Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Katja's favorieten: Mijn Top 5!

op 10 april 2023 door

Mijn toplijst bestaat uit boeken die me op de een of andere manier geraakt hebben. Boeken, die ik niet kon wegleggen, waarin ik meegezogen werd in het verhaal en die me na vele jaren zijn bijgebleven. Elk jaar ontdek ik wel een nieuw boek dat een plaatsje verdient in de lijst. Af en toe verwijder ik boeken die achteraf geen eeuwigheidswaarde bleken te hebben. Soms terecht, soms onterecht. Zo maakt feelgood koningin Sophie Kinsella dit jaar een comeback met Hou je mond! vanwege de vele uren leesplezier die ze me in mijn leesleven bezorgd heeft. Mijn nummer 1 van een paar jaar geleden, Melkboer van Anna Burns, is inmiddels gezakt naar nummer 21. Als laatste nog een kleine shout-out naar de ongeëvenaarde koning van absurde situates John Irving, die met Bidden wij voor Owen Meany met pijn in mijn hart net buiten de top 5 valt. Mijn toplijst is een momentopname, een lijst in beweging tot aan de deadline. 

Jaarlijks vraagt Hebban in aanloop naar de bekendmaking van de Hebban 1000 om de toplijst bij te werken. Dit jaar worden er zelfs boekenbonnen uitgedeeld aan de meest enthousiaste en inspirerende deelnemers. Ik wil graag een gokje wagen middels deze blog over mijn top 5. Tel je mee af naar de nummer 1?

7970673b49fe2bb163dab122223c5c2b.jpg

5. Pleegkind - Claire Keegan

Deze novelle las ik pas afgelopen januari en past in de categorie klein en heel erg fijn. Ik las dit boekje van 92 pagina's uit in een uur, maar het zal me mijn hele leven bijblijven. Een hartverscheurend mooi en liefdevol verhaal over een klein meisje dat tijdelijk bij haar vreemde mensen in huis wordt opgenomen. De kunst van show, don't tell is tot in perfectie uitgevoerd in dit pareltje. Er staat geen woord te veel in. 

"Vergeet nooit dat je niet altijd wat hoeft te zeggen. Veel mensen zijn de mist in gegaan omdat ze een uitgelezen kans om niks te zeggen lieten lopen."

4. De reisgenoten (In de ban van de ring 1) - J.R.R. Tolkien

Het lievelingsboek van mijn goede vriend Chris las ik voor het eerst rond mijn twintigste. Toen de drie films van Peter Jackson werden uitgebracht, herlas ik de boeken een tweede, een derde en een vierde keer. Ik kreeg geen genoeg van de queeste van Frodo en Sam. Het is een sprookje voor volwassenen, een groots avonturenverhaal waarin een gezelschap van hobbits, elfen en mensen op reis gaat naar Mordor om een ring met ongekende krachten te vernietigen in het vuur van de Doemberg. Onderweg komen ze door vreemde werelden vol met wonderlijke en gevaarlijke wezens. Denk aan de woorden van Tolkien en verdwaal in dit heerlijke boek: 

"Niet iedereen die zwerft is de weg kwijt."

3. Jongen verslindt heelal - Trent Dalton

Mijn boek van het jaar 2022 is ongetwijfeld een blijvertje in mijn toplijst. Trent Dalton smelt ervaringen uit zijn eigen jeugd samen met verzonnen elementen en creëert zo een ongelooflijk meeslepend verhaal, dat ontzettend goed in elkaar zit. Voor een emotionele spons als ik is dit het perfecte boek om me helemaal in onder te dompelen. Tijdens het lezen voelde ik verdriet, pijn, medelijden, boosheid, verwondering, vreugde, hoop en liefde. Een boek boordevol mooie zinnen, wijsheid en vooral veel positiviteit en vergeving. Oh, oh, wat vond ik dit goed. Alleen maar liefde voor dit magische boek. Ik heb er alleen spijt van dat ik het niet eerder ontdekt heb. 

"Doe wat met je tijd, voordat de tijd wat met jou doet."

2. Voor jou - Jojo Moyes

Dit boek zou alleen te koop mogen zijn inclusief een grootverpakking tissues en een groot stuk troostchocolade. Het is onmogelijk om Voor jou met droge ogen te lezen. Ik was dagenlang, nee wekenlang, van de kaart na het lezen. Eigenlijk ben ik nog steeds ondersteboven van dit verhaal. Ondanks het heftige onderwerp, blijft het een echte feelgood boordevol humor en onvergetelijke personages. Een aangrijpend en hartverscheurend liefdesverhaal over het leven. 

"You only get one life. It's actually your duty to live it as fully as possible."

1. Trots en vooroordeel - Jane Austen

Jarenlang stond Trots en vooroordeel op de vierde plek van mijn toplijst, todat ik vorig jaar de hertaling van Lisette Jonkman las. Ik las de originele Engelse versie een paar maanden later, toen Debbie het boek in het kader van LEWA probeerde te lezen. Ik was opnieuw helemaal weg van deze klassieker. Het is iedere keer genieten van Jane Austen; haar sarcasme, scherpe observaties, pijnlijke situaties, tenenkrommende personages en kritische blik op de maatschappij. Een boek dat na 200 jaar nog steeds actueel en fris voelt, moet wel op nummer één staan. Als ik me rechtstreeks tot het boek kon richten, dan gebruikte ik een deel van de woorden van Mr. Darcy uit zijn eerste huwelijksaanzoek aan Elizabeth:

"You must allow me to tell you how ardently I admire and love you."

7970673b49fe2bb163dab122223c5c2b.jpg

Dit was hem, mijn top 5 favoriete boeken allertijden. Hebben we overlappers of staat er helemaal niets tussen wat je goed vind? Wat moet er volgens jou op nummer 1 staan van de Hebban 1000? Laat een reactie achter!



Reacties op: Katja's favorieten: Mijn Top 5!

Gerelateerd

Over

Jane Austen

Jane Austen

Jane Austen was een prominente Engelse romanschrijfster van wie het werk nu...

Jojo Moyes

Jojo Moyes

Jojo Moyes (1969) is een Britse romanschrijfster en journaliste. Haar eerste boe...

Trent Dalton

Trent Dalton

Trent Dalton is een veelbekroond journalist. In 2018 verscheen zijn de...

J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien werd op 3 januari 1892 in Zuid-Afrika geboren als zoon...

Claire Keegan

Claire Keegan

Claire Keegan is een internationale bestsellerauteur met werk vertaald in 30 lan...