Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel - Heeft 54 minuten de Hebban Award voor beste young adult terecht gewonnen of niet?

op 03 november 2017 door

Wat was de leesclub nieuwsgierig naar 54 minuten van Marieke Nijkamp. De meeste lezers wilden heel graag ontdekken of dit boek terecht de Hebban Award voor young adult gekregen had. Is het boek echt zo een topper als iedereen denkt of dacht de leesclub hier anders over?

Over het boek

10:00 De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester. 10:02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan. 10:03 De auladeuren gaan niet open. 10:05 Iemand begint te schieten. Uiterst minutieus volgt 54 Minuten vier jongeren tijdens een schietpartij op een middelbare school. Verteld vanuit verschillende perspectieven kom je achter de motieven van de schutter en word je als het ware de terreurdaad ingezogen.

Over de auteur

De Nederlandse Marieke Nijkamp haar young-adult debuut " This is where it ends " werd door Harper Collins uitgegeven als 54 minuten. Na 54 minuten heeft ze nu "Voor ik je loslaat" geschreven.

 

De Cover en de Schrijfstijl

Enkele deelnemers vonden de cover heerlijk zacht aanvoelen, anderen vonden dit juist niet prettig of hadden een neutrale mening.

Annika vond de cover juist niet prettig aanvoelen, maar het gevoel wende snel.. Kivel vond het boek zo lekker anvoelen en kon het wel blijven aaien. Ingrid vond ook dat het boek zacht aanvoelde en vind het wat meer luxe als er van die speciale flapjes aanhangen met extra inhoud. Anja vond dat de cover naast zacht ook na lang vasthouden toch mooi bleef. Fany had niet echt een speciaal gevoel bij de cover maar vond de stevige kaft wel fijn.

De schrijfstijl las voor een aantal deelnemers fijn. Anderen hadden dan weer even moeite om in het boek te komen.

Kivel had het eerst wat moeilijk met de schrijfstijl en alle personages maar was enorm blij dat ze verder  gelezen heeft want zei: "Wat is dit een mooi verhaal en wat zitten er mooie betekenissen in over vriendschap, vertrouwen, schuld en hoop". Hannah vond  het geschetste beeld zo onrealistisch.. 54 minuten gaat volgens haar uit van een mooi verhaal maar is helaas slecht uitgewerkt. Rosalie haar idee was dat de personages af en toe meer op kartonnen figuren leken dan op mensen. Sigrid had graag meer vanuit het perspectief van de dader gelezen omdat de nu gebruikte methode haar weinig informatie gaf over zijn motieven.

De Discussie

Het was een gezellige leesclub. Er werd gepraat over waarom het boek eerst in het Engels verscheen en waarom de schietpartij zich in Amerika afspeelde. De schrijfstijl die in 54 minuten het verhaal uit de doeken deed werd onder de loep genomen. Ook het aantal personages en de verdieping van hun karakters kwamen aan bod.  Natuurlijk werd ook besproken of dit nu een echt young adult boek was of niet. Het nut van  het gebruik van de social media platforms tijdens het drama was ook een vraag die velen zich stelden.  Marieke Nijkamp heeft door haar antwoorden op deze en andere vragen ook nog een aantal keuzes verduidelijkt .54 minuten zorgde voor uiteenlopende meningen en een leuke discussie!

 

Eindoordeel

De conclusie uit deze leesclub is, dat een groot aantal deelnemers, dit een actueel en spannend boek en goed debuut vinden. Of het een terechte awardwinnaar is daar waren de meningen over verdeeld. Minpunten waren volgens een aantal de onvoldoende uitwerking van verhaal en karakters. Ook over de motieven van de dader had de groep graag meer gelezen. Toch is 54 minuten, volgens de meerderheid, de moeite waard.  De mooie, afgeronde waardering van 4  sterren geeft aan dat het boek voor de meeste lezers zeker een aanrader is . Er werden door 8 lezers 4 sterren gegeven, 4 vonden het boek 3 sterren waard en er werd ook een 4.5, 5  en 2-sterren waardering gegeven.

 

Leuke Quotes 

Diane: " ik kan niet alleen met woede op de dader neerkijken maar ook met ( hoe gek ook) begrip en medelijden. Ik werd echt door dit verhaal geraakt omdat het over kinderen gaat en hun docenten en het is zo beschreven dat het morgen in de krant zou kunnen staan"

Passion 2 Create: "In dit verhaal kijken we niet naar statistieken maar naar mensen, de slachtoffers krijgen een gezicht "

Femke leest: "Een mooi aangrijpend en beklemmend boek dat je heel wat te denken geeft maar voor mij zaten er betere boeken in de shortlist voor de Hebban award "

Quotes die het boek samenvatten

Natasha : "54 minuten is een rollercoaster van emoties: angst,moed,verdriet en eenzaamheid"

Joke: "Of je het nu een mooi boek vindt of niet, niemand kan volledig onverschillig staan tegenover 54 minuten "

Bryan "Je wordt echt in het verhaal gezogen en ik had bijna het gevoel alsof ik zelf in de aula zat en de rollercoaster aan gevoelens en gebeurtenissen meemaakte. Dit maakte het voor mij persoonlijk een heel sterk verhaal"

Annika: "Marieke laat met dit sterk debuut zien hoe ogenschijnlijk zorgeloze levens in een klein uur volledig op zijn kop worden gezet. Actueel en meeslepend, een aanrader"

Samantha: "Het thema is spannend en actueel en spreekt jongeren zeker aan"

Geerte: "Een heftig, indringend verhaal dat op mij veel indruk heeft gemaakt"

Bedankt aan iedereen voor de enthousiaste deelname en graag tot een volgende keer!

Fany



Reacties op: Eindoordeel - Heeft 54 minuten de Hebban Award voor beste young adult terecht gewonnen of niet?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp is afgestudeerd in de filosofie en in middeleeuwse geschiedenis....