Terugblik Dag van het Fantastische boek 2017 deel 2

op 01 mei 2017 door

Het is alweer even geleden, de dag van het Fantastische boek.
Als leden van de Science Fiction en Fantasy club van 10 mochten we daarbij aanwezig zijn. In deel 1 de belevenissen van de clubleden die deelnamen aan het programma, in deel 2 een kijkje achter de schermen van clublid Kim die met de vrijwilligers ervoor zorgden dat alles soepel verliep.


Kijkje achter de schermen

De Dag van het Fantastische Boek wordt georganiseerd door de Stichting ter Bevordering van het Fantastisch Genre. Sinds februari loop ik hier stage. Als stagiair kreeg ik ook veel mee van de voorbereidingen voor de Dag van het Fantastische Boek. Het was vanzelfsprekend dat ik als vrijwilliger mee zou helpen tijdens de Dag. Daarnaast nam ik de vrijwilligerscoördinatie op me.
Van de Stichting kregen we als Club van 10 de kans om deel te nemen aan een panel. Saskia en Marc waren hier meteen enthousiast over. Ook Vanessa kon er gezellig bij zijn. Tijdens het panel maakte ze aantekeningen en deze heeft ze uitgewerkt tot het mooie verslag dat in het eerste deel van onze terugblik te lezen is. De quiz die er eigenlijk zou komen ging niet door, dus het was fijn dat Yvette graag een Fabulous Fantasyquiz wilde doen. Marjolein besloot ook mee te helpen als vrijwilliger, waardoor we met maar liefst zes leden aanwezig waren.

Ter voorbereiding op ons panel deed ik mee aan onze eigen minichallenge en las ik alle boeken die de shortlist van de Harland Awards Romanprijs gehaald hadden, inclusief de eerste twee delen uit de trilogie van Natalie Koch. Doordat ik op de Dag zelf samen met Saskia vanuit Nijmegen naar Amsterdam kon reizen en we het veel gezelliger vonden om over boeken te praten dan ze te lezen, kreeg ik helaas het laatste boek, En ik herinner me Titus Broederland, nét niet meer uit. Alleen de juryleden en de organisatoren van de Harland Awards Romanprijs wisten welk boek zou winnen, dus het was niet mogelijk iets hierover af te leiden uit opmerkingen van de organisatie. Dat maakte het natuurlijk wel des te spannender, ook tijdens het panel waarbij we probeerden te raden welk boek zou winnen.

De Dag van het Fantastische Boek vond plaats in het prachtige Compagnietheater. Tweeënhalve week voor de grote dag was ik hier al met organisator en bestuurslid Heidi van der Vloet om nog wat laatste dingen door te spreken. Interessant om zo wat meer inzicht te krijgen in wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een dergelijk evenement. Ik maakte de indeling voor de vrijwilligers en mocht ervoor zorgen dat er een waardebon kwam voor hen als dank voor hun hulp.

Op de Dag zelf ontmoette ik Saskia op het station in Nijmegen. We reisden samen naar Amsterdam. Toen we uit de metro stapen kwamen we al één van de vrijwilligers tegen. Met z'n drieën liepen we langs de grachten naar het Compagnietheater. Het gebouw was al van ver te zien. Binnen heerste al een aangename drukte. Bestuursleden van de Stichting, medewerkers van het theater en vrijwilligers van de partners Imagine en SLAA (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam) die elk een eigen programma verzorgden liepen door elkaar op weg naar de verschillende zalen. We zochten (en vonden) onze naambadges en Heidi wees ons waar we onze spullen neer konden leggen. Ondertussen waren Marjolein, Vanessa, Yvette en Marc ook binnengekomen. We stelden ons aan elkaar voor, bekeken de gezellige bar waar we het panel zouden houden en kregen van Martijn een goedgevulde tas vol Hebbanpromotiemateriaal. Terwijl ik me bezig ging houden met de vrijwilligers zocht de rest van de Club een mooie tafel bij de ingang uit die vol werd gelegd met deze spullen en onze eigen geprinte artikels.

dd3fbe310d258a3b5998187414dbacff.png
Impressie Hebbanstand - © Foto's: Kees Stravels


Ik gaf de vrijwilligers een snelle rondleiding door het gebouw dat ik zelf ook nog niet helemaal gezien had en wees ze er nog even op dat het de bedoeling was dat ze vragen van bezoekers zouden beantwoorden en dat ze erop moesten letten hoe druk het was bij de verschillende onderdelen. Ook ontvingen ze het overzicht van waar iedereen ingepland stond. Marjolein stond natuurlijk gezellig bij de rest van de Club in de bar.

Vlak voordat het programma van start ging konden we nog even met onze geweldige moderator Norbert Frank Rieter afstemmen waar we het in het panel over zouden hebben. Van tevoren had ik daar al mailcontact met hem over gehad, dus we zaten al heel erg op een lijn en hadden hier niet veel tijd voor nodig. Dat was maar goed ook, want de tijd was omgevlogen en het was tijd om te beginnen.

73d8decafb026a202eda15affbd00885.png

Na afloop van het panel ging ik gauw alle zalen langs om te kijken of de vrijwilligers nog iets nodig hadden. Ik voorzag iedereen van consumptiebonnen en regelde water voor de sprekers en de vrijwilligers. Daarna was er even tijd om met een paar Clubleden buiten op de trap te lunchen. Nu we alle zes bij elkaar waren grepen we meteen de gelegenheid aan om een groepsfoto te (laten) maken. Fotograaf Kees Stravels werd opgetrommeld en hij maakte een mooie foto van ons voor het gebouw. 

.

Van links naar rechts boven: Marjolein, Marc, Yvette. Van links naar rechts onder: Vanessa, Saskia, Kim.
© Foto: Kees Stravels

Daarna hielp ik bij onze Hebbantafel waar organisator Heidi net haar favoriete jeugdboek op een post-it schreef (lees in het andere artikel welk boek dat is) en maakte nog een rondje langs alle vrijwilligers waardoor ik helaas het panel van mijn medestagiaire Mariska miste. Zij sprak met auteurs Tais Teng, Christien Boomsma en Bianca Mastenbroek over fantasy en sciencefiction in de jeugdliteratuur. Zowel de auteurs als de bezoekers vonden het een erg leuk gesprek. Yvette's Fabulous Fantasyquiz kon ik gelukkig wel grotendeels zien. Een klein groepje durfde de uitdaging aan te gaan om de zeker niet makkelijke vragen te beantwoorden. Het was een competitieve maar vooral ook heel gezellige groep. Zowel bij het stellen van de vragen als bij het nakijken van elkaars antwoorden werd er veel gelachen.

Tijdens de speech van keynotesprekers Marieke Nijkamp en Corinne Duyvis regelde ik samen met een aantal andere vrijwilligers onze eigen pizza. Het was zo druk in de grote zaal waar dit programmaonderdeel plaatsvond dat we daarna niet meer naar binnen konden om nog een deel te zien. We maakten het dus maar gezellig in de foyer. De pizzabezorger had een fantastische timing, want de pizza werd nog geen vijf minuten na afloop van de speech van Marieke en Corinne bezorgd. Voor het eerst sinds het begin van het programma was de groep vrijwilligers bijna compleet. Die kans werd natuurlijk aangegrepen om met elkaar over de Dag, andere fantasyelementen en natuurlijk boeken te praten. Presentatrice van de Awardshow Marieke Frankema schoof ook nog aan om een paar stukken pizza mee te eten.

Na het eten kregen alle vrijwilligers die er waren een tegoedbon waarmee ze een boek konden uitkiezen bij de boekverkoop. Hier werden de vijf shortlistboeken verkocht en de eerste twee delen van de trilogie van Natalie Koch, evenals 54 minuten van Marieke Nijkamp en Op de rand van het niets van Corinne Duyvis. Iedereen bleek het een leuk cadeau te vonden en er werden heel diverse boeken gekozen. Zelf had ik de shortlistboeken al, dus ik ging naar huis met Op de rand van het niets, overtuigd door het Hot or Not-oordeel van de helft van onze Club. Ik had ook al mijn boeken meegenomen om te laten signeren, maar helaas waren de meeste auteurs al verdwenen tegen de tijd dat ik klaar was met mijn vrijwilligerswerk. Ik wist nog wel een handtekening te bemachtigen van Hebban Award Romanprijswinnaar Auke Hulst (met het toepasselijke bijschrift 'Veel leesplezier!', want ik had het boek dus nog niet uit en ga het zeker nog enkele keren herlezen) en ik kon nog even gezellig praten met Lena Miller, die ontzettend aardig was en die míj bleek te kennen. De omgekeerde wereld.

Ondanks dat ik vrijwel niets van het programma heb gezien was het een ontzettend leuke dag. Met dank aan Hebban voor het promotiemateriaal, aan Frank Norbert Rieter voor het modereren van het panel, aan Kees Stravers voor het maken en mailen van onze groepsfoto, aan alle vrijwilligers voor het meehelpen bij het tot een succes maken van deze dag en uiteraard aan de Stichting ter bevordering van het Fantastisch Genre voor het organiseren van de volledige dag en de kans om zoveel mee te helpen. Daarnaast willen we alle genomineerden, winnaars en net-niet-winnaars natuurlijk van harte feliciteren. Volgend jaar zijn we er natuurlijk weer bij. Zien we jou dan ook/weer?

-Kim-

Was jij ook op de Dag van het Fantastische Boek? Welke programmaonderdelen heb jij bezocht en wat vond je ervan? En wat vond je van de uitreiking van de Ready to Readaward en de Harland Awards Verhalenprijs en Romanprijs? Had je verwacht dat deze boeken zouden winnen en vind je het terechte winnaars? Laat het ons weten! Misschien hebben we je zelfs wel gesproken. Natuurlijk praten we graag nog even na.Reacties op: Terugblik Dag van het Fantastische boek 2017 deel 2

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Auke Hulst

Auke Hulst

Auke Hulst (1975) brak in 2012 door met zijn autobiografische roman Kinderen va...

Kevin (K.R.) Valgaeren

Kevin (K.R.) Valgaeren

Kevin Valgaeren (°1979) groeide op in de Vlaamse provinciestad Turnhout, waar h...

Natalie Koch

Natalie Koch

Natalie Koch (1966) studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en we...

Frank Norbert Rieter

Frank Norbert Rieter

Ik ben schrijver. Van romans, theaterteksten, moordspellen, gedichten, songtekst...

Tais Teng

Tais Teng

Tais Teng (14 april 1952) is behalve schrijver ook illustrator, decorschilder en...

Gesponsorde boeken