Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees je Wijs: Wat als opa of oma ziek of vergeetachtig worden?

op 04 juli 2019 door

Iedereen krijgt er wel mee te maken. Opa of oma wordt ouder en de kwaaltjes nemen toe. Of je kent iemand waarvan de opa of oma achteruitgaat. Kinderen horen en zien vaak veel vanuit hun omgeving, maar er zijn ook boeken die over dit onderwerp gaan. In dit Lees je wijs! - artikel zullen we een paar boeken onder de loep nemen.

Geschreven door Antoinette

Voor kinderen zijn er verschillende boeken te vinden die over een opa of oma gaan die ziek wordt of niet meer zelfstandig kunnen wonen omdat hun gezondheid achteruit is gegaan. Vaak een hectische tijd waarbij veel van ouders gevraagd kan worden. Hoe leg je je kind uit waarom opa of oma opeens achteruitgaat? Of waarom is opa of oma zo vergeetachtig? Kinderen krijgen veel meer mee dan ouders vaak doorhebben. Een boek kan uitkomst brengen om kinderen een beeld te geven waarom opa of oma zich anders gedraagt of pijn heeft. Vaak kennen de boeken een leuk verhaal waarin kinderen een grote rol spelen.

Jolien en Jef De vergeetachtige oma is zo'n boek. Want oma is namelijk vergeetachtig aan het raken en dan gebeuren er ook nog eens gekke dingen. Wanneer Jolien met haar ouders en broertje dichter bij oma gaan wonen, krijgen ze ook nog eens met een buurman te maken, waarmee ze allerlei grappen uithalen. Dan blijkt dat oma niet meer thuis kan wonen. Ze verhuist naar een verpleegtehuis, maar alleen mag Rommel de kat niet mee. Jolien en Jef bedenken een plannetje waarbij de buurman een belangrijke rol in zal spelen.

In Jolien en Jef De vergeetachtige legt de auteur op leerzame wijze uit, hoe het is als je oma dement wordt. Jolien en Jef besluiten oma te helpen zodat ze toch Rommel kan blijven zien. Enerzijds legt Jolanda Zuydgeest op subtiele wijze uit waarom oma niet meer thuis kan wonen, anderzijds laat ze Jolien en Jef een leuk plan bedenken en bouwen ze een vriendschap op.

Code Kattenkruid van Jacques Vriens gaat over een vriendschap tussen Stijn en zijn opa die ongeneeslijk ziek is. Opa staat voor de keuze of hij nog behandelt wil worden. De familie wil het beste voor opa, maar opa wil zelf bepalen wat hij nog wil doen voor hij komt te overlijden. Samen met Stijn fietst hij samen nog een driedaagse fietstocht. Opa besluit om te kiezen voor euthanasie.

Dit boek zet een ernstige ziekte in de picture, waarbij de keuze van opa een belangrijke rol speelt. Daarnaast is er veel ruimte voor de emotie die Stijn voelt en ervaart. Eerder besprak ik dit boek al in een clubrecensie.

In Lilly en Max in de wereld van oma geschreven door Kathleen Aerts lezen we het verhaal over een vergeetachtige oma. Op magische wijze raken Lilly en Max in de gedachtewereld van oma. Hoe is het om vergeetachtig te zijn?

Grote boom is ziek is een algemeen boekje over ziek zijn. Het legt aan jonge kinderen uit wat het betekent als iemand die dicht bij je staat ernstig ziek wordt. Het is een interactief boekje om emoties te kunnen verwerken. Het is geschikt voor jonge kinderen.

Voor kinderen in alle doelgroepen zijn er boeken te vinden die kind en ouders kan ondersteunen in dit proces. Het is vaak een moeilijke tijd, die ook lang kan duren. Het is belangrijk om kinderen te betrekken in de periode dat opa of oma ziek wordt of verhuizen moet.

Welke boeken ken jij over dit thema? Laat het ons weten! 



Reacties op: Lees je Wijs: Wat als opa of oma ziek of vergeetachtig worden?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jolanda Zuydgeest

Jolanda Zuydgeest

Jolanda Zuydgeest (1962) is vanaf haar jeugd al geboeid door het schrijven van ...

Jacques Vriens

Jacques Vriens

Jacques Vriens ('s Hertogenbosch, 1946) is een van de meest succesvolle Nederlan...