Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kladblok mei 2023

op 07 juni 2023 door

Ik had deze week een Aha-erlebnis. Niets wereldschokkend, gewoon een inzicht in wat voor soort lezer ik ben. Ik noem mezelf een feelgoodlezer, alleen de laatste tijd geniet ik er minder van. Colleen Hoover kan me niet meer verrassen ondanks haar vele plottwists. De dramatische tranentrekkers van Dani Atkins staan me tegen. In de realgood van Gillian King mis ik de diepgang. Ik lees boeken die andere feelgoodlezers met veel enthousiasme aanprijzen en ik voel het niet. 

Ligt het aan de boeken of ben ik veranderd als lezer? Ik denk het laatste. Ten opzichte van een aantal jaren geleden, lees ik diverser, met meer aandacht en kritischer. Toch heb ik ontzettend veel behoefte om af te schakelen van het werk en even te ontsnappen uit de werkelijkheid. De humoristische chicklits van Sophie Kinsella, de kneuterige gezelligheid van Jenny Colgan, de boeken vol heerlijke baksels van Julie Caplin, de regency romans met een knipoog van Julia Quinn. Daar word ik vrolijk van. Serieus onderwerp? Prima, liever niet te veel verschillende onderwerpen, die niet goed uitgewerkt zijn. Cecelia Ahern en Chantal van Gastel weten precies wat ik bedoel. Feelgood is er in alle soorten en maten en dé feelgood lezer bestaat niet. Ik zal in het vervolg beter nadenken over mijn boek keuzes en wat past bij mijn gemoedstoestand van dat moment. Tot zover mijn Eureka moment.

Ik las deze maand elf boeken, waaronder vier boeken voor de Hebban debuutprijs. Je weet wat dat betekent: Zwijgplicht! Debbie staat klaar met de rest van crew als back-up om me te lynchen als ik mijn mond voorbij praat. Ik zeg daarom niets over deze geheime missie, alleen iets over de rest van mei. 

3b4498bf31ecae3ddebd3e7a93918d7b.jpg

38. In a thousand different ways - Cecelia Ahern

Ik wilde niet wachten op de Nederlandse vertaling en las dit boek in het Engels. Schrijft Cecelia Ahern feelgood of is het eerder literatuur light? Geen idee, het zit er ergens tussen in. Wat mij betreft weet ze de juiste balans te vinden tussen serieuze onderwerpen en luchtigheid. Zo ook in dit boek. Alice heeft synesthesie. Ze ziet het karakter en gemoedstoestand van mensen als een aura van kleuren. Ze herkent het beste en slechtste in mensen. Door al die prikkels, raakt ze snel overprikkeld en sluit ze zich af voor haar omgeving. Het heeft een vrij traag begin, een mooi middenstuk waarin Alice groeit, ontspoort en weer op de rails komt, en een snel einde.  Een mooi verhaal dat ondanks alle pluspunten toch niet beklijft.  

3 sterren

39. De make-over - Tessa Bailey

Ik wilde luchtigheid en dit boek is één en al luchtigheid. Travis keert terug naar zijn geboortestad, nadat hij zijn honkbalcarrière voortijdig heeft beëindigd wegens een blessure. Georgie is vanaf haar kindertijd verliefd op Travis, de beste vriend van haar broer. Travis wil een baan als honkbalcommentator bij een familiezender en zijn imago als rokkenjager werkt niet in zijn voordeel. Georgie wil eindelijk serieus genomen worden door haar familie en haar bedrijf uitbreiden. Ze besluiten te fake daten om een einde te maken aan beide problemen. Vermakelijk boek met diverse expliciete seksscènes. Dat laatste zou niet erg zijn, maar halverwege het boek krijgen deze scènes de overhand. Daarbij lezen we alle gedachten van de hitsige Travis en heeft hij de neiging om tijdens de seks grove taal uit te slaan. De ervaren maagd Georgie is klein, strak, nat en geil. Ik knapte er compleet op af. Gelukkig voor Travis raakte Georgie er opgewonden van. Tsja, ieder zijn meug.

2,5 - 3 sterren

40. Nu we hier toch zijn - Chantal van Gastel

Audrey werkt al 10 jaar op de HR adminstratie van een snoepfabriek. Ze merkt dat ze met steeds meer tegenzin naar haar werk gaat. Ze droomt van een groots en meeslepend leven, maar durft nooit uit de band te springen. Ze raakt bevriend raakt met Lynx, een schilder die in het "nu" leeft. Op een dag verliest Audrey's verstand het van haar gevoel. Ze negeert de afslag naar haar werk en rijdt door naar Parijs. Daar is ze niet lang alleen. Fijne feelgood met filmische beschrijvingen van Parijs. Het leek alsof ik samen met Audrey en Lynx door Parijs wandelde. Het zijn sympathieke personages. Het spel van aantrekken en afstand nemen, leek niet bij hun karakters te passen. Pas tegen het einde snap je waarom. Er zit een wat zwaarder onderwerp in dat voor traantjes zorgde, maar het was goed gedoseerd en had voldoende diepgang. 

4 sterren

41. Dit soort kleinigheden - Claire Keegan

Ierland, jaren '80. Kolenhandelaar Bill Furlong, zoon van een alleenstaande moeder, ontdekt vlak voor kerst in een kolenkelder van een klooster, een vrouw, die duidelijk kort tevoren is bevallen. Terwijl iedereen bezig is met de voorbereidingen op Kerst, moet hij steeds aan de jonge moeder denken. Het laat hem niet meer los. Aangrijpende novelle over de misstanden in de Magdalena wasserijen in de Ierse kloosters. Aangrijpend en mooi in zijn eenvoud.

4 sterren

2ac05c5b8603f94fac2e5dfcb5d05d47.jpg

42. De ogen van Osiris - Oliver Pötzsch

Wenen 1894; een gemummificeerde Egyptoloog, een aantal gecastreerde schandknapen en een lijk in de dierentuin, aangevreten door een leeuw. Het aantal moorden is groot, zelfs voor de Weense recherche. Gelukkig krijgt Leopold von Herzfeldt opnieuw hulp van zijn vriendin Julia en doodgraver Rothmayer. Het is origineel, spannend, zit goed in elkaar en leest vlot. Fijne opvolger van Het boek van de doodgraver. Aanrader! Kom maar op met Buch Drei.

4 sterren

43. Hou me verborgen - Aysline Mcgrath

Ik koos dit Kobo-plus boek na een leestip op Fabulous Feelgood. Fotografe Riva Cooper is introvert, heeft een angststoornis en kan slecht tegen prikkels. Haar beste vriend Alexander Jones is succesvol acteur en staat in het middelpunt van de belangstelling. Tegen alle verwachtingen in krijgen ze een relatie met elkaar, iets dat Riva geheim wil houden vanwege haar fobie. Dit boek was mijn misser van de maand. Ik kon niet wennen aan de schrijfstijl. Ik vond de personages vlak en nietszeggend. Het bevatte te veel thema's, te veel herhaling en misverstanden. Het celebrity- en paparazzi thema vond ik niet geloofwaardig uitgewerkt. Ik ging me ergeren. Ik stoorde me zelfs aan de namen van de personages. Zoals ik in mijn intro al probeerde uit te leggen, is er een geschikte feelgood voor iedereen. Dat heeft met persoonlijke voorkeuren te maken. Deze was het niet voor mij.

2 sterren

44. De kleine bakkerij in Brooklyn - Julie Caplin

De nieuwste Julie Caplin gaat over culinair redacteur Sophie die een half jaar van baan ruilt met een Amerikaanse collega. Columnist Tod, maakt haar wegwijs in New York en natuurlijk is dat niet het enige. Fijne pretentieloze feelgood waarin de meest lekkere cupcakes, koekjes en taarten worden beschreven. Het is niet het beste boek van Julie Caplin, wel nog steeds prettig leesvoer. Lees dit boek met een volle maag, want je krijgt gegarandeerd zin in zoetigheid. 

3,5 - 4 sterren

45 t/m 48 Longlist boeken Hebban Debuutprijs

Wordt vervolgd zodra het mag. 

3b4498bf31ecae3ddebd3e7a93918d7b.jpg

Ik heb bijna vakantie. Mijn reis naar Wales gaat niet door vanwege te weinig deelnemers. Misschien ga ik een paar dagen in eigen land weg. Het hangt er een beetje vanaf hoe het met mijn kat Lucky gaat. Ze is sterk vermagerd de laatste weken. Omdat bloedonderzoek allerlei ernstige kwalen uitsloot, wilde de dierenarts het nog proberen met een ontstekingsremmer en iets eetlustopwekkends. Ze heeft nu een (tijdelijke?) opleving. In deze kwetsbare toestand wil ik de zorg niet overdragen aan de buren, zelfs niet voor twee of drie dagen. Wordt vervolgd...



Reacties op: Kladblok mei 2023