Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kladblok februari 2022

op 28 februari 2022 door

Oh, wat was februari een vreselijke maand. Ik begon de maand niet zo lekker met een nieuw project op het werk. Nou ja het project is niet nieuw, ik ben nieuw op het project. Een compleet andere manier van werken en niemand die tijd heeft om me in te werken. Ik kon daarom in het begin nauwelijks een bijdrage leveren. Iedereen had het druk en ik had niets te doen. Gelukkig begin ik nu langzaam mijn draai te vinden.

Ook had ik waterschade op mijn overloop. Dat was niet de schuld van Dudley, Eunice of Franklin, maar een lekkende verwarmingsketel. De tweede lekkage in anderhalf jaar tijd bij een verwarmingsketel van drie jaar oud. Het ergste was dat alles net nieuw geschilderd was. De vochtplekken van de vorige lekkage waren netjes weggewerkt en alles was helder en fris geschilderd. Ik heb er precies twee weken van kunnen genieten. Nu ziet alles er weer sjabbie en smoezelig uit met bruine vlekken in het plafond. Mijn verwarmingsketel heb ik laten vervangen; drie jaar oud en al drie dure reparaties. Ik had er geen vertrouwen meer in. Vergeleken met wat er in de wereld aan de hand is, valt dit natuurlijk in de categorie klein leed.

Laten we het maar over het lezen hebben. Vorige maand startte ik met Debbie een samenleesproject voor een "boekenpraat"-artikel hier op Hebban. We lazen samen 'De Das' en het artikel werd op 8 februari geplaatst. De meesten zullen het wel al gelezen hebben. Maar je kunt het via deze link nalezen, als je het gemist hebt. Het lezen gaat nog wat moeizaam. Ik las met veel moeite acht boeken, waaronder twee korte verhalen. Mijn koopmaand was nog magerder dan mijn leesmaand. Ik kocht slechts één boek, Het kamermeisje van Nita Probe.

Wat las ik?

9. Toen ik jou ontmoette - Cecelia Ahern

Mijn laatste boek van januari was van Cecelia Ahern en ik wilde de lekkere leesflow vasthouden. Dus las ik een ouder boek van haar dat nog in de kast stond. Jasmine verliest haar baan en mag vanwege concurrentiebeding een jaar lang niet werken. Ze valt in een zwart gat en gaat haar tuin opknappen. Haar overbuurman, een populaire radio-dj, wordt in dezelfde periode ontslagen. Een verhaal over vallen en opstaan en het vinden van vriendschap als je je vooroordelen aan de kant zet. Er zitten mooie stukken in het boek, maar het is ook wat langdradig. Het greep me niet zoals haar andere boeken.

3 sterren

HRC: ? ik kon het in geen enkele categorie plaatsen

10. Frankenstein - Mary Shelley (hervertelling door Maria Postema)

Na het lezen van Mary van Anne Eekhout, over de schrijfster van Frankenstein, besloot ik de hervertelling van deze klassieker te gaan lezen. Het gaat over de wetenschapper Frankenstein die obsessief bezig is met het scheppen van een levend wezen. Het lukt hem, maar het wezen is zo afschrikwekkend dat hij het in de steek laat. Het hulpeloze wezen slaat op de vlucht, maar is zo eenzaam en kwaad op zijn schepper dat hij begint te moorden uit wraak. Een bijzonder verhaal, waarin best veel gaten zitten als je met de kennis van nu bekijkt. 

4 sterren

HRC: Een verfilmd boek (of boek met een naam in de titel)

11. De moord op Windsor Castle - S.J. Bennett

Na een avond met dans en muziek, wordt een Russische muzikant dood gevonden in één van de kamers van Windsor Castle. The Queen herself onderzoekt de zaak met hulp van haar assistent Rozie. Deze cozy crime heeft een kabbelend tempo, veel personages en een rommelig plot. Mwah, nee niet helemaal mijn boek. Ik denk niet dat ik het volgende deel ga lezen.

2 sterren

HRC: Een boek met een bejaarde hoofdpersoon

12. Jongen verslindt heelal - Trent Dalton

Trent Daltons tweede boek, Al die schitterende hemels, was één van mijn favorieten van 2021. Zijn debuut, Jongen verslindt heelal, bleef liggen, omdat het onderwerp "Jongen groeit op in criminele omgeving" me niet echt aansprak. Eli Bells moeder is verslaafd, zijn stiefvader een heroïnedealer, zijn broer Gus spreekt niet en zijn babysitter is een veroordeelde moordenaar. Als zijn moeder in de gevangenis belandt, trekken Eli en Gus in bij hun vader die ze niet kennen. Ze kunnen echter niet ontsnappen aan de criminele wereld. Oh wat heb ik spijt dat ik dit boek niet eerder heb gelezen. Het is een donker verhaal, maar tegelijkertijd is Eli ontwapenend positief waardoor het nooit zwaar wordt. Een vroegwijs kind, kleurrijke personages, levendige beschrijvingen, mooie zinnen, een portie ironie en veel mysterie. Er zijn zinnen die telkens terugkomen, die pas aan het einde van het boek betekenis krijgen. Het einde is ook nog eens superspannend. Oh, oh, wat vond ik dit goed.

5 sterren

HRC: Een boek met een vogel op de cover

186ea86ba0f908e06ce1317ba4b1b31a.jpg

13. De vrouw die haar stoute schoenen zocht - Cecelia Ahern

Iemand uit de filmwereld vertelde Ahern dat haar werk populair was onder dertigers, de belangrijkste doelgroep voor reclame-inkomsten. Dat verklaarde de interesse uit Hollywood voor haar boeken. Het idee van een marketing-truc vond ze zo stuitend dat ze het korte verhaal "De vrouw die langzaam verdween" schreef over een vrouw die, naarmate ze ouder wordt, steeds minder gehoord en gezien wordt.
In totaal schreef ze 30 surrealistische, absurdistische verhalen over vrouwen, die zich roeren en het heft in eigen hand nemen. Verhalen met een boodschap, verteld op een luchtige manier. 

4 sterren

HRC: Een verhalenbundel

14. De citroen op de taart - Miriam Mieserius

Kookboekenschrijfster Maria gaat een aantal maanden naar Frankrijk om inspiratie op te doen voor een nieuw kookboek. Ze ontmoet de knappe Thom en flirt met de voor haar onbekende chef, die haar allerlei lekkere taarten laat proeven. Leuke insteek voor een feelgoodverhaal. Dit debuut is wel erg voorspelbaar, maar smaakt zeker naar meer.

3 sterren

HRC: Een Nederlandstalige feelgoodroman

15. Zwart ijs - Gerda van Wageningen

Omdat maart meeleesmaand is van Gerda van Wageningen bij fabulous feelgood, las ik dit korte verhaal van 20 pagina's. Het gaat over Sara, die opgroeide in Puttershoek en samen met haar vriend Ferdinand na jaren weer een kijkje in het dorp gaat nemen. Fijn en sfeervol verhaal dat zich afspeelt in de winter van 1929.

3 sterren

HRC: Een winters boek

16. Het kamermeisje - Nita Prose

Op de laatste dag van de maand las ik het Kamermeisje uit. Molly werkt als kamermeisje in het Regency Grand Hotel. Op een dag vindt ze het dode lichaam van Mr. Black in zijn suite. Ineens wordt ze verdachte in een moordzaak. Het bijzondere hoofdpersonage, naief en sociaal onhandig wil je het liefst beschermen, maar ook door elkaar rammelen omdat ze te lief is. Er zitten onverwachte twists in het verhaal en einde is verrassend.

4 sterren

HRC: Een groen boek

Morgen begint maart en ik verheug me op de eerste zonnige lentedagen. Hopelijk worden de voorjaarsstormen die Europa in februari teisterden gewisseld voor een vriendelijk, zacht briesje vol vrede. 



Reacties op: Kladblok februari 2022

Gerelateerd