Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie - spoilers toegestaan

op 16 oktober 2017 door

Over verwachtingen vooraf en of die ingelost zijn, gaat de volgende vraag... de op één na laatste van deze leesclub. Maar...... omdat de vraag over de titel over het algemeen, en ook in dit geval, niet veel discussiestof oplevert (toch?), zet ik de laatste vraag ook direct 'open' ter beantwoording voor wie dat wil. Kijk ook nog even naar het interview (mocht je dat al niet eerder hebben gezien)!

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats reactie'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN

1. Wat weet en verwacht je op basis van de eerste zin van het boek

Het was cafépraat geweest, een plan dat nooit bedoeld was om daadwerkelijk uit te voeren.

Waarom denk je dat de schrijver zo begint? Verandert de rest van het eerste hoofdstuk (zie hier de pagina met het leesfragment) die eerste indruk? 

02597c60825175c53e9ba1ca1a5d80df.gif
Uit het interview met Peter Gielissen bij Parmando 2/12/2017

2. Wat weet je van de schrijver en/of zijn redenen het boek te schrijven? Noem één, niet eerder genoemd, tot jouw verbeelding sprekend, feit aan over Arjen van Veelen.

3. Sommige deelnemers hebben aangegeven dat, zij niet 'in het verhaal getrokken' werden. Was dat voor jou ook zo? Zo ja of zo nee, waar lag dat aan? Kun je uitleggen waarom 'in een verhaal getrokken worden' een belangrijke eis is voor jou? Of, als je er niet om maalt, waarom het voor jou niet (of nooit?) belangrijk is?

4. Wat kun je zeggen over de schrijfstijl (denk bv aan flashbacks / flashforwards, (wisselend) vertelperspectief, tempo, ritme, samenhang, enz.) en het effect daarvan op het verhaal en jou?

5a. Jullie hebben vast de Blind dateleesclubs gezien (en je wellicht ook wel voor een of meer opgegeven?) en de vijf steekwoorden die daar gebruikt werden om een boek te karakteriseren. Welke vijf steekwoorden zou jij aanraden in het geval van een blind date met Aantekeningen over het verplaatsen van Obelisken?

5b. Gebruik jouw vijf steekwoorden van vraag 5a in een Sinterklaasgedicht dat:
- je richt aan iemand die je het boek cadeau zou/gaat doen of
- als beschrijving van het boek zou kunnen dienen. 

6. Welke hoofdthema’s kun je onderscheiden en hoe worden die uitgewerkt? Welk thema sprak je het meest aan? Denk je dat de auteur een boodschap heeft willen meegeven en zo ja, welke? 

7. Kun je de titel van het boek verklaren? Dekt de titel de inhoud van het verhaal?

8. Wat vond je van de foto's in het boek? Waartoe dienen die foto's, denk je?

9. Welke verwachtingen had je vooraf over dit boek, zijn die wel of niet uitgekomen en waaraan lag dat?

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in Eindoordeel.



Reacties op: Leesclubdiscussie - spoilers toegestaan

Meer informatie

Gerelateerd