Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het geheim van de wifi + mini-interview met de illustratoren ivan en ilia

op 13 februari 2021 door

Sarah gaat met haar ouders een weekendje naar een camping in het dorpje Drie (dat bestaat echt!). Met haar vriendinnen heeft ze afgesproken dat ze elk uur op hun gezamenlijke Instagram-account een foto zal plaatsen, maar in de auto raakt ze door haar internetbundel heen en op de camping komt ze erachter dat er geen wifi is! Wat nu? Als ze niks plaatst, raakt ze straks haar vriendinnen kwijt...
Gelukkig komt ze Gijs tegen, een jongen uit de buurt, die weet waar je wifi kan vinden.

Het geheim van de wifi, geschreven door Angelique van Dam, is echt een verhaal van nu (nou ja, van hoe de wereld vlak vóór de corona-pandemie was, toen iedereen nog op vakantie kon). Angelique van Dam schrijft over de camping in Drie - een plaatsje dat echt bestaat en waar zij in de buurt is opgegroeid. Toen kwamen er ook al toeristen naar dit dorpje op de Veluwe. Sommige gebeurtenissen in het boek zijn geïnspireerd op haar ervaringen, maar het meeste niet - Instagram en wifi bestonden nog niet toen zij daar woonde.

Het verhaal

Sarah is elke dag bezig met het plaatsen van foto's op Instagram, maar in de voorwaarden van Instagram staat dat je minstens 13 jaar oud moet zijn. Sarah is nog geen dertien, dus eigenlijk zou ze helemaal geen Instagram-account mogen hebben... Haar ouders hebben de voorwaarden van Instagram vast niet gelezen!
Voor een groot deel van het verhaal is Sarah zo gefocust op het constant maken en "moeten" plaatsen van foto's, dat het haar hele leven beheerst. Als haar bundel op is heeft ze dus echt wifi nodig. Daardoor is ze best wel vervelend tegen de mensen om haar heen, maar aan de andere kant heeft ze daar wel een goede reden voor: ze is bang om haar vriendinnen kwijt te raken als ze geen foto's plaatst, terwijl ze dat wel beloofd heeft.
Tijdens haar zoektocht naar wifi komt ze wel allerlei interessante dingen tegen om foto's van te maken. Pas later realiseert ze zich hoeveel ze eigenlijk op één dag heeft gedaan. Onbedoeld is ze ook nog eens goed in het oplossen van andermans problemen!

Gijs en Kai zijn de belangrijkste andere personages: twee jongens die in Drie wonen. Beiden lijken ze niet erg aardig, maar Sarah leert Gijs al snel beter kennen en blijkt hij gelukkig toch niet zo vervelend te zijn. Kai komen ze ook af en toe tegen, maar heel goed leer je hem niet kennen, want het verhaal volgt Sarah. Je leest wat ze doet en zegt, maar ook haar gedachten. De app-berichten die ze krijgt en stuurt, staan ook echt in appvorm in het boek, dus met tekst en emoji's in ballonnetjes zoals in een chat-app.
De verschillen tussen interacties online en in het echt worden duidelijk beschreven: soms typ je iets wat je in het echt niet zo zou zeggen, maar als je gewoon zou praten of bellen, zouden sommige problemen niet eens ontstaan zijn.

De illustraties


De illustraties in het boek zijn van het duo ivan en ilia, een illustratorenduo, en lijken qua stijl heel erg op de tekenstijl van Saskia Halfmouw, die de afbeelding op de kaft heeft getekend. De tekeningen binnenin zijn in grijstinten ingekleurd. Zowel de personages als de objecten in de achtergrond worden met duidelijke lijnen aangegeven. De meeste illustraties zijn paginagroot, maar er staan ook kleine tekeningetjes tussen de tekst in, bijvoorbeeld van een mobiele telefoon en een boek. Onderaan dit artikel vind je een mini-interview met Ivan en Ilia!

Achterin het boek is een woordenlijst opgenomen met een aantal van de gebruikte social media termen, voor als iemand het boek gaat voorlezen die daar niet zoveel vanaf weet. Ook de uitspraak staat in de woordenlijst, dus als je dit boek gaat voorlezen - kijk voor de zekerheid eerst even achterin.

Conclusie

Het geheim van de wifi is een heerlijk herkenbaar verhaal, zelfs als je geen Instagram gebruikt. Het zit vol met grappige situaties, ook al vinden de personages het zelf niet altijd even grappig.

Mini-interview met ivan en ilia

1) Hoe hebben jullie de illustraties gemaakt? Op papier of digitaal? Eerst in kleur of meteen in zwartwit?

De schetsen worden op papier getekend. We schetsen deze met potlood. De schetsen worden gescand om ze in de computer hier en daar aan te passen. Hoofdje kleiner, benen langer, dat soort dingetjes. De uitgever en de auteur kijken vervolgens naar de schetsen om te zien of wij niets over het hoofd hebben gezien. Of dat er misschien iets niet klopt met de tekst. Na hun goedkeuring trekken we de schetsen op een lichtbak over met een penseel en inkt. Deze lijntekening wordt gescand en verder in de computer ingekleurd, of in dit geval van grijstinten voorzien.

2) De tekening op de voorkant is gemaakt door Saskia Halfmouw. De stijl van de tekeningen binnenin lijkt best veel op die van de kaft. Hebben jullie dit afgestemd met elkaar?

Klopt. Onze stijlen leken altijd al een beetje op elkaar blijkbaar. Dus dat was handig toen wij voor deze serie het binnenwerk gingen illustreren. In principe tekenen we in onze eigen stijl, maar we proberen wel om het verschil tussen het omslag en het binnenwerk zo klein mogelijk te laten zijn. We houden daar wel rekening mee. Overigens hebben we voor twee andere boeken uit deze serie wel het omslag gemaakt. (Het geheim van de YouTube-ster en Het geheim van de voetbalheld).

3) Instagram speelt een belangrijke rol in het verhaal. Wat vinden jullie van Instagram en hoe gebruiken jullie die site?

In Het geheim van de WIFI heeft Sarah met haar vriendinnen een insta-account. Met het verslag van de dag posten ze elke dag foto's.
Wij posten niet iedere dag een foto op insta. Al zou ik dat wel willen, maar dat is een kwestie van prioriteit. Een keer per week blijkt het in de praktijk te zijn. We posten een tekening waar we op dat moment aan werken.
Ik vind het heel fijn om het werk van andere illustratoren van over de hele wereld te zien op insta. Dat inspireert enorm. Hopelijk inspireren onze tekeningen anderen ook.

4) Welke tekening vonden jullie het leukste om te maken?

De tekeningen die we het leukst vinden om te tekenen zijn actievolle tekeningen, spannende scènes of een scène met veel emotie erin. In Het geheim van de WIFI was het spannend om het moment te tekenen waar het opgegraven kistje wordt opengebroken. Of de tekening waar Sarah bang is voor de hond die tegen haar opspringt. Daar gebeurt iets en het is leuk om je daarin in te leven. Ik betrap me er vaker op dat mijn gezicht hetzelfde staat als de uitdrukking die ik op dat moment teken ;-D

5) Hebben jullie nog tekentips?

Een tekentip? Goed kijken is het halve werk! Dus als je bijvoorbeeld een hond wilt tekenen, moet je goed honden bestuderen in het echt en/of op foto's. Hoe bewegen ze? Hoe loopt die vacht? Waar en hoe beweegt een poot of hoe flapperen zijn oren als hij rent. Dat soort dingen. Maar boven alles met heel veel plezier tekenen.

Hebben jullie wel eens meegemaakt dat je op een camping zonder wifi terechtkwam en daardoor geen foto's kon plaatsen op Instagram, terwijl je dat eigenlijk wel van plan was?



Reacties op: Het geheim van de wifi + mini-interview met de illustratoren ivan en ilia

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Saskia Halfmouw

Saskia Halfmouw

Saskia Halfmouw is grafisch ontwerper. Met ontwerpen is Saskia gestopt, om zich ...