Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lezen maakt hongerig

op 18 november 2016 door

Eerder werd ons al duidelijk dat wijn een belangrijke rol speelt in Georgië. De goede ligging van het land zorgt er voor dat er maar liefst 800 verschillende soorten druiven kunnen groeien! In Het achtste leven krijgt chocola overduidelijk de hoofdrol. Maar voor diegenen die goed op hebben gelet, wordt er in deel 4 Kostja ook aandacht besteed aan andere lekkernijen en gerechten uit Georgië en Rusland. Omdat lezen hongerig maakt, hebben we de typische gerechten uit Georgië voor je opgelepeld.

"Alania bereidde alles bijzonder zorgvuldig voor: hij sneed het brood in stukken, deed de pittige adzjika in kleine schaaltjes - Joost mocht weten waar hij die vandaan had -, sneed de gerookte kaas in dunne plakjes, roerde de komkommersla in de schaal geduldig om, verdeelde ingelegde knoflook over de borden en ontkurkte een fles Saperavi." 

"De vriendschap die op die avond ontstond, Brilka, vormt in ons wandkleed misschien wel het interessantste en onwaarschijnlijkste patroon." blz 5. 

Na een kleine zoektocht wordt duidelijk dat de Russische en Turkse keuken veel invloed hebben op die van Georgië. Het kent veel tradities uit het Midden-Oosten, maar ook vanuit de omringende Aziatische landen.

2ee1dbc9f885c094fad242378081fc87.jpg

Bij het diner waar de vriendschap tussen Kostja en Alania ontstaat, wordt er kaas aangesneden. Georgië kent veel verschillende soorten kazen; Sulgini (zure kaas, vergelijkbaar aan feta), Imeruli en Guda. Kaas wordt in veel gerechten verwerkt. Zo ook in een van de meest bekende Georgische gerechten khachapuri, warm geserveerd brood met gesmolten Georgische kaas of de adjarian khachapuri, een brood in de vorm van een schuit gevuld met kaas, daarop boter en een gebakken ei (zie afbeelding hier boven).

Een ander bekend Georgisch gerecht is Khinkali (een dumpling gevuld met vlees en soep) en Kupati (Georgische worst).

5d2189a8d22ef4052ec66419f42abc29.jpg

Bij de maaltijden worden ook veel salades geserveerd. Pkhali is een gekruide salade van groente zoals bijvoorbeeld aubergine, kool en spinazie, die wordt gemengd met een kruidenmengsel van noten, azijn, knoflook, koriander, rode peper, peterselie en zout. Alles wordt vervolgens gebakken of gekookt. Iobia is een salade van walnoten en bonen.

De adzjika die Alania serveert, wordt als smaakmaker van gerechten gebruikt. Het wordt gemaakt van verschillende kruiden, en ook weer noten, en zit tussen salsa en sambal in. 

18ee78c1f38f40708ca90699acd379c8.jpg

Churchxela, Churchkela of Tsjoertsjechela is een soort snoep van noten die vervolgens gedrenkt worden in druivensap. Het heeft de vorm van een worst (zie foto). Ander lekkers is Gozinaki: gekarameliseerde noten (vaak walnoten), gebakken in honing, een lekkernij die alleen met Kerst en Oud en Nieuw wordt geserveerd.

Een andere en zeer bekende lekkernij is Baklava! Die ook even in het boek wordt genoemd
In Bakoe geniet Goelo van "sterke thee en de in honing gedoopte baklava." blz 8.

"Het is een bordeaux. Hij is heel oud. en heel goed. Heel goed. Wijn is iets bijzonders, dat moet jij toch weten, Georgiër. Ik heb de fles lang genoeg bewaard. Ik wilde op een bijzondere gelegenheid wachten. Maar nu drinken we hem op." (Kostja en Ida) blz. 26.

We wisten al dat Georgië een wijnland is. Een ander typisch Georgisch drankje is Tsjatsja, een soort wodka, ook wel druivenwodka genoemd. Traditioneel vanuit huis gestookt van vruchtenpulp dat over is gebleven na het persen van druiven.  

Proost!



Reacties op: Lezen maakt hongerig

Meer informatie