My father the hero

op 17 juni 2017 door

Morgen is het tijd om de vaders in het zonnetje te zetten: Vaderdag. In fantasy boeken kan het echter lastig zijn om goede vaders en/of vaderfiguren te vinden. Meestal zijn ze afwezig of houden er een niet bepaald goede opvoeding op na. Toch zijn er wel degelijk sterke, bijzondere, liefhebbende en goede vaders te vinden. Na het artikel over de sterke moeders in het fantasy genre zullen we nu een lijstje met vaders opstellen. Hier is onze top 5 van fantasy vaders:

1. Meneer Wemel uit Harry Potter

Mevrouw Wemel werd al genoemd in het moederdag artikel, maar dan kan Meneer Wemel natuurlijk ook niet ontbreken in deze versie. Hij is de vader van maar liefst zeven kinderen en hoewel hij regelmatig hun namen door elkaar haalt (welke ouder doet dit nou niet?) is het duidelijk dat hij veel van hen houdt. Het gezin mag dan wel arm zijn, maar het schiet de kinderen niet tekort aan liefde van hun beide ouders. Zelfs als je niet directe familie bent wordt je met open armen ontvangen in Het Nest, zoals hun hoge, krakkemikkige huis ook wel liefkozend wordt genoemd. Als kostwinnaar verdient hij dus niet veel, maar hij werkt wel vol passie op zijn afdeling op het Ministerie van Toverkunst. Die afdeling, gedeeld met maar één ander persoon, is Misbruikpreventie van Dreuzelvoorwerpen. Dreuzels, niet-magische mensen, vindt Arthur Wemel heel fascinerend. Hij zou absoluut als voorbeeld moeten worden gezien voor velen door die open blik op mensen waar veel tovenaars op neerkijken. Sowieso mag wel gezegd worden dat Arthur Wemel de enige stabiele vaderfiguur in de hele boekenserie is, voor zover een man geobsedeerd met stekkers en badeendjes dat kan zijn!

Bekend om: zijn grote liefde voor alles wat met Dreuzels te maken heeft, zijn bijdrage aan het verslaan van Voldemort, het hebben van rood haar, zijn vele kinderen.

2. Gepetto uit Pinokkio

Waarschijnlijk kennen we allemaal wel de Disneyfilm Pinokkio. Als kind was het wellicht een best enge film met kinderen die in ezels werden veranderd en de grote walvis die Gepetto schip en al opslokte. Deze film is gebaseerd op een boek geschreven door de Italiaanse schrijver Carlo Collodi in 1883. Pinokkio is een houten pop gemaakt door Gepetto. Het was de grootste wens van laatstgenoemde om een zoontje te krijgen en een vriendelijke fee vervulde die wens en bracht leven in de pop. Wat volgt is een pad die de jongen, genaamd Pinokkio, af moet leggen om echt mens te kunnen worden. Een pratende sprinkhaan genaamd Japie helpt hem als ‘zijn geweten’, maar toch gaat Pinokkio de mist in op bepaalde momenten. Wanneer hij vermist raakt gaat Gepetto naar hem op zoek en heeft er alles voor over om zijn houten zoontje te redden. Het hele boek kan gezien worden als een soort filosofische mijmering over wat het betekent om mens te zijn en van kind naar volwassen te groeien. Gepetto’s grootste wens was om een zoontje te krijgen en op het einde wordt Pinokkio een echt jongetje van vlees en bloed. 

Bekend om: houtbewerkingsvaardigheden, grote liefde voor zijn zoontje, moed.

3. Elrond uit Lord of the Rings

Elven worden vaak geportretteerd als stijve, formele wezens wiens schoonheid niet van deze wereld is. Hun wijsheid en vechtkunsten zijn erg bewonderingswaardig, maar bijna nooit zie je de menselijke, emotionele kant van ze. Maar bij Elrond zie je hier wel een glimp van als het zijn dochter Arwen betreft. In Lord of the Rings maken de elven zich klaar om naar de Onsterfelijke Landen te vertrekken en Middel-Aarde voorgoed te verlaten. Alleen is er een probleem: Arwen kan en wil haar geliefde Aragorn, een sterfelijke mens, niet verlaten. Haar vader Elrond doet er alles aan om zijn dochter van gedachten te doen veranderen. De gedachte om haar achter te moeten laten is ondragelijk voor hem. Daarbij komt nog dat, sinds zowel Elrond als Arwen deels elf en deels mens zijn, ervoor kunnen kiezen om sterfelijk of onsterfelijk te zijn. En om met Aragorn te kunnen zijn zal Arwen ervoor kiezen om sterfelijk te worden. Uiteindelijk wint Elronds liefde voor zijn dochter het over zijn eigen geluk, en maakt hij de moeilijke beslissing om zijn dochter voorgoed achter te laten, maar wel in de wetenschap dat ze gelukkig zal zijn.

Bekend om: zijn bijzondere komaf van zowel elven als mensen, geweldige vechtkunsten, het leiden van bijeenkomsten, bondgenootschappen creëren.

4. Eddard Stark uit Game of Thrones

Eddard, ook wel beter bekend als Ned, heeft zes kinderen in dit eerste deel van de Een Lied van IJs en Vuur serie. Ned Stark is een man die eer boven alles stelt en is een goede en rechtvaardige vader voor zijn kinderen. Hij laat bijvoorbeeld zijn jongste dochter, Arya, deelnemen aan zwaardlessen zodat zij zichzelf kan beschermen. Ned weet namelijk dat er een oorlog dreigt aan te komen en doet er alles aan om dit te voorkomen zodat zijn kinderen veilig kunnen blijven. Al met al is Ned Stark een van de weinige vaders in deze serie die goed is voor zijn kinderen. Andere vaders zoals Tywin Lannister en Walder Frey kijken neer op één of meerdere van hun kinderen, maar Ned houdt van elk van zijn kinderen in dezelfde mate. Ook van Jon Snow, die een bastaard van hem is en door Neds vrouw Catelyn wordt gehaat. 

Bekend om: zijn eer en rechtvaardigheid, zwaardkunsten, zachtmoedigheid, zijn talent om het hoofd heel koel te houden.

5. Halt uit De Grijze Jager

Op het eerste gezicht een vreemde eend in de bijt, want Halt is geen vader. Hij is zelfs geen vaderfiguur, althans zo lijkt het.
Hij houdt niet van vragen, glimlacht bijna nooit en is vaak nukkig. Hij woont, wanneer hij niet op reis is en in de openlucht slaapt, in een afgelegen Spartaanse hut. Niet het ideale rolmodel van een vader.
Maar onder die ruwe bolster zit een zachte blanke pit verstopt. Een man die de jonge jongen Will tegen alle verwachtingen in aanneemt als leerling, wanneer deze bij de uitverkiezingsdag (waar de meesters hun leerlingen kiezen) buiten de boot dreigt te vallen.
Een man die met orde, regelmaat en saaie klusjes de jongen opleidt tot een van de beste grijze jagers die Araluen ooit heeft gekend. Een man die door het vuur gaat voor zijn naasten en zijn werk boven zijn persoonlijke leven stelt.

Bekend om: het beledigen van zijn Koning om zo verbannen te worden, waardoor hij in staat is om zijn ontvoerde pupil te gaan redden en zijn grote liefde voor koffie.

Dit was onze top 5. Welke vaders hebben wij gemist? Zeg het in de comments!Reacties op: My father the hero

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...

J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien werd op 3 januari 1892 in Zuid-Afrika geboren als zoon...

George R.R. Martin

George R.R. Martin

George R.R. Martin (Bayonne, New Jersey, 1948) is een Amerikaanse bestselle...

John Flanagan

John Flanagan

John Flanagan is een Australische schrijver. Hij is met name bekend om het schri...

Gesponsorde boeken