Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Hebban Boek-per-week Challenge Junior - Lees een moederboek

op 09 mei 2021 door

Elke maand delen wij onze tips voor de Hebban Reading Challenge met jullie. Vandaag is het moederdag dus lijsten we allerlei boeken op waarmee je ‘Lees een moederboek’ kan afvinken.

door Joke –

Lees een moederboek

Je kan uit nostalgie een boek lezen dat je moeder vroeger las. Of je leest een boek voor aan je eigen kinderen, dat is dan een ‘door moeder voorgelezen boek’. Dat telt ook vinden wij. Er zijn boeken met moeder of mama in de titel en heel veel boeken over moeders: lieve moeders, twee moeders, plusmoeders en soms helaas ook over zieke of afwezige moeders.

Luister nooit naar je moeder is een vrolijk boek vol wijze raad van wijze vrouwen uit het verleden of van nu, van hier of van ver weg, … en van de mama van de schrijfster want mama’s zeggen soms best wel wijze dingen.

Loslaten… een moeilijke opdracht die gepaard gaat met veel emoties. Niet te verwonderen dat erover geschreven wordt. Lees het wondermooie Draden en bekijk dit bijhorende filmpje. Ook het prentenboek Kleine kangoeroe gaat over loslaten. Net als Heksenfee, een kunstwerkje dankzij de prachtige illustraties van Carll Cneut. De wind en wij is een poëtisch boek dat al meerdere internationale prijzen won en dus zeker niet in dit lijstje mag ontbreken.

Er bestaan vanzelfsprekend heel veel prentenboeken over moeders. Onze Annemieke las vorig jaar nog het schattige Mijn mama van Annemarie van Haeringen. Nog een mini-greep uit het aanbod prentenboeken: Voor mama!, Iets moois voor mama, Mama Medusa, Paultje, de liefste mama, Daarom vind ik jou zo lief, mama, Mama, ...

De mama’s van Sterre is een grappig prentenboek voor kleuters waarin Sterre in de klas vertelt over de beroepen van haar mama’s. En ook in Het huis met de gele deur wonen twee mama’s met wel zeven kinderen. Sep heeft twee moeders en vraagt zich af voor wie hij een knutsel voor vaderdag moet maken in Een cavia en twee moeders.

Soms hebben kinderen maar één ouder. Zoals Rosa en Gem. Zij gaan in Gezocht: moeder op zoek naar een wel heel bijzonder cadeau voor hun vader.

In Moeder nummer nul gaat de geadopteerde Fejzo op zoek naar zijn biologische moeder. En in Mijn moeder is een gorilla (en wat dan nog) wordt wees Jonna geadopteerd door een echte gorilla. Als dat maar goed komt.

En dan zijn er nog de ontroerende boeken zoals Een zoen zo groen over een zieke mama of Overal en ergens waarin Yolande naar haar overleden mama op zoek gaat. Ernstige thema's maar oh zo mooi verteld en getekend.

Zoveel kinderen, zoveel mama’s. Zouden alle kinderen hun mama de favoriete superheldin vinden? Max uit Max en de superhelden alvast wel.

Welk boek is jouw speciale mama-boek? Welke verhalen las jouw mama voor en welke lees jij met jouw kinderen steeds opnieuw?



Reacties op: De Hebban Boek-per-week Challenge Junior - Lees een moederboek

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Annemarie van Haeringen

Annemarie van Haeringen

Annemarie van Haeringen is illustratrice en prentenboekenmaakster. Ze illustreer...