Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kerstspecial: lezen maakt hongerig

op 19 december 2016 door

Eerder lazen jullie al over typisch Georische hapjes, drankjes en lekkernijen. Met de feestdagen in aantocht maakten we een speciale kersteditie om van te smullen. We geven je recepten en informatie om je eigen Achtste Leven-kerstmenu op tafel te kunnen zetten!

Georgische kersttradities zijn bijvoorbeeld de tsjitsjilaki, de Georgische kerstboom, en tsjoertsjchela, een zoete snack van ingedikt druivensap en noten.

337f8959c384b6e9d5e783e9bdbecd8c.jpgIn het boek wordt niet veel gesproken over kerst. Alleen wanneer Kitty in Londen is, wordt het feest genoemd.  "In Georgië werd Kerst allang niet meer gevierd", zegt Kitty tegen Amy.

 

d7113a8a11053723553c3624d51d19f9.jpg

90adb8b7fefe7e71c3df8f9fb4eaead6.jpg

Voorafje:  Gevulde avocado met granaatappel (vegetarisch)

INGREDIENTEN 2 personen

1 avocado, 1 granaatappel, zout, peper.

Bereidingswijze:

Halveer de avocado en haal het vruchtvlees eruit. De schil heel laten en bewaren. Pureer het vruchtvlees en breng het op smaak met zout en peper. Granaatappel door midden snijden en de pitjes eruit halen. De helft van de pitjes toevoegen aan de puree. Puree weer terugdoen in de avocado schil en garneren met de overgebleven granaatappelpitjes. Direct serveren.

(Recept www.vegatopia.com)

5ae39482bff7ac956b0e002aac8f7af9.jpg

Hoofdgerecht - Gevulde aubergines op z'n Georgisch  (vegetarisch)


Deze aubergines zien er misschien een beetje saai uit, maar een schepje adzjika doet wonderen. Het is bovendien een heel simpel gerecht: je bereidt het voor, en je hoeft daarna het vuur alleen nog maar aan te doen en ze drie kwartier met rust te laten.
Waarschijnlijk heb je twee pannen nodig: een flinke hapjespan en een wat kleinere. Zorg dat je bij allebei een deksel hebt. En, de belangrijkste truc: puzzel eerst de halve aubergines in de pan en vul ze pas als je ze er allemaal passend inhebt.
1e938e82996ec2596684f38046b9503d.jpg

3 slanke aubergines
1 (rode) ui
1 paprika
5 tomaten
2 el adsjika * (zelf maken , zie recept,  kant en klaar kopen of vervangen door sambal, pas op 2 el lijkt me te royaal!)
3/4 tl zout
3 el olijfolie

Voorbereiden:

  • Snijd de aubergines overdwars in tweeën en hol ze voorzichtig uit met een lepel. Hou de buitenkant heel. De binnenkant gebruiken we niet.
  • Snipper de ui, haal de zaadjes uit de paprika en snijd hem in stukjes.
  • Ontvel de tomaten, haal de zaadjes eruit en snijd ze in blokjes.
  • Meng de ui, paprika, tomaten, adzjika, zout en olie.
  • Puzzel de halve aubergines in een of twee koeken- of hapjespannen, met de bolle kant naar beneden. Probeer het zo te regelen dat ze gezellig dicht tegen elkaar aanliggen en niet omvallen.
  • Verdeel de vulling over de aubergines.
  • Giet een klein scheutje water in elke pan, tussen de aubergines. Besprenkel de aubergines met een beetje olie.
  • Doe de deksels op de pan(nen).


Bereiden

  • Steek het vuur onder de pan(nen) aan.
  • Laat de aubergines zachtjes in 45 minuten garen.

*Om een echte adzjika te maken neem je 250 g (Spaanse) rode pepers, 125 g gepelde knoflook, 125 g verse koriander, 10 g verse dille, 10  gr verse marjolein, ¼ glas grof zout. Snij de pepers overlangs in kwarten, ontpit ze en week ze 45-60 min in een schaal met warm water. Maal het geheel in een vleesmolen (of iets dergelijks) tot een gladde homogene massa. Daarna het zout toevoegen. Bewaren in de koelkast in een luchtdichte pot.

(recept www.vegatopia.com)

5bfd6cec85691c26f376ffd8df52f8d5.gif

Hoofdgerecht-  Satsivi, Georgische kip met walnotensaus

Zet een in 8 delen gesneden kip (met kalkoen kan het ook) onder water, voeg 1 theelepel zout toe en kook de kip in een half uur zachtjes gaar. Week enkele draadjes saffraan in 1 eetlepel wittewijnazijn. Fruit 2 fijngesneden uien in 2 eetlepels ganzenvet (of olijfolie) tot de ui zacht is. Voeg 2 fijngesneden knoflooktenen, een snuf kruidnagelpoeder, 2 theelepels korianderpoeder, een halve theelepel cayennepeper en een halve theelepel kaneelpoeder toe en fruit een paar minuten mee. Voeg 250 g fijngemalen walnoten, de saffraanazijn, een halve theelepel gemalen fenegriek en zoveel van de kippenbouillon toe als nodig is om een tamelijk dikke, romige saus te maken (waarschijnlijk heeft u 250 – 300 ml bouillon nodig). Laat de saus nog 5 minuten koken. Proef en maak hem op smaak met zout en geconcentreerde granaatappelsiroop (te koop bij mediterrane winkels) of azijn. Vis de kipdelen uit de resterende bouillon en laat ze onder de grill een knapperig korstje krijgen. Schenk de walnotensaus erover en serveer de satsivi warm of op kamertemperatuur.

(recept NRC handelsblad)

475f59316cbc3b7994246f596351cefc.jpgc190db3b4dd36c87be56845005dcca4b.jpg      

Bijgerecht (vegetarisch)

Dit gerecht is door één van de weefsters uitgeprobeerd, het is een pittig, erg smakelijk en gezond bijgerechtje. Op de foto staat de helft van de hoeveelheid die in het recept aangegeven wordt. Voor de presentatie zou je ook een bolletje kunnen maken met ijsboltang.502d2b8e5a993b2579d2cb7218bdf3ce.jpg

Bietenpuree met walnoten (Alweer walnoten? Ja, deze worden veel gebruikt in de keuken van Georgië)
Je kunt deze superlekkere, prachtige donkerroze puree ruim van tevoren maken.
Let op, je begint met het roosteren van de bietjes. Dat kost even wat tijd, maar je hoeft er niet bij te blijven. Heb je geen tijd? Koop dan gare bietjes, of kook je bietjes gaar. Het is iets minder lekker, maar nog steeds goed!

500 gr kleine bietjes
50 gr walnoten
3 tenen knoflook
15 gr dille
iets minder peterselie
1/2 tl zout
1 tl azijn

Voorbereiden

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Rooster de bietjes in anderhalf uur gaar (misschien hebben ze langer nodig: prik ze in om te voelen of ze echt gaar zijn). Laat ze afkoelen.
  • Pel de knoflooktenen, leg ze in een kopje, giet er kokend water op en laat ze vijf minuten staan. Giet daarna het water weg en maal de knoflook met de walnoten, kruiden en het zout tot een saus.
  • Pel de afgekoelde bietjes (dat gaat nu heel makkelijk). Rasp ze fijn met een keukenmachine, of hak ze tot puree.
  • Meng de bietenpuree met de walnotensaus en de azijn. Laat de puree een paar uur (of een dag of twee) in de koelkast staan om de smaken goed in te laten trekken.


Bereiden

  • Haal de puree twee uur voor je hem wil serveren uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen. Serveer in een mooie schaal, versierd met stukjes walnoot en dille

(recept www.vegatopia.com)

Taart - Walnotentaart

Bij een feest hoort taart, al hoewel deze taart altijd kan en zeker bij het lezen van een boek als Het achtste leven. Vandaar dat we ook dit recept van, hoe kan het ook anders, walnotentaart met jullie delen. Een van onze weefsters heeft het recept voor jullie uitgeprobeerd. Tip: neem een klein stukje, hij vult heel goed!

Voor deze taart heb je nodig:

1e709fc411077d5f62a05ed54c08a686.jpg

Cake:
- 400 g walnoten
- 1  ei
- 200 g suiker
- 1 el honing
- 1 el melk
- 150 g bloem
- 0.5 tl bakpoeder
- 1 mespuntje zout
Walnotencrème:
- 1  vanillestokje
- 200 g boter
- 200 g poedersuiker
- 200 g crème fraîche
Overig:
staafmixer
bakpapier
poedersuiker om te bestuiven

Voor de cake:

bb126460453f91b19fff27b04722fa3f.jpg

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Verdeel de walnoten over de bakplat en rooster ze ongeveer 12 minuten in de oven. Laat ze afkoelen en maal de walnoten tot poeder in het bakje van de staafmixer. Houd de helft van de gemalen walnoten achter voor de walnotencrème. Meng het ei, suiker, honing en melk door elkaar. Voeg bloem, bakpoeder en zout toe, kneed goed door en meng de helft van de gemalen walnoten erdoor. Vorm het deeg tot een bal en verdeel in 3 delen. Rol de delen uit tot een vierkante plak en bak de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven in circa 10 minuten goudbruin en gaar. Als ze zijn afgekoeld snij je de delen vierkanten van zo'n 21x21 centimeter. Bewaar de afgesneden stukken.

Voor de walnotencrème:

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Klop de boter met de poedersuiker en het vanillemerg luchtig. Voeg de crème fraîche toe en daarna de rest van de gemalen walnoten. Meng het geheel goed.

Vervolgens ga je de taart opbouwen. Je begint met een koek. Hierop smeer je een deel van de crème en leg je er een tweede koek bovenop. Weer een laag crème en de laatste plak koek, die je ook weer insmeert met de crème. Tot slot smeer je de laatste crème aan de zijkanten. Met de staafmixer maal je de overgebleven koekresten tot kruimels. De kruimels strooi je over de bovenkant en zijkanten van van de taart. Laat de taart nog even opstijven in de koelkast. Vlak voor het serveren kun je er nog wat poedersuiker over heen strooien.

Mmmm, boek en taart en Turkse koffie gaan goed samen :-)

Recept: 24kitchen

a979ed8071a878ed304971d61f1bb1c9.jpg

 

In Georgië wordt veel Turkse koffie gedronken.

4ca8ce5a3331dce3d90b68c02901e706.jpg

1) Giet koud water in de koffiepot (in het Turks heet dit cezve, spreek uit als djeezwe). U moet een kopje koud water voor elk kopje aanhouden.

2) Doe een theelepel per kopje van de Turkse koffie in het water terwijl het water nog koud is en roer. De hoeveelheid koffie kan worden gevarieerd naar smaak. Als u suiker wilt toevoegen, is dit het moment om er ook suiker aan toe te voegen.

3) Verwarm de pot zo langzaam als je kunt. Hoe langzamer je de koffie verhit, hoe beter het is. Zorg ervoor dat u tijdens dit proces wel blijft kijken om te voorkomen dat tijdens het koken de koffie overloopt.

4) Wanneer het water kookt, giet wat koffie (niet alle) in de kopjes, we vullen ieder kopje ongeveer een kwart tot een derde. Dit zal ervoor zorgen dat iedereen een eerlijk deel van de schuim op de top van zijn kopje krijgt. En de schuim is belangrijk want zonder verliest de koffie veel van haar smaak.

5) Weer verder verwarmen tot koffie kookt (dit gaat snel, want hij kookte in stap 4 ook al). Vervolgens verdeel de rest van de koffie tussen de cups.

Het is gebruikelijk om bij de Turkse koffie ook een klein glas water samen met turks fruit te serveren. Wacht nu een paar minuten met het drinken van uw heerlijke Turkse koffie. Drink smakelijk!

(recept: turksenederlander.nl)

91480642591df7b24a7d05b25c0a67aa.jpg

Wijn

Georgië kent zeer oude tradities die men door de eeuwen heen heeft weten te behouden. Hun taal en schrift, muziek, keuken en wijnbouw zijn uniek te noemen. Een gast is voor een Georgiër een geschenk van God en een reden voor een feestmaal. Het consumeren van wijn bij zo'n maaltijd is een ceremoniële aangelegenheid en wordt aangestuurd door de 'tamada' of toastmeester. Deze gastheer heft als eerste het glas en bij elke toast die hij voor een disgenoot uitbrengt, worden voorouders, disgenoten, vrienden en belangrijke gebeurtenissen in het zonnetje gezet. Men eindigt met "gaumardjos" te zeggen, "de zege is aan u!"
Georgië is een land om van te houden, het volk heeft een eigen identiteit en een sterk gevoel van eigenwaarde. Deze mensen weten wat kwaliteit is. ( www.georgian-wines.nl hier is nog veel meer interessants te vinden op wijngebied!)

b0cf098323faa885f68766b047bb46a2.jpg

Wanneer Kitty in Tbilisi arriveert voor haar concerten, neemt Giorgi haar als eerste mee naar Krtsanisi waar ze genieten van een overvloedig Georgisch buffet met veel Saperavi.


Druivenras: SAPERAVI
De saperavi druif geeft krachtige mondvullende rode wijnen, die vaak lang kunnen liggen. Veel van alles: veel kleur, veel zuren, veel tannine, veel donker fruit. Zowel de schil als het vruchtvlees is rood van kleur en dat komt zelden voor. Droge wijnen van de saperavi hebben een stevig en kruidig karakter met tonen van leer, laurier en veel rijp bijna gestoofd zoetig rood fruit.
De Saperavi druif komt oorspronkelijk uit Kachetië in het oosten van Georgië. Het is de belangrijkste druif van dit land. Hij is in de vorige eeuw verspreid over andere voormalige Sovjetrepublieken zoals Moldavië.
In Georgië worden verschillende types wijnen van de Saperavi gemaakt. Voor droge, kort gerijpte rode wijnen wordt doorgaans simpelweg ‘Saperavi’ op het etiket vermeld. ‘Mukuzani’ is een wijn van de Saperavi die langer (drie jaar) heeft gerijpt, vaak op eikenhout. ‘Kindzmarauli’ is een halfzoete rode wijn van de Saperavi druif (een beetje port-achtig). (met dank aan Hetty die deze research gedaan heeft)

Kakheti, Georgië

Georgië wordt algemeen erkend als het land waar de mens voor het eerst de wijnstokken heeft leren te temmen. De wijntechnologie is sindsdien weinig veranderd. Druiven worden nog steeds met de hand geoogst en met de voeten geperst. Het verhaal van de wijn is hier dan ook echt authentiek. Kakheti is de belangrijkste wijnregio. De kleine stad Sighnaghi is de culturele hoofdstad van Kakheti en vormt de toegangspoort tot elk bezoek. (bron: tripnieuws.nl)



Reacties op: Kerstspecial: lezen maakt hongerig

Meer informatie

Gerelateerd