Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eline Vere

op 15 juli 2017 door

Een boek wat al heel lang op mijn NTL-lijst en in mijn boekenkast stond....maar steeds kwam het er niet van om Eline Vere te gaan lezen.
Toen er echter een Louis Couperus-wandeling in het vooruitzicht lag had ik geen excuus meer: ik ging het boek lezen!

De wandeling vond plaats toen ik ongeveer halverwege het boek was en het bleek een schitterende combinatie te zijn, om al die plaatsen uit het boek nu ook in het echt te bekijken (aanrader!!).
Als inwoner van Den Haag was ik wel vaker langs die plekken gekomen maar nu bekeek ik alles anders, bewuster, met herkenning.
Het leuke is ook dat je op sommige van die plekken enkel de auto's weg hoeft te denken en je waant je al in de tijd van Eline Vere.

Het boek was erg mooi om te lezen, de schrijfstijl van Couperus sprak me erg aan. 
Even wennen aan de taal van eind 19e eeuw, maar dan volop genieten!

6e5141f427d4d6181a270f5d7d9acf98.jpgJe wordt mede door de prachtige schrijfstijl volledig ondergedompeld in het Den Haag van de gegoede burgers aan het eind van de 19 eeuw.
Het valt onmiddelijk op dat het maar een klein wereldje is, dit wordt veroorzaakt door de grote waarde die gehecht wordt aan komaf en stand, de rijke en gegoede Hagenaars gaan simpelweg niet om met de gewone Hagenees.
De gegoede burgerij bestond slechts uit een paar rijke families, waarbinnen het soms niet eenvoudig was om een geschikte partner te vinden.

Ook valt op dat de levens van deze familes op het eerste gezicht nogal leeg lijken, er wordt zeer weinig gedaan. De dagelijkse gang van zaken blijkt vooral te bestaan uit het afleggen van visites, het bezoeken van feesten en opera's, wandelingen maken en picknicken op het buitenverblijf....en verder eigenlijk niets. Het lijkt op het eerste gezicht zorgeloos, vrolijk en gelukkig te zijn

Maar gaandeweg het boek kom je erachter dat het leven niet altijd simpel of gelukkig is.
Dit aspect komt in het boek Eline Vere heel duidelijk naar voren.
Eline leeft met een onbestemd gevoel van naderend onheil en gelooft erg in het noodlot, ze heeft regelmatig zware melancholische buien die haar beletten om van het leven te genieten.
Hoe ze het ook probeert, door verandering van omgeving o.a. het lukt haar niet om deze gevoelens achter haar te laten, ze worden eerder sterker.

En dit betreft niet enkel Eline, er zijn meerdere personen die het moeilijk hebben om zich staande te houden op een manier die bij hun status past en om het geluk te vinden. Zowel man als vrouw wanhoopt regelmatig in dit boek omdat ze geen uitweg zien die hun het gewenste geluk kan brengen.

Als lezer voel je op een gegeven moment gewoon dat alles wat er met Eline gebeurd en hoe zij zich voelt maar naar één mogelijk einde kan leiden....

953c3ab6932d34b0fef243833241ddec.jpg



Reacties op: Eline Vere

Gerelateerd

Over

Louis Couperus

Louis Couperus

Louis Couperus was een van Nederlands grootste romanciers en een van de eerste v...