naar de Vijf Aartszwaarden en het Boek van Kennis.
 • VuurproefBianca Mastenbroek Frederik Vaillant, de nieuwe Heer van Heezop, arresteert gewaardeerd dorpslid Anna van Asten op verdenking van hekserij. Samen met haar man strijdt Anna voor haar eer en de waarheid.
 • WortelboomThirza Meta Iedereen die bij de geboorte van Mashanger betrokken was, is veroordeeld tot een eeuwig leven. Ze maken deel uit van een eindeloze cirkel, beginnend bij zijn wederopstanding.
 • Leerling tovenaar vader & zoonThomas Olde Heuvelt Toen Travis Lauper een pact met de duivel sloot, beroofde die hem van iets wezenlijks. Hij probeert zijn zoon voor eenzelfde lot te behoeden en raakt verwikkeld in een strijd met de dood zelf. Eerder publiceerde Thomas Olde Heuvelt al De Onvoorziene (niet meer leverbaar), maar dit boek is zijn debuut bij een grote uitgeverij.
 • BronRik Raven Schrijver Rolf Dorinth lijkt het gemaakt te hebben. Wanneer de ‘bron van verhalen’ opdroogt, stort zijn fijne leven rondom hem in. Samen met zijn buurjongen begint hij aan een mystiek verhaal dat zichzelf lijkt te schrijven en dat steeds diepere sporen in het echte leven nalaat.
 • De schrijvenaar van ThyllPeter Schaap Een speciaal soort inkt is in staat de werkelijkheid te veranderen. Als de bron is uitgeput, gaat Zaranthe van Thyll op zoek naar een magisch schrijvenaarsboek terwijl het schrijvenaarsgilde hem en het boek probeert weg te schrijven. Eerder schreef Peter Schaap al enkele jeugdboeken. Zijn jeugdboekendebuut was Prinses Esmarijntje en de wensdiamant (nieuw niet meer leverbaar).
 • De Kettingen van AmarathJ. Sharpe Nadat iemand agente Cindy vertelt dat hij haar zusje in zijn macht heeft, raakt ze betrokken bij bizarre gebeurtenissen.
 • Profeet van de duivelAdrian Stone Marak ondergaat de Proef om na te gaan hoe groot zijn talent voor magie is.
 • Aan de oevers van de nacht Tais Teng Hans d'Ancy is een kind van de ellendige Onderstad. In zijn alternatieve wereld eindigde de Gouden Eeuw nooit en is praktische magie heel wat betrouwbaarder dan techniek. Hans’ avonturen brengen hem van Groot Amsterdam naar het hof van magisch Jenne en diep in het Azteekse rijk. Tais Teng publiceerde meer dan honderd boeken. Zijn eerste jeugdboek was De heerser van Mordan (niet meer leverbaar).
 • HydrhagaKim ten Tusscher In Hydrhaga worden dromen werkelijkheid. De jonge en rebelse Lumea probeert de beperkingen die haar thuisland haar oplegt te ontvluchten door in te gaan op een uitnodiging om deze legendarische stad te bezoeken.


Deze auteurs publiceerden afgelopen jaar (eind 2017 of ergens in 2018) hun eerste boek. Houd ze in de gaten, want daar zal het vast niet bij blijven.

 • Beet Marc Kerkhofs Een vreemd wezen hecht zich aan George en zet zijn hele wereld op zijn kop.
 • De GodendochterPeter M. Kuiper Helena, Suzan en dr. Wo gaan op zoek naar de ‘oude goden’.
 • Midland: De terugkeerMarguerita Le Roy Sammy’s nachtmerries zijn geen gewone dromen.
 • De komeet: Doktoren van de staat Johan Lubbers In een land waar de staat totale controle heeft over het gebruik van magie moeten vier mensen beslissen aan welke kant ze staan.
 • RaafCarine J.A. Maes Een verloren prins trekt naar het oosten om zijn lotsbestemming te vervullen.
 • SchaduwkoninginGarvin Pouw Drie nimfen proberen een zwaard in handen te krijgen.
 • Pangaea, verloren WereldTycho Scholten De vrede op supercontinent Pangae wordt verstoord als Egar een stad van zijn buurland binnenvalt.
 • WintercodePen Stewart Chloë Sol Ramsey staat op het punt om toe te treden tot de Orde van Wintermagiërs, die het machtsevenwicht tussen de mensen van het Paternaat en de oorspronkelijke rassen van Laersinweld bewaart, als ze het doelwit wordt van een klopjacht. Van Pen Stewart verschenen eerder al korte verhalen in diverse bundels. Wintercode is haar romandebuut.
 • Het groene kristalEsther Wagenaar Een groep wetenschappers stort neer op Terra 7, een planeet die minder vredig is dan gehoopt werd.

Al deze boeken zijn (als het goed is) nog verkrijgbaar. Je vindt ze op de website van de auteur of de uitgeverij en in diverse webwinkels (tweedehands op Boekwinkeltjes.nl) en soms ook als e-book op Smashwords, Kobo, iTunes en/of Amazon. Enkele boeken zijn ook gewoon te verkrijgen of te bestellen in de (tweedehands)boekhandel.

Deze lijst is natuurlijk bij lange na niet compleet. Mis je jouw eigen debuut of dat van je favoriete auteur? Noem het dan in een reactie onder dit artikel.


Welk Nederlands of Vlaams debuut las jij voor deze categorie?

Je kunt je ook al aanmelden voor de Hebban Reading Challenge 2019. Volgend jaar staan er 12 thema's centraal.Reacties op: Scifi/Fantasy en de challenge: Nederlandse en Vlaamse debuten

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jaap Boekestein

Jaap Boekestein

Jaap Boekestein schrijft fantasy, science fiction, horror, thriller, kinderboeken en alle andere genres die hem leuk lijken. Zijn eerste verhaal verscheen in 1989 en daarna volgden er nog een paar hon...

Patty van Delft

Patty van Delft

Patty van Delft is geboren en getogen in Den Haag. Na jarenlang voor de klas gestaan te hebben, is zij nu fulltime schrijfster. Sinds jonge leeftijd verslindt zij al boeken en schrijft korte verhalen ...

Sophia Drenth

Sophia Drenth

Sophia Drenth woont en werkt in Amsterdam. Haar boeken en verhalen vielen meerdere malen in de prijzen, waaronder de Bastaard Award, The Indie Award, EdgeZero en de Millenniumprijs. Luitingh-Sijthoff,...

Pepper Kay

Pepper Kay

Auteur van science fiction detectives, fantasy romans en thrillers. In 2010 kwam ik erachter dat ik het schrijven van verhalen leuk vond. Inmiddels heb ik acht boeken geschreven, waaronder de 5-delig...

Johan Klein Haneveld

Johan Klein Haneveld

Ik ben fanatiek lezer van jongs af aan, fan van SF en fantasy, en zelf ook schrijver. Van mij verschenen ondertussen elf boeken. Zo schreef ik bijvoorbeeld de fantasyserie 'De Krakenvorst', met de twe...

Jack Lance

Jack Lance

Jack Lance is het pseudoniem van de Nederlandse auteur en journalist Ron Puyn (Broekhuizenvorst, 1967). Hij schrijft voornamelijk thrillers en verhalen in het fantasygenre. Al op jonge ...

W.J. Maryson

W.J. Maryson

W.J. Maryson, pseudoniem van Wim Stolk (De Lier, 21 december 1950 – Kats, 10 maart 2011), was een Nederlandse fantasy-auteur. Hij werkte ruim twintig jaar als reclameschrijver voordat hij verder...

Bianca Mastenbroek

Bianca Mastenbroek

Bianca Mastenbroek (De Moer, 1975) is een Nederlandse auteur van kinderboeken, en van romans voor young adults en volwassenen. Ze studeerde Techniek & Maatschappij aan de Technische Universiteit t...

Thirza Meta

Thirza Meta

Thirza Meta (1974) is een Vlaamse auteur in het fantasygenre voor kinderen en young adults. In 2008 debuteerde ze met Wortelboom, het eerste deel van het groots opgezette fantasy-epos Zerí...

Rik Raven

Rik Raven

Rik Raven schrijft magisch realistische thrillers, blogs, gedichten, korte verhalen en artikelen voor een huis-aan-huisblaadje. Haar werk heeft een eigen herkenbare stijl die aan het denken zet. De th...

Peter Schaap

Peter Schaap

Peter Schaap werd in 1946 in Groningen geboren. Al op jonge leeftijd schreef en zong hij chansons onder de artiestennaam Peter Andreas. In 1974 begon hij onder zijn eigen naam een professionele m...

J. Sharpe

J. Sharpe

J.Sharpe is het pseudoniem van Joris van Leeuwen (1986) Hij is een Nederlandse fantasy en thriller auteur. Zijn boeken worden vergeleken met de werken van o.a Stephen King en Peter Straub. Verschene...

Adrian Stone

Adrian Stone

Adrian Stone is een schrijver van fantasyboeken, uitgegeven door Luitingh~Sijthoff, de toonaangevende uitgever op dit gebied in Nederland en Vlaanderen, met namen als Stephen King, Dan Brown, George M...

Tais Teng

Tais Teng

Tais Teng (14 april 1952) is behalve schrijver ook illustrator, decorschilder en beeldhouwer. Hij schrijft eigenlijk voor elke leeftijd, van het eerste spreukenboekje voor kleuterheksen tot gedegen h...

Kim ten Tusscher

Kim ten Tusscher

Schrijver van fantasy en lezer van alle genres om het spannend te houden.

Marc Kerkhofs

Marc Kerkhofs

53 jaar. Graag met taal bezig. Schrijven is ademen. Zonder stik ik dus ...

Peter M. Kuiper

Peter M. Kuiper

Peter M. Kuiper (1974) is een Nederlandse schrijver met liefde voor science fiction, avonturen en thrillers. Zijn debuut 'De Godendochter' is doorspekt met geschiedenis, complottheorieën, goden en al...

Marguerita Le Roy

Marguerita Le Roy

Als ik niet aan het werk ben of met een boek op de bank zit, ben ik doorgaans achter mijn computer te vinden. Van de dood gescheiden, een kort verhaal, verscheen in Fantastische Vertellingen. Mijn deb...

Carine J.a. Maes

Carine J.a. Maes

Ik ben Carine J.A. Maes, herborist, paardenliefhebber, programmeur en schrijfster, en ik houd van boeken. Van hun geur en van wat ze vertellen. Mijn eerste boek uit de reeks ‘Verhalen van de Lacune...

Garvin Pouw

Garvin Pouw

Garvin Pouw (1977) schrijft al sinds zijn 18e maar begint pas in 2017 met het uitbrengen van zijn boeken. Garvin ging als kind en als jongvolwassene graag op zijn fiets de natuur in, en haalde daar i...

Pen Stewart

Pen Stewart

Pen Stewart is schrijver en kunstenaar, afkomstig uit Gent.

Esther Wagenaar

Esther Wagenaar

Esther Wagenaar is geboren in Den Helder. Ze komt uit een creatieve familie en schreef in 1992 het manuscript van de Terra 7 trilogie. Pas 25 jaar later stuurde ze haar boek op naar uitgeverijen. Met ...