Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees met ons mee! - Lotte en Roos - 4

op 11 augustus 2018 door

Lees met ons mee! We zijn gestart met het bespreken van de eerste hoofdstukken. Heb je de bespreking ervan gemist, de laatste vindt je hier. Wil je alsnog aansluiten, ook dat is mogelijk! Met dank aan de app 'vakantiebieb' zijn er tal van boeken vrij beschikbaar voor boekenfans. Samen met jullie zullen we een aantal van deze boeken gaan lezen. Want er gaat toch niets boven het samen bespreken wat je hebt gelezen. De afgelopen week lazen we tot aan het hoofdstuk 'Waar is Roos?'.

Door Evy en Annemieke

Terugblik

Vorige week kwamen we erachter dat de verhouding tussen de zusjes op een realistische en herkenbare manier is neergezet in het boek. Iets wat - zoals medelezer Jeanet terecht aangeeft eigenlijk geldt voor de verstandhouding van alle familieleden. De plannen om Bullebak te ontvoeren zijn erg voortvarend. Laten we snel verder lezen om te ontdekken of dit goed gaat komen...

Week 4 - Bullebak ontvoert zichzelf

Evy: Bullebak zijn rol in het boek wordt steeds groter en het wordt ook duidelijk wat de kinderen van plan zijn. Het is mooi om te zien hoe ze samenwerken om iets voor elkaar te krijgen. Iets waarvan zij geloven dat het goed is. Ook al is het misschien een beetje gevaarlijk. Want ik kreeg de rillingen toen ik las dat Roos in het donker met Bullebak ging wandelen door het park... Dat gevaar is toch voor kinderen minder voelbaar dan voor een volwassene blijkt maar weer. Het hoofdstuk 'Ken jezelf' is echt prachtig. 

'Maar ik ken mezelf beter.' zegt Roos. 'Nou, dat is maar de vraag,' zegt papa. 'Want jíj zit de hele dag opgesloten in je eigen hoofd naar je eigen gedachten te luisteren, terwijl ík je van een afstand kan bekijken. Ik zie wat je met al die gedachten dóét.'

Ik moest er even over nadenken, maar het is wel heel mooi en duidelijk verwoord. Natuurlijk eindigt het hoofdstuk met een portie kinderlogica en dat houdt het weer luchtig en grappig.

Annemieke: Ook voor mij sprong het hoofdstuk 'Ken jezelf' er uit. Bovendien vind ik het stukje over de koekjestrommel geweldig. Ieder kind haalt wel eens een snoepje uit de snoeppot of een koekje uit de koektrommel. Voor mij sprong er ook een specifieke zin uit, net weer anders dan die van Evy. Mooi om te zien dat we elk een eigen stukje uit een zelfde hoofdstuk halen...

Dan zegt Roos: 'Maar papa, mijn gedachten, dat bén ik! Dus... dan ken ik mezelf toch beter?' 'Tja,' zegt papa. 'Wél als jij helemaal zelf zou kunnen beslissen wat je denkt, maar dat is moeilijk. Vaak komen er gewoon gedachten in je hoofd.

Ook ik vind het mooi om te zien dat de rol van Bullebak groeit. De kinderlijke onschuld die er uit straalt is mooi. Ze zijn er van overtuigd dat ze het juiste doen. Hoe heerlijk is dat! Tegelijkertijd zijn sommige stiuaties zeker zorgwekkend. Met de nachtelijke wandelingen en het vertrek uit het huis van de imker begin ik me ook erg af te vragen wat er de komende week met Roos zal gebeuren.

Vragen aan de lezers!

  • Hebben jullie wel eens actie gevoerd voor iets?
  • Ken jij jezelf beter dan dat iemand anders jou kent?

Deel hieronder jullie leeservaringen? Heb je nog niet gelezen, maar wil je wel graag aansluiten. Dat kan nog steeds! De Lees met ons mee! artikelen lopen nog tot eind augustus. Download snel de 'vakantiebieb'. Komende week lezen we tot het hoofdstuk 'Bullebak de Prullenbak'.



Reacties op: Lees met ons mee! - Lotte en Roos - 4

Meer informatie

Gerelateerd