Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesbeleving 2023: boek 11 t/m 20

op 31 januari 2023 door

Lekker op dreef alweer 10 boeken gelezen. Afgelopen donderdag naar de Voorjaars inkoopbeurs geweest. Er komen weer erg mooie en prachtige boeken uit. Natuurlijk met een stapel leesexemplaren weer naar huis. Ook hebben we veel boekenleggers en posters meegenomen om de boeken te kunnen presenteren. 

Zondag ben ik in Amsterdam geweest. Ik was uitgenodigd om met Hetty Kleinloog en genodigden door Amsterdam te lopen en wat locaties te bezoeken die in de boeken van de zusjes Kauffmann voorkomen. We hadden afgesproken in café De Blaffende hond. Daarna gingen we wandelen en vertelde Hetty op verschillende plekken iets over de locatie. Ook las ze een stukje voor uit het boek en mochten wij raden uit welk boek het kwam. We sloten af met een lunch bij de Argentijn die ook in het laatste boek voorkomt. Erg leuk om zo een nog beter beeld te kunnen vormen. Natuurlijk heb ik mijn boeken persoonlijk laten signeren. Ook zijn alle boeken in de winkel van een handtekening voorzien. Ik had van te voren gekeken hoe ver ik lopen moest. Volgens Google maps 7 minuten, ik dacht dan laat ik ze mooi in de doos. Ter plekke moest ik 25 minuten lopen, en dat met een doos met 15 boeken was een aardige exercise haha. En ze moesten ook weer mee terug. We zijn nog met een paar mensen naar Lowietje geweest, het café van Baantjer. Je begrijpt dat ik een leuke dag heb gehad en de spierpijn herinnert me er telkens aan. Ik heb Moederweelde het derde deel van de Zusjes Kauffmann nog niet uit, daarover de volgende keer meer. 

Omdat ik naar Amsterdam moest heb ik veel kunnen luisteren. En daardoor twee boeken uitgeluisterd. Hieronder de 10 boeken die ik gelezen heb:

11 Op de spoedeisendehulp - Heleen Lameijer ***

Mocht ik ooit op de Spoedeisendehulp belanden dan hoop ik bij Heleen terecht te komen. Maar iemand met dezelfde instelling mag ook. Geen heftig boek, maar wel realistisch. Met gedeelten waarom je kan lachen maar ook trieste omstandigheden. Een klein inkijkje op de spoedeisende hulp. Ik heb dit boek geluisterd. 

12 De beesten - Gijs Wilbrink ****

De beesten is het debuut van Gijs Wilbrink en speelt zich af in de Achterhoek. Het is een rauwe roman. "Het is zoals het is". Het verhaal zit zeer goed in elkaar. In het begin was het even wennen want sommige zinnen waren erg lang. Het zijn wel goed begrijpende zinnen, dat maakt het dan weer prettig te lezen. Toen ik in het verhaal zat was het echt een mooi verhaal. 

13 Het kan ook nooit normaal - Lieke Hester ****

Lieke is politieagent en deelt verhalen wat ze op straat of met collega's heeft meegemaakt. Ik heb het geluisterd en dat is goed te doen, jammer van het vele gescheld en getier. Ik begrijp dat dit haar maakt, maar iets minder mocht van mij wel. Het werd ingesproken door Carlina Mout en zij sprak af en toe plat Amsterdams en dat maakte het erg leuk. 

14 Gebroken stemmen - Lotte Leenaerts *****

En daar is ie dan: het eerste boek van dit jaar met VIJF sterren. Het is zo cliché maar vanaf de eerste pagina had dit boek mij al in de greep. Het gebeurd niet vaak dat laat naar bed ga omdat ik lees. Maar dit boek heeft daar voor gezorgd. Het zit echt supergoed in elkaar Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, ook vanuit de dader. Je weet dus gelijk wie het is, maar dat maakt het in dit geval extra spannend, ik ga er niet meer over vertellen. Wil je een goede thriller lezer, lees deze!

15 Perronpapegaaien & Krekel-criminelen - Auke-Florian Hiemstra ****

Een leuk boek voor kinderen (en ouders) om de natuur in de stad te laten zien. Je hebt al natuur als je je deur uitstapt. Een boom, een stoepplantje. Maar ook de diertjes onder de tegels. De grachten zitten vol vis. En natuurlijk is er ook veel rotzooi in de stad. De dieren ruimen of gebruiken onze rotzooi. Maar je kan er zelf ook wat aan doen, je krijgt daar leuke tips over. Hij heeft een prettige schrijfwijze, soms humoristisch met woordgrapjes. Dit zorgt ervoor dat het niet een "leerboek" wordt maar dat het prettig leesbaar blijft.

16 Witkind - Merel Disselkoen ***

Dit verhaal speelt zich in Botswana af. De natuur en omgeving wordt erg goed beschreven. Echter leer je de personages niet echt kennen, het blijft een beetje afstandelijk. Er worden naar mijn idee, rare beslissingen genomen, waardoor het voor mij niet geloofwaardig overkomt. Dit kan komen omdat Merel erg heeft moeten schrappen en van 1 boek er nu 3 gemaakt worden. Het leest wel prettig. Je weet dat het kindje vermist gaat worden, maar vraagt je telkens af wanneer dan. Deze actie komt over de helft van het boek.  

17 Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper -Jaap Scholten ***

Dit boek heb ik geluisterd het werd voorgelezen door Wilbert Gieskens, die dit erg goed deed. Af en toe was het heftig en indrukwekkend. Jaap beschrijft hoe hij Oekraine geholpen heeft in de eerste honderd dagen van de oorlog. Hij woont in Hongarije en hij beschrijft hoe hij mensen heeft helpen vluchten, maar ook hoe hij goederen daarnaar toe heeft gebracht. 

18 Sander en de brug - Sander Schimmelpenninck ***

Interessante uiteenzetting over de vraag Wat kunnen we doen aan de ongelijkheid in Nederland. Hij legt het in vijf stappen uit in dit boekje. Hij heeft het zelf ingesproken. 

19 Winter - Karl Ove Knausgard ***

Dit is het tweede deel van de vier seizoenenreeks. Hij schrijft over alle dingen van alle dag en richt zich hierbij op zijn ongeboren dochter, die later in het boek geboren is. Het gaat over de meest uiteenlopende dingen, zoals wattenstaafjes maar ook over de natuur. Weet niet zo goed wat ik met dit boek moet. Er zitten leuke verhaaltjes bij, maar wat hij er precies mee wil is mij onduidelijk, terwijl ik dan weer denk misschien is dat ook de bedoeling. 

20 Maximiliaan Modderman geeft een feestje - Joukje Akveld ***

Prentenboek van het jaar 2023. Sinds ik gewezen ben op een tekening met de pagina waarop vies feestje staat, kijk ik met hele andere ogen naar het boek. De tekeningen zijn gemaakt door Jan Jutte.

6d5f0c4c1937fa19319d982e7a75ee3b.jpg

Vandaag te horen gekregen dat ik mee mag jureren voor de Hebban Thrillerprijs. Joepie, ik ben erg benieuwd welke boeken er op de longlist komen te staan. Deze wordt morgen bekend gemaakt. En dan is het natuurlijk nog even spannend welke boeken ik mag lezen, maar daar vertel ik voorlopig nog niets over. 

Doe jij ook mee met de jurering van de Hebban Thrillerprijs?



Reacties op: Leesbeleving 2023: boek 11 t/m 20

Gerelateerd