Advertentie

Nieuw leesvoer: augustus!

op 01 augustus 2020 door

Hoe is het met jullie? Voor de kleine leesbeesten onder ons is het vakantie, voor de grotere boekenbengels misschien ook wel. Zijn de dagen gevuld met boeken? Kunnen jullie meer titels gebruiken op je WIL plankje? Ja?! Dat komt goed uit, want hier is weer een selectie van de boeken die in augustus zullen verschijnen.

-Door Sanne-

Het geheim van het Klavertjesplein - Michael Reefs (3 augustus)

d94fdce39b7bbab201fb0e30469d612f.jpgIn Hartendal ligt een bijzonder plein, met daarop een eigenaardig huis: het vervloekte Torenhuis. Er wordt gefluisterd dat de dikke muren moeten voorkomen dat een groot Kwaad zal ontsnappen. Zes zware sloten moeten de deur voorgoed gesloten houden.Sophie, Doortje, Jerry en Rick geloven niets van de verhalen die rondgaan en kunnen niet wachten om het Torenhuis binnen te gaan. In hun zoektocht naar de sleutels van de zes sloten komen ze achter de waarheid die de ouderen van het plein zo wanhopig proberen te verbergen. Dan begint het langzaam duidelijk te worden… Er huist wel degelijk iets heel gevaarlijks in het Torenhuis. Zullen de vrienden sterk genoeg zijn om het te verslaan? Of zijn ze al te laat en is het Klavertjesplein reddeloos verloren?

De pechvuurtoren - Nicki Thornton (4 augustus)

De pe97787c112046b84e35572255893d0107.jpgchvuurtoren is het tweede spannende deel in de Sep Seti-trilogie van Nicki Thornton. Een magische whodunit, geschikt voor jonge detectives van 9 jaar en ouder.
Sep worstelt met zijn nieuwe leven: hij is niet de keukenhulp, maar eigenaar van hotel De laatste kans. Geen doodgewone jongen, maar zoon van een berucht magiër. Wanneer inspecteur Tingieter langskomt met een wel heel aanlokkelijk voorstel, volgt Sep hem naar een pechvuurtoren vol geheimen, geesten en een raadselachtige moord. Krijgt hij de waarheid boven tafel? En zijn magische talent onder controle?

Briefjes voor Pelle - Marlies Slegers (5 augustus)

a47e624d97276c1b85c967d1b33de81a.jpgBriefjes voor Pelle van Marlies Slegers is het hartverwarmende verhaal over een 12-jarige jongen die met humor en op geheel eigen wijze de dood van zijn vader leert accepteren. 
Pelle is hoogbegaafd en weet alles. Als hij te veel verdriet voelt, somt hij graag feiten op in zijn hoofd. Dat mieren een vlot kunnen bouwen om een overstroming te overleven. Dat er een naam bestaat voor de angst dat er pindakaas aan je gehemelte blijft plakken. Dat soort dingen. 
Op een dag, een jaar na het overlijden van zijn vader, krijgt Pelle een schoenendoos die gevuld met is grotere en kleinere briefjes en ingepakte voorwerpen. Op de briefjes staan opdrachten. Pelle is vastbesloten alles uit te voeren. Niet alleen raakt hij daardoor in grappige en bijzondere situaties verzeild, ook komen er nieuwe mensen in zijn leven die ervoor zorgen dat hij en zijn moeder het leven weer zachtjes durven te omarmen.
Briefjes voor Pelle is een troostrijk verhaal voor kinderen met een overleden dierbare, geschreven in een toegankelijke en prettige schrijfstijl. Met sfeervolle, full colour geïllustreerde schutbladen van illustrator Linde Faas.

Oet en Drap - Alistair Chisholm (5 augustus)

f1fc37f761bb17a000df8d3616d4c474.jpgOet en Drap willen allebei de beste holbewoner zijn. Dus maken ze steeds meer nieuwe spullen om elkaar te overtreffen. 
Oet heeft de grootste grot, dus is hij de beste holbewoner, vindt hij. Drap vindt van niet. Dus om te bewijzen dat hij de beste is vindt hij het vuur uit. Oet ziet het en bedenkt een stoel. En dan een bed, en een auto. Dus bouwt Drap een kasteel, en een trein. Maar wat als de wedloop uit de hand loopt? Een razendsnelle en hilarische geschiedenisles aan de hand van spullen.

Migranten - Issa Watanabe (11 augustus)

d2433663fec9c14b4ad2b320ee7e3f93.jpgAls hun bos sterft moet een groep dieren noodgedwongen op zoek naar een nieuwe plek om te kunnen leven. Wat volgt is een reis vol onzekerheden, verdriet, honger en de gevaren van de zee. Maar bovenal is het een reis waarbij dood en hoop naast elkaar bestaan. Een reis die hoopvol eindigt in een ander bos, vol kleurrijke bladeren.
Issa Watanabe’s Migranten confronteert de kijker onverbloemd met de keiharde werkelijkheid waarin miljoenen vluchtelingen verkeren. Maar ze doet dat met poëtische beelden die ook troost en hoop bieden. Een kunststuk.

Het boek der veranderingen - Kelly van Kempen (11 augustus)

a1ea91e499ec21feb4f265617b268746.jpgElfie schaamt zich dood voor De Sterrensteen, de spirituele praktijk van haar ouders. Ze wil er het liefst niets mee te maken hebben. Wanneer er een man voor de praktijk staat en een verweerd boek aan Elfie geeft om te bewaren, kijkt ze daar niet echt van op. Ze is vreemde bezoekers wel gewend. Maar vanaf dat moment duiken er schimmige figuren op in het dorp. Heeft het iets te maken met het geheimzinnige boek? Kan Elfie haar nieuwe overbuurjongen vertrouwen? En lukt het haar om deze zaak op te lossen nu ze zelf het doelwit is geworden van een groep criminelen?

Mmm, lekker! - Tine Mortier (13 augustus)

2ee38d9a992dceeeea4b36aa5d191390.jpgKleurrijk prentenboek in de reeks ‘Verhalen uit het wilde woud’. Over een jaguar die geen vlees lust. Vanaf 4 jaar. Een verhaal over anders zijn, maar toch deel uitmaken van de groep. Lulu is een jaguar. Het is daarom best vreemd dat ze geen vlees eet. En ook geen vis. Haar vrienden snappen het niet en papa wordt soms boos. Lulu eet alleen maar groenten, maar ze heeft de kracht en de moed van een jaguar en dat toont ze als haar vrienden bedreigd worden.

De grote oceanenatlas - Emily Hawkins (15 augustus)

0c63d7dcefb6c9922213cbbc0777be9c.jpgBijna driekwart van het aardoppervlak is bedekt met water. En in dat water vind je heel veel bijzondere levende wezens: van het grootste dier ter wereld, de blauwe vinvis, tot de allerkleinste microbe. De grote oceanenatlas neemt je mee op reis door de vijf oceanen. Neem een kijkje bij kleurrijke koraalriffen, groene kelpwouden, tropische kusten en dichte mangrovebossen. Lees alles over bijzondere zeedieren en hun slimme trucjes om te overleven. Dompel je onder in de wondere wereld van het water!

Ukkie - Lu Fraser (18 augustus)

00dafbd676dea2f24e22727855fc2bbc.jpgUkkie is de kleinste jak van de kudde. Ze wil het liefst zo snel mogelijk groot zijn en interessante dingen meemaken. Maar hoeveel ze ook eet en haar spieren traint, ze blijft de kleinste jak van allemaal.
Mama jak legt uit dat er nog tijd genoeg is om groot te worden. Maar Ukkie blijft diep ongelukkig. Tot de dag waarop ze juist iets groots kan doen omdat ze zo heel erg klein is!

De gijzelaar en de bastaard - Arend van Dam (24 augustus)

360a88d753027a38ff53448d4373078b.jpgOp een dag in 1568 wordt Filips Willem, de dertienjarige zoon van Willem van Oranje, meegenomen door soldaten. De Spaanse koning noemt hem zijn ‘speciale gast’, maar Filips Willem weet wel beter: hij wordt gegijzeld. In Spanje wacht hij vol spanning af wat zijn lot zal zijn. Zal zijn vader zwichten onder de druk en voor zijn zoon kiezen? Of vindt hij de vrijheid van zijn land belangrijker en zet hij zijn opstand tegen de Spanjaarden voort? 
Terwijl de jaren verstrijken, nemen Filips Willems twijfels toe. Denkt zijn familie nog wel aan hem? Zal hij ooit kunnen terugkeren naar huis? Alleen aan een geheimzinnige toehoorder kan hij zijn verhaal kwijt. Maar kan hij als prins wel zomaar vriendschap sluiten met deze bastaard? En wat betekent het eigenlijk nog om prins te zijn, zo ver verwijderd van zijn familie en vaderland? 
De gijzelaar en de bastaard is een krachtig waargebeurd verhaal over familie, loyaliteit en identiteit ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Arend van Dam schreef niet alleen het verhaal, maar maakte ook de illustraties. 

Feeën in het woud - Lindsey Kelk (26 augustus)

d2eda023738b54ccb18f103ca1b32009.jpgAster en haar pratende hond Vonk zijn op de vlucht geslagen in het Diepe Donkere Woud, nadat Aster magie in het kasteel verrichtte en iedereen liet denken dat ze een heks was. De ongelukkige Hans is met hen op de vlucht, omdat hij een peperkoekhuis van een échte heks heeft opgegeten en zij werd enórm boos. Als ze Feeënland kunnen bereiken, zijn ze misschien allemaal veilig. Neemt Hans pap aan van drie beren? Biedt Vonk wanneer hij maar kan nutteloos advies? Zal Brian verschijnen en écht een keer helpen? De antwoorden zijn: ja, ja en nee.

Prinsje - Marjet Huiberts (26 augustus)

a076e68330275550c5a2b6c21fbbd03a.jpgEen kartonboekje met een hoofdpersoon om verliefd op te worden! Prinsje is een bijzonder telboek in de vorm van een kasteel over Prinsje, die leert tellen van 1 naar 10, én weer terug. De situaties zijn herkenbaar, ook al is de wereld van Prinsje koninklijk.
Een boekje op rijm om voor te lezen, geschreven door bestsellerauteur Marjet Huiberts en geïllustreerd door Myriam Berenschot.

De boom met de bittere bladeren - Ruth Erica (28 augustus)

ad17c85c23b63a03c231fec541629ccd.jpgDe zeventienjarige Maridadi werkt op de markt in Rwanda. Het liefst zou ze studeren aan de universiteit, maar daar is geen geld voor. Alle dagen lijken hetzelfde.Totdat Puck opduikt: een Nederlandse studente die Maridadi vraagt voor haar te tolken. Dit zet een stroom van gebeurtenissen in gang.
Veertien jaar na de genocide begint Maridadi vragen te stellen bij haar verleden – en vooral bij haar moeders dood tijdens deze inktzwarte periode. Is het wel waar wat de volwassenen haar hebben verteld? Dan stuit Maridadi op een familiegeheim dat haar diep schokt. Hoe bepaalt ze haar positie in het spanningsveld tussen daders en slachtoffers? En lukt het haar om achterhalen wat er met haar moeder is gebeurd?

Ezelsvel - Cécile Roumiguière (31 augustus)

ecf2428e2bd4d22a26e74cc2f6f681a0.jpgIllustraties vol sfeer en mysterie verleiden je om dit bijzondere verhaal binnen te treden. Voor lezers en luisteraars vanaf 8 jaar. Als de koningin sterft, hangt er een vreselijk lot boven het hoofd van de prinses. En het gevaar komt van de kant van haar eigen vader. Maar de prinses weigert lijdzaam mee te gaan in zijn plan en met hulp van haar peettante neemt ze haar toevlucht tot listen.

Dat was het voor deze maand! Welke boeken spreken jou aan om te lezen, en waarom? We zijn erg benieuwd! Laat je het ons weten?Reacties op: Nieuw leesvoer: augustus!

Meer informatie

Gerelateerd