Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees je wijs! - Vriendschap en dieren

op 04 oktober 2018 door

Op 4 oktober is het Wereld Dierendag, de dag waarop - over de hele wereld - extra aandacht besteed wordt aan de dieren in ons leven. Dieren zien we veelvuldig terug in kinderboeken. In de afgelopen periode hebben we bijvoorbeeld aandacht geschonken aan beren en informatieve boeken over dieren in Allemaal beestjes. Aangezien de kinderboekenweek in volle gang is maken we in deze Lees je wijs! de koppeling tussen dieren en vriendschap!

Door Evy en Annemieke.

Franciscus en de Dieren

Waarom heeft Werelddierendag iets met Franciscus te maken? Franciscus van Assisi is een heilige die zich inzette voor het welzijn van de dieren. 4 oktober is de dag waarop zijn dode lichaam in een processie rond de stad Assisi werd gevoerd en waarop hij werd begraven. Volgens de legende kon Franciscus met dieren praten.

De wereldwijd bekroonde Zuid-Afrikaanse illustrator Piet Grobler studeerde theologie, journalistiek en grafische vormgeving. Bij Lemniscaat verschenen eerder deze door Grobler geïllustreerde boeken: Eén slokje kikkerBallade van de dood en Antonia. Op zijn website staat het volgende citaat, dat zeker van toepassing is op Franciscus en de dieren:

"The world created in Piet Grobler’s illustrations is a happy one that brims with life. It is a gentle world full of humour and love, a world without prejudice where a mixture of people, angels, birds and beasts communicate and act on equal footing. It is a fantasy world, guaranteed to make you smile…."

Franciscus trekt door de wereld en probeert alle mensen in het Goede te laten geloven. Onderweg ontdekt hij dat hij tegen dieren kan praten én dat deze ook naar hem luisteren! Over zijn 'vogelpreek' doen verschillende verhalen de ronde en het is erg mooi dat in dit prentenboek deze gebeurtenis centraal staat en het begin is van verschillende andere verhalen met betrekking tot dieren. Ook het verhaal met de wolf is vrij bekend en neemt een zo mogelijk nog grotere plaats in het boek in. Zijn vrienschap met Ezel is het 'geromantiseerde' deel van het boek, waardoor Franciscus en de dieren ook een beetje emotioneel wordt.

b9a1f9d17a87b8938cd5ec7d60cb7844.jpgIn eenvoudige zinnen vertelt Grobler duidelijk het verhaal van Franciscus en komt tot de kern van waar hij voor stond: naastenliefde en oog voor de natuur rondom hem. De illustraties zijn erg kleurrijk. Er is oog voor detail en dat zorgt ervoor dat de illustraties perfect bij het verhaal aansluiten. Vooral de vogels zijn erg belangrijk in het verhaal. Ze komen al prominent naar voren op de cover, maar ook in de rest van het boek is er altijd tenminste de blauwe vogel die Franciscus volgt. Het leuke feit dat hieraan kan gekoppeld worden, is dat Grobler erg houdt van vogels en zijn 'ei' dus prima kwijt kan in dit verhaal.

Zijn de illustraties ook mooi? Dat zal voor elke lezers anders zijn en is gebaseerd op persoonlijke smaak. Ik houd er persoonlijk niet zo van, deze 'slordige' stijl. Het geheel doet een beetje kinderlijk aan (wat voor een kinderboek niet erg is, zul je denken). Toch moet ik toegeven dat de illustraties ook bij mij een glimlach op mijn gezicht toveren. Ze bruisen van vrolijkheid.

Een verhaal met een thema en waar veel 'waarheid' in zit. Waarheid is hier een gevoelig woord, want was is er überhaupt echt waar van de overleveringen met betrekking tot de heiligen? De legende die circuleren rond Franciscus van Assisi zijn mooi verwerkt in dit boek en geven kinderen de kans om spelenderwijs met deze man kennis te maken. Een bijzonder boek voor een bijzondere dag.

Minoes

Wie kent dit prachtige verhaal over vriendschap met dieren nou niet? Annie M.G. Schmidt liet de lezer al in 1970 kennis maken met Minoes. Het boek dat gaat over Juffrouw Minoes, die vroeger zelf een poes was, is inmiddels zelfs verfilmd. Via haar kattenvrienden - de zogeheten katten-persdienst - slaagt Minoes erin voor haar baas Tibbe informatie te krijgen over aardig wat geheime en verborgen zaken. Als dat maar goed komt!

Een prachtig geschreven verhaal met de nodige humor, waar ieder kind en menig volwassenen van kan genieten. Het is dan ook geschikt als leesboek en voorleesboek. Geniet samen van de prachtige doldwaze avonturen van Minoes en de katten.

Dit is Kikker

Kikker is één van de boeken die - zonder twijfel past - bij dierendag en de Kinderboekenweek. In de vele boeken van Max Velthuijs beleeft Kikker avonturen. Hij maakt van alles mee! Hij wordt verliefd, is bang dat ze zijn verjaardag vergeten en laat kinderen kennis maken met thema's zoals de dood. Het is bijna onmogelijk om Kikker, Eend, Haas en Varkentje niet in je hart te sluiten. Het bijzondere contact tussen de dieren zet vriendschap in een geheel nieuw daglicht.

Bovendien verscheen er de afgelopen maand een nieuw Kikker-avontuur. Nieuwsgierig? Houdt de Hebban Jeugdliteratuurclub in de gaten voor de recensie.

Verder lezen!

Op zoek naar boeken over dieren en vriendschap. Er is nog veel meerte vinden!

Vanaf ca. 2 jaar: Kip en Pim, Wil jij mijn vriendje zijn? - Eric Carle, Wie wordt mijn dierenvriendje?

Vanaf ca. 4 jaar: Rikki, Piep zei de Muis, Panda wil een vriendje, Kleine Ijsbeer

Vanaf ca. 7 jaar: Hartsvriendinnen - een hart voor dieren, Lotje - Duizend dierenEen vriend voor Floris - Liesbet Klop

Vanaf ca. 10 jaar: Om 8 uur bij de arkHet Jungleboek, De Bokkenbrigade 

Welk boek, waarin de thema's vriendschap en dieren gecombineerd worden, springt er voor jou uit? Laat het ons weten!



Reacties op: Lees je wijs! - Vriendschap en dieren

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt was een van Nederlands bekendste en populairste schrijfsters....

Max Velthuijs

Max Velthuijs

De Nederlandse illustrator Max Velthuijs werd opgeleid tot grafisch ontwerper. H...