Het geheim van draken

op 11 augustus 2019 door

Het lijkt wel of iedereen van draken houdt. In boeken dan toch. Deze mythische dieren inspireerden auteurs van zowel jong als oud. Joke las het onlangs verschenen Het geheim van het Verdwenen Drakenvuur. Een mooie gelegenheid om enkele vurige avonturen op te lijsten.

door Joke –

Het Geheim van het Verdwenen Drakenvuur is verschenen bij uitgeverij A. Story. Dit is een kleine uitgeverij die opgericht is door Anneke Strik, de auteur van dit boek. Voorlopig is dit nog de enige uitgave. Daarnaast kan je bij Anneke Strik terecht voor workshops en lezingen. Ze schreef eerder Interactievaardigheden. Een kindvolgende benadering. Een pedagogisch boek en vanuit die pedagogische achtergrond is het een logische stap naar een kinderboek. Ook de illustraties maakte Strik zelf. Zo’n ondernemingszin kan men alleen maar bewonderen.

Prins en vriendinnetje Apolonia worden door heks aangewezen als de enigen die een zilveren draak kunnen bevrijden uit Invervisa, het koninkrijk van Runar. Koning Bodor, de vader van Prins, en zijn broer Runar leven al jaren in onmin. Drakenkracht zou te veel macht geven aan Runar en dat brengt de rest van de wereld in gevaar. De twee kinderen moeten op weg met enkel de ezel Dameer om hen te vergezellen. Onderweg ontmoeten ze heel wat vriendelijke en onvriendelijke wezens en maken ze allerlei avonturen mee. Kunnen ze de zilveren draak bevrijden en wat is het geheim?

Bij het openen van het pakket ben ik verbaasd over de dikte van dit boek omdat ik op basis van de cover ten onrechte een prentenboek had verwacht. Geen nood, ik ben niet bang van dikke boeken, integendeel. Hoofdstuk één start meteen met dialoog waardoor we snel kennismaken met de personages en de achtergrondinfo die nodig is om al in hoofdstuk twee te ontdekken wat de missie van de helden is. Het kost wel wat moeite om door te lezen. Het verhaal bestaat grotendeels uit dialoog en daar hou ik persoonlijk niet van. Het is daardoor wel heel geschikt om te laten dramatiseren door kinderen. Ook het onderwerp van op zoek te gaan naar een draak en onderweg allerlei fantasiefiguren te ontmoeten zal jonge kinderen aanspreken. Ondanks de vele details worden zaken niet echt beeldend beschreven. Het gebruik van vreemd klinkende namen en woorden – zoals Vlugeeltjes voor vlugge, gele insecten – haalt het ritme uit het verhaal. Het feit dat een prins Prins, een heks heks en een moedige haas Moedhaas genoemd worden, klinkt weinig creatief of inspirerend. Hoewel de schrijfster wel veel fantasievolle gebeurtenissen weet te bedenken, lukt het niet om tempo in het verhaal te brengen. Dat heeft ook te maken met het veelvuldig herhalen van beginwoorden. Het voelt een beetje of je een opstel aan het lezen bent.

Vooral de bomen in de oerbossen vertelden spannende verhalen over gemene insecten en hoe ze die te slim af waren. De bomen in de oerbossen waren sterk en soms wel honderden jaren oud.

Hij zou de bril morgen opzetten, nu was het donker. Hij verstopte de bril en het mes. Het mannetje werd vrolijk wakker. Hij kon niet wachten om zijn gouden bril uit te proberen en hij kon misschien takken van de bomen af gaan snijden met het mes.

De hoofdpersonages zijn sympathiek, te sympathiek. Ze hebben allebei een goede inborst en behandelen anderen altijd goed, eerlijk en onbaatzuchtig. Alles tezamen een beetje jammer want er zitten zeker enkele originele elementen in het verhaal zoals de berken die echte ogen krijgen waar hun schors ingesneden wordt. Dat ze niet kunnen bloeien zoals het bedoeld is maakt hen achterdochtig en ze zien er doods uit. En natuurlijk lossen onze helden dit op waardoor de boomwortels zich verbinden en het bos weer vol leven zit. Het belerende vingertje dat zoals hier af en toe tevoorschijn komt, haalt zo het mooie van de fantasie er weer uit. Dit is helaas niet het beste drakenboek dat ik ooit las.

Meer draken!

En dan bedoel ik draken in boeken, niet draken van boeken. ;) In dit lijstje vinden jullie alvast nog wat inspiratie. De twee eerste zijn niet de meest recente. Die voegde ik toe omwille van de mooie herinneringen aan het voorlezen aan mijn kinderen.

b5227d2e70457079a7b3ed62c61f8ea3.jpg

Deel je eigen ultieme drakentip met ons in een reactie hieronder.Reacties op: Het geheim van draken

Meer informatie

Gerelateerd